Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Fiataloknak is kell a lélekwellness

Szeged - Karácsony környékén arra kerestünk választ, mennyire fontos a mai fiatalok számára a vallásosság. A 14 és 29 év közöttiek többsége hívőnek mondja magát, ám a történelmi vallások helyett egyre többen a kis egyházak felé fordulnak. A keresztelések, elsőáldozások, templomi esküvők száma pedig folyamatosan csökken.
„Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust" – ez a János evangéliumából származó idézet szerepel egy 23 éves szegedi lány iwiw-adatlapján. Az „ezt csinálom, amikor nem dolgozom" rovatban pedig az aerobik, utazás, főzés mellett a bibliaolvasást is megemlíti.

– Kicsit evangéliumhirdetésre is használom ezt az oldalt. Aki megnézi az adatlapomat, biztosan elolvassa az idézetet is. Szerintem ez a Biblia legfontosabb üzenete – fogalmaz a lány, aki kérte, nevét ne írjuk le. Nem történelmi egyházhoz tartozik, hanem egy „kis egyházhoz". – Keresztény neveltetést kaptam, és rendszeresen járok istentiszteletre. Ez már az életem része. A hétköznapi gondolkodásomat, cselekedeteimet is alapvetően meghatározza: optimista vagyok, türelmes, nem veszekszem, nem káromkodok, odafigyelek az emberekre – vallja, hozzátéve: tervez egyházi esküvőt, és gyerekeit is keresztény szellemben neveli majd.

Elsőáldozás a szegedi Dómban. Egyre kevesebben veszik fel ezt a szentséget, a vallástól mégsem fordulnak el.
Fotó: Segesvári Csaba

Úgy tapasztalja, egyre több fiatal keresi meg a különböző hívő közösségeket. Véleményére rímel Máté-Tóth Andrásnak, az SZTE BTK Vallástudományi Tanszék vezetőjének megállapítása is: megdőlt az úgynevezett szekularizációs tézis, mely szerint minél inkább városban laknak az emberek, minél magasabb az iskolai végzettségük, annál kevésbé vallásosak. – Nem a vallásosság mértéke változik, hanem a milyensége. Csökken például a vallási intézményekbe vetett bizalom, ám nem mérséklődik azok száma, akik valamiféleképpen vallásosnak nevezik magukat. Ez a jelenség a „barkácsolt vallásosság" – fogalmaz a tanszékvezető.

Üzenet a Mindenhatónak

A legnagyobb magyar közösségi portálon keresgélve kiderül: a názáreti Jézusnak is van iwiw-profilja. Egy felhasználó azt is vállalja, közvetíti az Istennek szóló üzeneteket. Buddha talán még több van: az egyik lap üzenete, hogy a „felébredés szelleme szülessen meg azokban, akikben még nem született meg".

Utal Gábor Kálmán szociológus 2000-es kutatására – ebben a 14 és 29 év közötti fiatalok 57 százaléka vallotta magát vallásosnak, egyharmaduk pedig saját elmondása szerint vallásos nevelésben részesült.

– Ez egyrészt a megerősödött egyházi oktatásnak köszönhető, másrészt annak, hogy az egyházi profillal kínált vallásosság, ugyanúgy, mint a piacon más, karakteres profillal kínált döntési lehetőségek, felkeltik a fiatalok érdeklődését – magyarázza, „vallásmarketingnek" nevezve a jelenséget.

Máté-Tóth András rávilágít: a mai világ számos területe vallási jelleggel működik, például jó néhány reklám is. – Valamit teljesen tisztává lehet tenni egy mosószerrel. Valamilyen eszköz megvásárlásával el lehet érni a teljes boldogságot, végső kielégülést. A vallás felé fordulás tehát a mai kultúra felé fordulás – sommázza, kiemelve: a fiatalok jól tudnak működni a modern, koncentrációt, fegyelmezettséget követelő világban, ehhez viszont keresik a hétvégi kikapcsolódás lehetőségeit, „nemcsak a testre, hanem a lélekre vonatkozó wellnessekre is szükségük van". Így jutnak el a valláshoz – a nagy egyházak kis közösségei és az új vallási mozgalmak iránt stabil, enyhén növekvő a kereslet.


A Szeged-csanádi Egyházmegye adatai szerint viszont több mint ezer gyermekkel kevesebbet kereszteltek meg tavaly, mint tíz évvel ezelőtt. Az elsőáldozásoknál még drasztikusabb a visszaesés: 1997-ben még 2058, 2006-ban viszont már csak 1237 vette magához e szentséget – jóllehet a vizsgált időszakban kevesebb gyermek is született, mint előtte. A templomi esküvők száma közel felére mérséklődött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország 2007: a reformoktól a Gárdáig

Szeged - Idén sem csitultak, sőt tovább éleződtek a feszültségek a hazai politikai életben. Az egyik… Tovább olvasom