Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Fidesz, MSZP - kölcsönös vádak

Szeged - Számoljon el a városvezetés a Political Capitallal kötött kommunikációs szerződésekkel – követeli a Fidesz frakció. A szocialisták lemondásra szólították fel Hüvös Lászlót, mert szerintük valótlanságot állított az önkormányzat egy uniós pályázata kapcsán.
Az önkormányzat 2003 óta nyolcszor kötött összesen 80 millió forintos szerződést a Political Capital kft.-vel kommunikációs feladatokra. Eközben erre a városnak saját alkalmazottja van – jelentette ki Hüvös László, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: miközben a szegedieknek a megszorítások miatt szenvednek, az önkormányzat két kézzel szórta a pénzt. Hangsúlyozta: a város honlapján a 8 szerződésből csak egy volt megjelenítve, de a tartalma ennek sem volt olvasható. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester pedig egy közgyűlésen a hatályos kommunikációs szerződések között nem említette ezeket, az anyag csak a Fidesz frakció követelésére vált nyilvánossá.

Hüvösék azt akarják, hogy a városvezetés számoljon el a 80 millió forinttal, és indokolja meg: miért foglalkoztatott külső céget olyan feladatra, amire van saját szakembere. Szerinte felmerül a gyanú, hogy politikai feladatok voltak a háttérben, és hogy a kft. esetleg politikai tanácsadóként dolgozott. A frakcióvezető a cég tanácsai közül példaként említette egy nemzeti panteon létrehozását. Ilyen a Dóm téren már van – jegyezte meg Hüvös.

Solymos László várospolitikai alpolgármester és Révész Mihály, a szocialista frakció vezetője a Fidesz iroda előtt reagált. Solymos azt mondta, hogy médiaválogatást, hírlevél készítést, nemzetközi és hazai önkormányzati monitoring tevékenységet és kommunikációs tanácsadást végzett a cég, amivel ebben az évben már nincs szerződésük. Szabó Sándor kabinetfőnök egy közleményben kiegészítette: „a kft. ezt a hazai önkormányzatok hasonló szerződései közül a legalacsonyabb áron tette. Szemben például Hódmezővásárhely önkormányzatának hasonló tartalmú – Várhegyi Attila korábbi fideszes szolnoki polgármester cégével kötött – szerződésével, ahol egy év alatt közel 40 millió forintot fizettek ki. De a fideszes vezetésű megyei önkormányzat is csak az elmúlt egy évben mintegy 100 millió forintot fizetett kommunikációs célokra Oláh János fideszes képviselő cégének."

Solymos és Révész ugyanazon a sajtótájékoztatón felszólították a Fideszt, hogy hívja vissza Hüvös Lászlót a frakció éléről, Hüvöst pedig arra, hogy mondjon le az önkormányzati képviselői mandátumáról, mert „valótlanságot állított az önkormányzat egy uniós pályázata kapcsán" amikor azt mondta, hogy Szeged 3 milliárd forintos bírságot kap az Európai Uniótól a 2004 és 2007 közötti szennyvízcsatorna-beruházás miatt. Ezzel szemben az igazság az – mondta Solymos –, hogy a beruházást vizsgálta az EU Regionális Főigazgatósága, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az Állami Számvevőszék, és mindent rendben találtak. Szerinte Hüvös „méltatlanul és aljas módon" nyilatkozott.

Gyimesi László, a Fidesz városi elnöke közleményben úgy reagált: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elismerte, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a szegedi szennyvíz projekt záródokumentumait, Hüvös László erre, és ennek veszélyére hívta fel a figyelmet. Szánalmas viszont szerinte, ahogy a szocialisták megpróbálják elterelni a figyelmet a „Szeviép-ügy botrányos szocialista szálairól, a kifizetetlen szegedi alvállalkozók problémájáról, a kommunikációs tevékenységre kiadott 80 millió forint felháborító tényéről."

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. ClarkGriswald 2010. május 13. 10:47
  „25: ment a feljelentés, vizsgálat alatt van az ügy.”
 • 23. vöröscsepel 2010. május 12. 16:30
  „Clarky pajtás,

