Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Festménnyel köszöntötte Nicolas Sarkozyt Várkonyi Gyula

Szeged - Szegedről, a Kereszttöltés utcából küldött ajándékot Várkonyi Gyula Párizsba, az Élysée-palotába, Nicolas Sarkozy francia elnöknek. A zenével, költészettel is foglalkozó festő egy alföldi tájat ábrázoló képpel kívánt sikeres munkát a magyar kivándorló családból származó, első számú franciává lett politikusnak.
Gyanítom, nem sok olyan levelet kellett eddig szegedi postásnak kézbesíteni a Kereszttöltés utcába, amelyet a párizsi Élysée-palotában adtak fel. Néhány napja viszont éppen e neves épületből, Nicolas Sarkozy francia elnök kabinetfőnökétől, Cédric Goubettől jött az üzenet, a címzett Várkonyi Gyula, Szeged egyik ismert polgára volt.

A reformer elnök tisztelete

A muzsikájával hosszú évek óta szórakoztató zenészt, aki emellett – saját bevallása szerint – évente közel ötszáz képet fest, legutóbb pedig verseivel nyert díjat egy országos pályázaton, nem véletlenül kereste meg köszönő soraival a francia köztársasági elnök kabinetfőnöke. Várkonyi úr ugyanis ajándékkal lepte meg Nicolas Sarkozyt – egy alföldi tájképpel gyarapította a franciák idén megválasztott elnökének festménygyűjteményét.

– Hatalmas öröm volt számomra, amikor Sarkozy úr megnyerte a választásokat, hiszen a történelem során először ülhetett olyan ember a francia köztársasági elnöki székébe, aki magyar apa gyermeke. Az elnököt egyébként is tisztelem, nyílt, egyenes embernek tartom, olyan politikusnak, aki programjában egész Európára kiterjedő reformokat fogalmazott meg. Mivel a franciákhoz már évek óta szoros barátság köt, hogy mást ne mondjak, tavaly a Montmartre-on rendezték meg kiállításomat, úgy döntöttem, egy festménnyel kívánok sikeres munkát Monsieur Sarkozynek. Ezt a szándékomat elmondtam már nyáron azon a közéleti kávéházi összejövetelen a Varga Mátyás Múzeumban, ahol franciák és magyarok együtt ünnepelték Sarkozy győzelmét.

Festmény, költemény, lemezek

Várkonyi Gyula szavaiból úgy tűnt, mi sem egyszerűbb egy ilyen ajándékozásnál. Csupán meg kell festeni a képet, aztán megtudni a francia elnök pontos címét, majd szépen elballagni a szegedi nagypostára, s nem sokkal később már kézbesítették is a küldeményt a Palais de l'Élysée-be, a Rue du Faubourg St. Honoré 55–57. szám alá.

– Nem kellett sokat várnom a válaszra, talán két hét telt el, amikor kézbe vehettem a kabinetfőnök levelét. Ebben többek között a következőket írta: „A Francia Köztársaság elnöke megkapta az Ön küldeményét, a nagyszerű festményt, a költeményt és a kísérőlemezeket. Nicolas Sarkozy úr engem bízott meg, hogy szívélyes köszönetet mondjak, és elismeréssel szóljak ki az Ön tehetségéről, sokoldalúságáról" – mutatta büszkén a levelet Várkonyi Gyula.

Sanzonok az Eiffel-torony tövében

A festő nem először lepett meg vezető politikusokat bekeretezett ajándékkal. A Kiskőrössy halászcsárdában például Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek ajánlotta fel, hogy a Várkonyi Teremből válassza ki magának a leginkább tetsző alkotást, de Orbán Viktor is akaszthatott már Várkonyi-képet a falára.

– Nem politizálok, nem is értek hozzá, a művészetem sem ismer pártokat. Szívből jövő köszönet részemről, amikor a mindenkori magyar miniszterelnöknek ajándékot adhatok át, hiszen azért az országért dolgozik, amit én olyan rajongva szeretek.

A naponta húsz órát munkával töltő, hatvanadik évében járó, sokoldalú alkotó tervei szerint hamarosan ismét ellátogat Franciaországba, hiszen újabb kiállításra kérték fel. Ha ideje engedi, akárcsak tavaly, újfent kiáll majd az Eiffel-torony tövébe, a Notre Dame előtti térre, hogy tangóharmonikájából előcsalja a franciáknak olyannyira tetsző sanzonok dallamait. Hogy aztán találkozik-e személyesen Sarkozy elnökkel? Ismerve a rendkívül temperamentumos, lehetetlent nem ismerő Várkonyi Gyulát, ez sem elképzelhetetlen.

Olvasóink írták

  • 1. szinhaz-zene2 2009. március 09. 14:58
    „Valóban festményt küldött a francia miniszter úrnak a festömüvész úr Várkonyi, de nem jegyezték meg, Anatole Hongrois világhirü iró-költö-operettszerzö is dedikálva küldte ajándékba egyik Franciaországban játszodó müvét Franciaország elsö emberének. Várkonyi festömüvész úr most fejezte be a világhirü irónak, könyvéhez egy festményt, a Gyermek és a tenger delfine cimü könyv boritóját alkotta meg. De már festi a következö könyvhöz a Cigány élet cimü mühöz újra a boritót. Az iró és a festömüvész több mint harminc éve barátok, s valamikor az Oroszlán utcai mütermében kezdödött, a festö festett, az iró irt. Különben már meg is lehet vásárólni a világhirü irónak több müvét a lilli kiadónál, a Meghalt s megszületett boldogság, és az Illancsi asszony, mig a második kötetböl dedikálva kapott a Habsburg család is a világhirü irótól, hiszen a Kiskunhalasi csipkemúzeum védnöke. Köszönöm. Toth Vera.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulja autóit és összevon a megye

Hatvankilenc autójából harminckilencet elad, kis kincstárat hoz létre, és szociális intézményeit is… Tovább olvasom