Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Figyelik a hallgatókat

Szeged - Kamerát szereltek fel a Jancsó Miklós Kollégium számítógéptermében, hogy megelőzzék a lopást. A hallgatók szerint a magánéletük, például a levelezésük sincs így biztonságban. Szegeden egyetlen másik kollégiumban sincs még kamera a termekben – Győrben viszont igen: nem jogsértő az eljárás.
– Kamerát helyeztek el a Jancsó Miklós Kollégium számítógéptermében, hogy a diákokat megfigyelhessék, ahogy napi dolgaikat végzik, leveleznek, tanulnak, szórakoznak – írta „ffiu" lapunk internetes kiadásának fórumán. Szerinte aggályos, hogy a kamera a monitorok képernyőjére lát rá, mivel így „a hallgatók magánélete sem marad rejtve".

A Jancsó-kollégiumban kamerák figyelik a hallgatókat, a mi kameránkat viszont nem engedték be Fotó: Karnok Csaba

A 237 férőhelyes kollégium igazgatója, Révész Gábor megerősítette: múlt pénteken felszerelték a kamerákat a terembe. – Ez nem lakószoba, hanem közös használatú helyiség, nem sérülnek a hallgatók személyiségi jogai. A berendezések üzembe helyezését vagyonvédelmi szempontok indokolták: egerek, billentyűzetek tűntek el. Hozzám még nem érkezett panasz a hallgatóktól, de ha jelzik a problémájukat, találhatunk kompromisszumot, bár azt látnunk kell, kik mennek be a terembe és melyik géphez ülnek le a hat közül – szögezte le Révész Gábor. Hozzátette: ugyanez a rendszer működik az orvostanhallgatók másik kollégiumában, az Apáthyban is. A számítógéptermekbe fotóriporterünket nem engedte be, mondván, ez az intézmény belső ügye.

A biztos szerint nem jogszerűtlen

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos ez év áprilisában adott ki állásfoglalást a győri Széchenyi Egyetem kollégiumának folyosóján elhelyezett térfigyelő kamerákkal kapcsolatosan. – Tekintettel arra, hogy a használatban levő kamerák nem rögzítik a továbbított képeket, csak a személyes jelenlétet helyettesítik, a használata nem minősül az adatvédelmi törvény szerinti adatkezelésnek. Ezen álláspont értelmében az egyetemi kollégiumban felszerelt kamerák működése adatvédelmi szempontból nem kifogásolható. A kamerák működése a személyes adatok védelméhez fűződő joggal összefüggésben nem okoz visszásságot – fogalmaz az ombudsman, kiemelve ugyanakkor: a szükséges tájékoztatást és figyelemfelhívást a kollégiumban el kell helyezni.  
Szeged legnagyobb kollégiumában, a Károlyiban csak a bejáratokat figyelik kamerák. Varga Ágnes igazgató azonban elmondta, ők is eldöntötték, hogy bekamerázzák az egyik számítógéptermet, ráadásul hallgatói kezdeményezésre. Az említett helyiségben ugyanis hat értékesebb gép van, amelyekre egyetlen alkalmazott sem lát rá. A főképpen természettudományi kar hallgatóit fogadó Herman Ottó Kollégiumban a folyosó bekamerázásának ötlete merült fel egy időben – rendszeresen loptak ugyanis a hűtőből. Jó ideje nem volt hasonló eset, így nem kerültek fel a figyelőberendezések – tudtuk meg Buzás Szilárd igazgatótól, aki hozzátette: úgy tudja, egy győri kollégiumban már működnek kamerák, ezek működtetése nem ütközik jogszabályba.

Olvasóink írták

 • 4. El Nyomottka 2007. december 14. 22:25
  „"Tekintettel arra, hogy a használatban levő kamerák nem rögzítik a továbbított képeket, csak a személyes jelenlétet helyettesítik, a használata nem minősül az adatvédelmi törvény szerinti adatkezelésnek."

  Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy valaki majd egész nap figyeli a monitorokat, ahelyett hogy mindent rögzítenének? Péterfalvi talán bevette, de ti azért ne legyetek ennyire lúzerek! :-)))”
 • 3. krucifix50 2007. december 14. 17:21
  „Úgy gondolom a becsületes embert nem zavarja a kamera nyilvános helyeken.”
 • 2. Kolompár Rómeó 2007. december 14. 09:03
  „Ha egyszer ilyen mocskos világban élünk, hogy csak kamerákkal lehet valamelyest is védekezni a bűnözők ellen, akkor szerintem magasról le van ejtve, hogy a hallgatónak milyen kifogásai vannak.”
 • 1. AN 2007. december 14. 08:12
  „Ha nem lennének lopások, nem kellene kamera!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetem a koponyák földjén

A napokban Szegeden dedikálta legújabb, Pokoljárás című könyvét Vujity Tvrtko. A népszerű… Tovább olvasom