Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Fiákerrel járták az újszentiváni legények az utcákat

Újszentiván - Lelkes locsolókkal járta hétfőn három fiákeres kocsi Újszentiván utcáit. Finom sütemények, italok, forró kávé és piros tojás, csokinyuszi várta az átfagyott vendégeket.
Három fiákeres kocsi ébresztette tegnap délelőtt az újszentivániakat. Nyolc családi, baráti házat vettek célba a locsolkodásra készülő idősebb és fiatalabb urak. A vállalkozó szellemű férfiak felvonulását a Lagzi Band lakodalmas zenekar kísérte egészen a vendéglátók konyhájáig.

– Nagyapám és édesapámék még hosszú permetezővel locsolták a lányokat a kocsiról, mi vödörrel és szódásszifonnal „támadnánk", de a viharos szélre és a dermesztő hidegre tekintettel ma csak parfümmel örvendeztetjük meg a házak asszonyait – mesélte a szerb származású Putnik Sándor, az egyik fiákeres kocsi tulajdonosa. A kocsikon tucatnyian ültek, majd folyamatosan csatlakoztak mások is a menethez.

Zádori Gábor először Noémit locsolta meg. Fotó: Segesvári Csaba
Zádori Gábor először Noémit locsolta meg.
Fotó: Segesvári Csaba

– Már többször invitáltak, itt volt az ideje, hogy társuljak – mondta a 29 éves Putnik Arnold, az újszentiváni polgármester testvére. A tizennyolc éves Drágity Dusán és barátja, a 16 éves Zádori Gábor jó bulinak tartja a fiákeres locsolkodást. Minden háznál röviditallal, sörrel, borral, üdítővel és töménytelen mennyiségű süteménnyel kínálták a vendégeket a locsolásért cserébe. Azoknak pedig, akik az utcán rekedtek, mivel a lovakat nem lehetett magukra hagyni, forró kávét, pálinkát és süteményt vittek a háziak.

Hagyományteremtés

– Régen volt szokás a fiákeres locsolás, tavaly felfrissítettük a hagyományt. Az elmúlt évben a szerb és a magyar húsvét egy napra esett. Hétévente van ilyen alkalom. Most külön-külön fiákeres kocsival és zenekarral ünnepeljük a két nemzet húsvétját. Idén április huszonnyolcadikára esik a szerb húsvét – tudtuk meg Putnik Lázártól.

Lajosné Joszt Anikó nagy bevásárlást tartott a múlt héten, és a hagyományos sonka és tojás mellett méteres csokis-vaníliás süteményt, lekváros buktát és sós süteményt készített a locsolkodóknak. Tizenkét éves kislánya, Alexandra, és kilencéves keresztlánya, Noémi számolta a locsolókat. Ottjártunkkor már huszonnégyen gondoskodtak róla, hogy véletlenül se hervadjanak el. Kovácsné Honfi Krisztina a vaníliás almás piskóta mellett még muffint is sütött a gyerekei kedvéért. A család írókás, berzselt, flitteres és szalaggal díszített tojást is festett. Miközben a fiákeresek Kovácséknál időztek, két fiatalember, a 13 éves Tóth Bence és a 12 éves Jaksa Dávid lépett be az ajtón. Bence a Szegedi Harmadik Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület egyenruháját viselte. 1848-ban ilyen öltözékben harcoltak Szegeden.

„Zöld erdőben jártam, kék ibolyát láttam. El akart hervadni, szabad-e locsolni?" Néhány kisebb változtatással a „retro" vers bizonyult a legnépszerűbbnek. Tóth Mária újszentiváni alpolgármester és a lánya nem úszta meg szárazon a húsvéthétfőt, Putnik Lázár újszentiváni polgármester egy-egy pohár vízzel öntötte nyakon a hölgyeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjnyertes szegedi tojás

Szeged - A szegedi „tojásművész", Szutor Gabriella nyerte a Párizs melletti Compiegne-ben, 16 ország 60 kiállítója részvételével megrendezett 21. nemzetközi tojásszalon és -kiállítás első díját. Tovább olvasom