Délmagyar logó

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 21°C | 33°C Még több cikk.

Figyelni kell a pótkocsikra a sztrádamatricánál

2019-ben is változtak a hazai díjköteles úthálózat használatának szabályai. Fontos újdonság, hogy a D2 és B2 kategóriába tartozó járművekre 2019-től a pótkocsikra érvényes jogosultságot, az U díjkategóriát is meg lehet vásárolni a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett.
A rendelkezés egyszerűsíti az autósok életét, a „gépes" járműre megváltott U díjkategóriájú e-matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.

Változott a járműszerelvények jogosulatlan úthasználatának pótdíja is: ha sem a vontató járműnek, sem pótkocsijának nincs matricája, akkor az eddigiektől eltérően nem két, hanem csak egy pótdíj fizetendő. Fontos tudni, hogy amennyiben valaki matricavásárlás nélkül vesz igénybe díjköteles útszakaszt, a büntetés egy órán belül még elkerülhető: a türelmi időnek köszönhetően ugyanis a felhajtástól számítva 60 perc áll rendelkezésre a pótlásra.

A matricavásárlás bankkártyával vagy átutalással az e-autopalyamatrica.hu portálon akár regisztráció nélkül is elvégezhető. Ugyanez SMS-ben, okostelefonos applikációk segítségével, valamint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél is megoldható. Az e-matrica-rendszerben a díjköteles úthálózat hossza egyébként a korábbi 1356- ról közel 1380 kilométerre nőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér József végigjárta az El Caminót

Van, aki sportból, van, aki a lelki felfrissülésért teljesíti a Santiago de Composteláig tartó El Camino zarándokutat. Abban azonban mindenki egyetért, hogy másképp látja az ember a világot a gyalogtúra után. Tovább olvasom