Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Fesztiválok itt és ott, közel és távol

Habár a kőszínházak nyáron bezárnak, nem kell lemondani a teátrumbeli örömről. Szerte az országban tartanak rangos fesztiválokat, nem is beszélve a külföldi rendezvényekről. Íme néhány példa.
A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválját negyvenharmadik alkalommal rendezik meg idén. A várban a színházművészet szinte minden ágából láthatunk előadásokat: lesz néptánc, mesejáték, dzsessz, koncert és próza is. A fesztiválhoz felvonulás, gyermekprogram, ingyenes bábjáték és néptáncbemutató is kapcsolódik. Tavaly bővült a kínálat a Shakespeare-fesztivállal, amelynek keretében ingyenes filmvetítések, modern és klasszikus feldolgozások, szakmai előadások és konferenciák is helyet kapnak a kínálatban.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad 1938 óta működik. Repertoárjában eleinte operák, nagyoperettek és klasszikus balett szerepelt, de az utóbbi húsz évben a kínálatban megjelentek a rockoperák, musicalek is. Idén olyan ismert hazai darabokat tűztek műsorra, mint a Padlás, a Mária Evangéliuma vagy a Valahol Európában, de lesznek klasszikusok is, hiszen bemutatják a Bajazzókat vagy a Faustot is.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Bujtor István rendező által életre hívott Tihanyi Szabadtéri Játékokat. Idén Benkó Dixieland Band, Cotton Club Singers, Szulák Andrea- koncert, valamint modern táncos estek, vígjátékok várják az érdeklődőket.

A Velencei Biennálét 1895-ben rendezték meg először, különböző nemzetek állandó pavilonokban mutatták be képzőművészetüket. A harmincas évektől azonban már kibővült a kínálat film-, tánc-, zenei és színházi fesztiválokkal. A nagy múltú rendezvény azonban nem a hagyományápolásról, hanem inkább ígéretes tehetségek bemutatásáról, új irányzatok megismertetéséről szól. Az idei rendezvény Carlo Gozzi és Carlo Goldoni halálának és születésének évfordulója köré szerveződik, akik jelentős nyomot hagytak az európai színházművészetben.

A salzburgi fesztivált olyan híres emberek hívták életre, mint Max Reinhardt, Hugo von Hoffmannsthal vagy Richard Strauss. 1920-ban még csak koncerteket tartottak, később operákat is rendeztek, és 1927-re felépült a fesztivál színháza is. Az operák közül leginkább Mozart műveit, a Varázsfuvolát vagy a Cosi fan tuttét játsszák majd egészen augusztusig, hosszú szünet után pedig decemberben a Requiem zárja a rendezvénysorozatot. A koncerteket világhírű filharmonikus zenekarok és előadók tartják, és a drámák, színdarabok is a klasszikusok közül kerülnek ki. A rangos rendezvénysorozatra már most is alig lehet kapni jegyet.


Gyulai program

Július 4–7.: William Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én
Július 10.: Előszó a III. Richárdhoz
Július 11.: Shakespeare Összes Röviden (SÖR)
Július 13.: King’s Singers (GB) koncertje
Július 14.: William Shakespeare: Hamlet
Július 16.: Shakespeare-mesterkurzus bemutatója
Július 20.: népzenei fesztivál
Július 22.: XV. gyulai vár dzsesszfesztivál (fellépnek: OREGON (USA), Pege Aladár Kvartett, Aquarell – vendégszólista: Csepregi Gyula, Fekete Kovács Kornél)
Augusztus 3.: Millenniumi varázslat (a Crawley Millennium Concert Band koncertje)
Augusztus 6.: Agostones – világzene (A Budapest Fringe Fesztivál különdíjas zenekarának koncertje)
Augusztus 7.: Enyém a vár – Diákszínjátszók fesztiválja
Augusztus 8–9.: Fekete István: Vuk (mesemusical)
Augusztus 14–16.: Weill-Brecht: Koldusopera 


Pataricza Kata

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisan vádolják Szegedet hadisírok rombolásával

Szegedi és Bács-Kiskun megyei temetőkben orosz hadisírokat számolnak fel – egy moszkvai lap… Tovább olvasom