Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Fiatal egyetemisták jelentkeznek a legtöbben spermadonornak

Néhány szegedi kollégium faliújságján felhívás látható: az andrológia laboratórium spermadonort keres. Az igény nem új keletű, a Szegedi Tudományegyetem Női Klinikáján huszonkét éve végeznek úgynevezett donorinszeminációt.
– Amerikai filmekben már láttam spermabankot, úgyhogy van elképzelésem arról, hogyan néz ki egy ilyen hely. Pornóújságok, segédeszközök, félhomály abban a bizonyos szobában – tippelget László, aki kollégiuma hirdetőtábláján olvasta a felhívást: „a Nőgyógyászati Klinika Andrológia Laboratóriuma spermadonorokat keres". – Tízezer forint költségtérítést kapnék az „adományért" cserébe, szóval felkeltette az érdeklődésemet – mondja a fiatal fiú.

Szórt fény és magazinok

A mintavétel a laboratórium melletti szobában történik. A helyiségben szórt fénnyel, magazinokkal és hangszigetelt ajtóval gondoskodnak a zavartalan tartózkodásról. Az ondót egy fertőtlenített üvegcsébe kell helyezni.

Nemcsak László érez így, mi is kíváncsiak voltunk, miből is áll egy spermadonor feladata.

– Az anonimdonor-gyűjtésnek szigorú, törvényekkel szabályozott feltételei vannak. Legelőször szűrővizsgálatokon kell átesnie a jelentkezőnek: általános, pszichológiai, HIV-szűrés – csak néhányat említve közülük. Majd elbeszélgetünk a lehetséges donorral arról, használ-e élvezeti cikkeket, milyen a szexuális élete – sorolja a feltételeket Szöllősi János egyetemi tanár.

Szinglik is igénylik

Tavaly augusztus óta egyedülálló nők is igénybe vehetik a spermabankot. Meddő nőknek ingyenes a minta és a megtermékenyítési beavatkozás. A szingli, de termékeny nőknek azonban több tízezer forintot kell fizetniük a spermiumért.

Ha a jelentkező minden eredménye negatív, alkalmasnak nyilvánítják a spermabankba való felvételre. A mintát jelzéssel látják el, amiről később beazonosítható, milyen tulajdonságokkal rendelkező férfi adta. – Feljegyezzük a külső tulajdonságokat, mint például szemszín, magasság, arcforma. Az ondót pedig mínusz 180 fokon lefagyasztjuk – mondja a professzor.

Naponta tizenöten-húszan is megfordulnak a laboratóriumban, legtöbbjük húsz-huszonöt év közötti fiatal egyetemista. A folyamat teljes anonimitásban folyik. Az ondót adó, de a kapó is szerződést ír alá, amely leszögezi, nem ismerik egymást. – A donort bizonyos számú terhesség – egészen pontosan négy – produkálása után ki kell zárni a programból. Így biztosítható, hogy az utódok ne találkozzanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A virginiai vérengzés után: Amerika gyászol

Az egyetem sportcsarnokában kedden tizenötezer diák gyűlt össze, ahol sportrigmusok skandálásával,… Tovább olvasom