  Már leírtam, de a te kedvedért még egyszer leírom. Lassan írom, hogy megértsd: a megye kommunikációs kiadásainak kb. 90%-a Lapcom Kft.-nél köt ki. Az újságot nyomtatják, tudod, és a költségek jelentősebb részét a kiadvány nyomdai előállítása teszi ki, nem pedig a szerkesztés.
  Egyébként pedig ha úgy gondolod, hogy a megye törvényt sértett valamivel, akkor nyomd fel őket a hatóságnál, nosza. De előtte azért gondolkodj el azon, hogy ilyen feljelentést sem Kozma et. sem Botka et. sem más törvénytisztelő elvtársak nem kezdeményeztek. Valamilyen oknál fogva megmaradtak a politikai hecckampánynál, amivel a hozzád hasonlókat lehet hergelni.
  Hogy egy újság szemléletmódja, értékítélete neked nem tetszik, az meg magánügy.”
 • 22. sved 2010. május 12. 11:29
  „Leni, Clark! Savanyu a szölö? Hiaba, 19%-kal nem nagyon ugralhat az ember. De nyugi, mar csak harom ev es 350 napot kell varnotok az ujabb valasztasig :-)))”
 • 21. ClarkGriswald 2010. május 12. 09:56
  „Fideszes tiltott pártfinanszírozás Szegeden, februárban:

  http://www.delmagyar.hu/valasztasok-2010/kozma_jozsef_kontra_magyar_anna/2143518/”
 • 20. ClarkGriswald 2010. május 12. 09:55
  „A FIDESZ inkább először kezdje el megvizsgálni a Megyei Önkormányzat (elnöke a fideszes Magyar Anna) közbeszerzés nélkül eldöntött 102 millióját, amit a szintén fideszes Oláh János cégének utaltak át, ami a szegedma, és déliszó fideszes pártújságokat finanszírozza.”
 • 19. szilléri 2010. május 12. 09:19
  „Jogos !
  A közpénzek legnépszerübb lenyulási lehetősége a ,,kommunikációs" tanbácsadás. Hól vannak a békés régi idők ? Autópálya és tsi. !
  Az ilyen ,,puder" tanulmányok megitélése meglehetősen szubjektív. Eleve rosszúl vagyok a húszas éveikben járó politológus tanácsadóktól !
  pl. Nemzeti Hírközlési Hatóság 980 millió Ft. ! ?”
 • 18. saturnus 2010. május 12. 08:50
  „Jó lenne ha a nemrégen átadott Móra Ferenc Múzeum "Európai" szinvonalú épületéhez Európai szinvonalú KÖZBIZTONSÁGOS út-járda-közvilágítással és nem a közveszélyes szemétlerakók és építési törmelék lerakó bázisa lenne! !!!!! Cserje sorrol van szó.”
 • 17. jq 2010. május 12. 08:01
  „Komolyan nem értem némelyik hozzászólót. Ennyire elvakultan nem lehet támogatni egyik oldalt se, hogy annak még a lopásait, mutyizásait is elnézzük. Mindegy, ki lopott, a mi pénzünket lopja, nem értitek????? Az pedig micsoda válasz, hogy Pistike is lopott? Akkor majd Pistikével együtt mentek a börtönbe, kis óvodás szellemi szinten megrekedt "politikusok"!”
 • 16. vöröscsepel 2010. május 11. 22:35
  „macs,

  Ez városvezetés annyira alapos, hogy nem bíz semmit másra, pláne nem a Fideszre. Ezért maga hozta rossz hírbe Szegedet. Engem ez zavar. A jelek szerint a Hüvös Lacit is. Téged miért nem?”
 • 15. vöröscsepel 2010. május 11. 22:32
  „macs,

  Mit nem értesz? A szám van túl az értelmezési tartományodon, vagy az "adósság" szó ismeretlen előtted?”
 • 14. macs 2010. május 11. 22:18
  „Hüvös László szegedi? Mert, ha az, akkor nem értem, hogy a miért viselkedik így, miért kelti szülővárosa rossza hírét. A pátfegyelem fontosabb, mint a lokálpatriotizmus?”
 • 13. macs 2010. május 11. 22:14
  „vöröscsepel,
  Az állam 6000 milliárd Ft adóssága és a lakosság további 8000 milliárd Ft adóssága, az a nagy zsákmány?
  Ezt fejtsd már ki részletesen, kérlek.”
 • 12. vöröscsepel 2010. május 11. 22:06
  „csinompalkó,

  Ez klassz, de továbbra se értem, mi kerül az M43 autópályában 3,5 milliárd forintba kilométerenként? Te tudod a választ?

