Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Figyelmeztető sztrájk az SZKT-nál

A Szegedi Közlekedési Társaság munkástanácsa és a független érdekképviselet ma reggelre figyelmeztető sztrájkot hirdetett. Az ok: bérkövetelésüket nem fogadta el a cég vezetése, és a szerintük „embertelen munkakörülmények" megváltoztatására sem kaptak ígéretet. A társaság ügyvezető igazgatója azt mondta, a szegedi villamos- és troliközlekedésben nem lesz fennakadás.
Kiss Gábor, a munkástanács elnöke ma reggel nem száll villamosra: figyelmeztető sztrájkot hirdettek. Fotó: Karnok Csaba
Figyelmeztető sztrájkot hirdetett ma reggel 7 és 9 óra között a Szegedi Közlekedési Társaság munkástanácsa. Kiss Gábor elnök elmondta: a villamosok és a trolibuszok a jelzett időben nem indulnak el, de az úton közlekedők még befutnak a végállomásra.

– Nem az a célunk, hogy blokád alá vegyük a várost. Figyelmeztetésnek szánjuk a sztrájkot, mert a vállalatnál követeléseinket figyelmen kívül hagyják – jelentette ki az elnök. A közel kétszáz tagú munkástanács – a tagok többsége járművezető –, a hozzájuk csatlakozó húszfős független érdekvédelmi képviselet legalább tíz százalékos alapbéremelést szeretne.
Az MSZP vádja

– Elképesztő Szeged-ellenes tevékenységnek tartom azt, hogy a Fidesz kampányeszközként akarta felhasználni az SZKT dolgozóit – jelentette ki Solymos László Szeged alpolgármestere, aki szerint az ellenzéki párt meg akarta bénítani a város tömegközlekedését és ezzel több tízezer ember munkába jutását akadályozták volna. – Szerencsére a munkavállalóknak nagyobb a felelősségtudata. Az SZKT vezetése az idén az inflációt jóval meghaladó, nyolc százalékos béremelést ad dolgozóinak – mondta az alpolgármester.

– Az SZKT-nak van miből emelni, hiszen a bérletösszevonások is jelentős bevételnövekedéssel jártak – mondta Kiss Gábor, aki szerint embertelen körülmények között dolgoznak a járművezetők, és folyamatos megaláztatásban van részük: a forgalmi ügyeletesek kamerával figyelik őket. Megromlott idegállapotban vezetik a járműveket, és ez is közrejátszik az SZKT rossz baleseti statisztikájában.

A társaság dolgozóinak harmadik érdekképviselete a 147 tagú szakszervezet, itt a tagok húsz százaléka járművezető. Szúnyogh Péter titkár azt mondta: mindenkinek a lelkiismeretére bízza, részt vesz-e a figyelmeztető sztrájkban. – A párbeszéd és a tárgyalás híve vagyok. Ha csak a béremelésről szólna a történet, akkor teljes mellszélességgel az ügy mellé állnánk. Sajnos személyes ellentétekről és politikai háttérről is szó van – fejtette ki véleményét a szakszervezeti titkár, aki szerint 40-50 százalékos béremeléssel lehetne rendezni a fizetéseket, de ennek nincs realitása. Ezért, ha három egymást követő évben a 6-6,5 százalékos alapbéremelésben megállapodnának a menedzsmenttel, már elégedettek lennének.

A Fidesz elhatárolódik

Oláh János, a Fidesz szegedi elnöke semmit nem tudott az SZKT-s figyelmeztető sztrájkról: lapunktól értesült a lehetséges munkabeszüntetésről. – Semmilyen munkaügyi konfliktusba nem szoktunk beavatkozni. A közlekedési társaságnál történő sztrájkhoz ugyanúgy nincs közünk, mint a Magyar Rádióban történtekhez sem – jelentette ki az elnök, aki visszautasította az alpolgármester vádjait. – Nem kell mindjárt politikai pártot keresni az ügy mögött – mondta Oláh János.

Az SZKT ajánlata 5,5 százalékos alapbéremelés és 2,5 százalékos bérjellegű támogatás. Dózsa Gábor ügyvezető igazgató kifejtette: a munkástanács ezzel szemben 10 plusz 8 százalékot kér. – Ez számunkra elfogadhatatlan – mondta az igazgató. – Egyébként nem lesz fennakadás a szegedi közlekedésben, mert a sztrájkolókat tudjuk helyettesíteni.

A dolgozók közül 130-an aláírtak egy nyílt levelet, amelynek címzettje a munkástanács elnöke. Ebből kiderül, Kiss Gábor nem a társaság alkalmazottja, viszont a Polgári Körök megyei munkástagozatának elnöke. Az aláírók nem kívánnak részt venni a sztrájkban.

Szerettünk volna sztrájkra kész dolgozót is megszólaltatni, de ez tegnap nem sikerült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeri-e ön a pártok ígéreteit és képviselőjelöltjeit?

Harmincegy nap van még hátra a parlamenti választások első fordulójáig. Noha nyakig benne vagyunk a… Tovább olvasom