Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz – KDNP: közös egyéni jelöltek, külön lista

A Fidesz–KDNP lista első helyén Oláh János, a másodikon Kalmár Ferenc áll. Az MDF–Együtt Szegedért Ványai Évát első, Bakai Csabát második helyen indítja.
Az önkormányzati választáson közösen indít egyéni jelölteket a Fidesz–KDNP és az MDF–Együtt Szegedért. A jobboldali szövetség húsz jelöltje Fidesz–KDNP-színekben indul, a demokrata fórum és az Együtt Szegedért támogatásával, öten pedig fordítva: MDF–Együtt Szegedért színekben, a Fidesz és a KDNP támogatásával. Hat körzetben – például az egyesben, a kilencesben – a választási együttműködésre lépett jobboldali szervezetek jelöltjei egymással is versenyeznek.

A lista már nem közös, saját kompenzációs listája van a Fidesz–KDNP-nek, illetve az MDF– Együtt Szegedért Egyesületnek is. Az előbbi élén a Fidesz szegedi elnöke, Oláh János áll, a második hely Kalmár Ferencnek, a KDNP országos alelnökének jutott. A lista néhány szereplőjével kapcsolatban érdeklődtünk Oláh Jánostól.

A harmadik helyen álló Balogh László a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségének tagja. Ez a poszt Oláh szerint nem összeférhetetlen az önkormányzati képviselőséggel. Póda Jenőről, Orbán Viktor egykori biztonságpolitikai főtanácsadójáról az utóbbi időben ritkán hallani, őt Nógrádi Zoltán választókerületi elnök javasolta az előkelő ötödik helyre, mert „szükség van a munkájára a közgyűlésben". Nem kell aggódnia Gyimesi Lászlónak, a hetedik helyről várhatóan képviselő lesz. A párt ezzel elismeri a polgári körökben végzett munkáját, másrészt fiatalítani szeretnének. Életkora szólt Haág Zalán 9. helye mellett is, és az, hogy újságíróként „sokat járt emberek között, ismeri a szegedieket".

A Szőregi Csodaszarvas Polgári Kör elnökét, Dobák Lászlónét választókerületi elnöke, Bodó Imre javasolta, főleg érdekérvényesítő képessége miatt. A MIÉP korábbi szegedi elnöke, Tárkány István mellett a „csatornázásban fellelhető visszásságok feltárása" szólt. Arra a kérdésre, hogy a MIÉP és a Fidesz értékrendje hogyan illeszthető össze, Oláh azt mondta: Tárkány is a polgári, nemzeti értékek mentén cselekszik. „Mindazonáltal a képviselőjelöltek egyéni sikereiben bízunk" – tette hozzá a pártelnök.

Az MDF és az Együtt Szegedért Egyesület listáját Ványai Éva MDF-es önkormányzati képviselő vezeti, aki, mint ismert Oláh javára visszalépett polgármester-jelöltségtől. A második Bakai Csaba, az egyesület elnöke.

Arra a kérdésre, hogy milyen eredményre számítanak, Bakai Csaba elmondta: elégedetlen lenne, ha a listáról hatnál kevesebb jelöltjük jutna be az önkormányzatba. A listán egyébként Grűnwald Wilmos a hatodik, ő az Együtt Szegedért Egyesület alelnöke. Ványai Éva optimistább, szerinte még a nyolcadik helyen álló Bagaméry László is önkormányzati képviselő lesz. Hozzátette: természetesen egyéni jelöltek győzelmére is számítanak. Tóth Csaba és Tokodi Ferenc korábban MDF-es önkormányzati képviselő volt; előbbi most a lista 13., utóbbi a 17. helyét kapta. Erre Ványai Éva úgy reagált: a tagság titkos szavazáson döntött így.


A Fidesz-MPSZ–KDNP közös listája – az első 15 jelölt:

1. Oláh János 2. Kalmár Ferenc 3. Balogh László, 4. Farkasné Pocsai Blanka 5. Póda Jenő 6. Hüvös László 7. Gyimesi László 8. Péter Szilveszter 9. Haág Zalán 10. Balogi Dániel 11. Kohári Nándor 12. Szebenyi Mihály 13. Dobák Lászlóné 14. Tárkány István 15. Polner Eörs.

Az MDF és az Együtt Szegedért közös listája – az első 15 jelölt: 1. Ványai Éva 2. Bakai Csaba 3. Mécs László 4. Török Gábor 5. Hingl László 6. Grűnwald Wilmos 7. Tímárné Horváth Magdolna 8. Bagaméry László 9. Joó Anikó 10. Kozma Zoltán 11. Fejes Bálint 12. Balázsfi Lajos Lászlóné 13. Tóth Csaba 14. Patik Zoltán 15. Krenedits Sándor. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizitdíj: a szakma úgy gondolja, csak baj lesz vele

Több bajt okoz majd, mint amennyi hasznot hoz – ez a szakemberek egyöntetű véleménye a… Tovább olvasom