  Amiről itt káelcsabáztok, az összesen volt 80 millió Ft tokkal-vonóval. (És arról sem bizonyosodott be soha, hogy mindenestül kidobott pénz lett volna.) Az mai áron kb. 23 méter autópálya.
  Talán hallottál róla, hogy egy Keller László nevű illető ennek az összegnek a több tízszeresét tapsolta el 2002-2006 között, hogy úgymond "feltárja az Orbán-kormány bűncselekményeit". Nem tárt fel egyet sem. Valamennyi vádat elutasították. Mégsem vettem észre, hogy az ide írogató közpénz-érzékeny kedves baloldali érzelmű kommentezők üvöltve kellereztek volna, és követelték volna a hiábavalóságra elpocsékolt közpénzek visszaszolgáltatását. Keller úr egyébként ugyanaz a Keller úr, aki 2008-ban a nemlétező kormánynegyedre költött 10 milliárdot már teljesen rendben valónak találta, sőt úgy vélte, az állam nyert is az üzleten.”
 • 11. csinompalkó 2010. május 11. 21:48
  „Egyik kutya, másik eb.
  Képzeljék el, uraim és hölgyeim, hogy az utcájuban lakik mondjuk egy "bakancsos-zászlós", meg egy "fuxos-merdzsós" család, akik esténként jól összeverekednek, ordítoznak, stb. Szóval eléggé extrovertáltak.
  Normális esetben mindkettő viselkedését megkérdőjelezik, ugye.
  Egyszer csak az egyik elkezdi azt terjeszteni magáról, hogy az övé jó fej család lenne amúgy, csak magára veszi a terhét annak, hogy a "másik", a renitens család tagjait móresre tanítsa. De ugyanezt mondja a másik is. És nicsak, az emberek elkezdenek szépen felsorakozni az egyik meg a másik család mögött.
  Ez van most körülöttünk, amit úgy hívunk politika, a politikusok meg úgy: demokrácia.

  Hűvös úr kérdése végső soron jogos, amire az alpolgi a lehető leggagyibb választ adta.
  Elvont dolgokkal magyarázkodott. "Médiaválogatás", persze. Egy MédiaÁsz nevű könyv cirka 15 000 Ft., benne van az összes magyarországi médium összes adata. Aki tud olvasni, megérti. Hírlevél. Monitoring... Hahaha!

  A válasz helyesen így hangzott volna: erre és erre költöttük, az így szerzett információk ismeretében ez és ez történt, aminek az eredményeként a projekt befejeztével 80 millió 1 forint érték keletkezett, tehát megérte. (Na dehát tudja mindenki, hogy nem érte meg, különös tekintettel a választási eredményekre. Úgyhogy kérjék szépen vissza.)
  Na, ezután jöhetnek azzal, hogy a másik fél melyik polgármestere mennyit költött és mire? Nem igaz?
  Mert ugye nem azért válik indokolttá a szegedi költés, mert a másik is sáros?

  Amúgy ez a Political Capital ügyes kis társaság. Jól megszedte magát az önhitt és tudatlan politikai agitátorokon, a zászló állásától függetlenül. Aztán minden ügyfele megbukott. Haha!
  Nem baj, majd jön a másik csapat, és elhozza nekünk az eddig csipkerózsika álmot alvó Káel Csabát és az Ezüsthajót. Majd ők megmutatják, hogyan is kell "médiát válogatni", meg hírlevelet írni!

  Fuxos-merdzsós vagy bakancsos-zászlós? Uraim, lehet tovább acsarkodni!”
 • 10. vöröscsepel 2010. május 11. 21:41
  „kartel

  M43, Ligetfürdő, Villamosprojekt... Ezek nem a fantázia szülöttei tesó. Fogsz még róluk hallani eleget.”
 • 9. vöröscsepel 2010. május 11. 21:39
  „dömdödöm,

  Az meg sem fordult a fejedben, hogy Szabó Sanyika esetleg nem mond igazat? Pedig nem először fordulna vele elő ilyesmi. Mint pl. most is: A Megye kommunikációs kiadásainak 90%-a Lapcom Kft-nél landol. Hallottál már erről a cégről?
  Tudod, mint a szovjet mesében: nem Mercedest, hanem Ladát, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak....”
 • 8. vöröscsepel 2010. május 11. 21:34
  „Amira,
  Légy erős. Fog változni. Mi az hogy! Nagyon is! Persze sok beijedt et. reméli, hogy nagyjából majd minden megy ugyanúgy mutyiban, mint eddig. De nem.
  Nem lesz több BKV-t cserben Hagyó...”
 • 7. dömdödöm 2010. május 11. 21:31
  „oláh dzsoni lekaszálja a lóvét a megyétől? szép mondhatom...”
 • 6. Amira 2010. május 11. 20:48
  „Ahogy így elnézem, semmi sem fg változni a következő négy évben. Leszámítva az acsarkodást. Az nagyon megy nekik. Istenem, miért bünteted a magyarokat ennyire?”
 • 5. kartel 2010. május 11. 20:33
  „Hűvöském ! KAYA IBRAHIM, JOSZIP TOT, EZÜST HAJÓ stb.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz napig hajszolták a szatymazi gyilkost

Tíz napig hajszolta a szatymazi gyilkost a rendőrség. Az első órákban szinte semmilyen nyomot nem találtak a nyomozók. Tovább olvasom