Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Film a Szőke Tiszáról

Szegedi cég forgat dokumentumfilmet a fiatalok által már csak diszkóhajóként ismert Szőke Tiszáról. A készítők régi filmfelvételeket, illetve olyan embereket keresnek, akik szívesen mesélnének a hajóhoz kötődő emlékeikről. Az 1917-ben épített, lapátkerekes gőzös most a régi kikötőben vesztegel.
Fotó: Miskolczi Róbert
Dokumentumfilmet forgat a Szőke Tiszáról a szegedi Zöld Stílus Produkciós Kft. A cég ügyvezetője, Mészáros Zoltán azt mondta, az adta az ötletet, hogy tudomásuk szerint ma már nincs az országban ilyen korú lapátkerekes gőzhajó, s ezért egyedülálló ipari műemléknek számít. A munka már elkezdődött, a természetvédelemmel, horgászattal, állatokkal kapcsolatos tévéműsorokat készítő cég pályázati és szponzori támogatásokból teremti elő a forgatáshoz szükséges pénzt, és országos tévécsatornát keresnek a bemutatáshoz. Keresik azokat is, akik úgy érzik, fontos, szép vagy tanulságos emléket őriznek a hajóval kapcsolatban. Várják a dokumentumokat, fotókat. A legjobban természetesen régi filmfelvételeknek örülnének, ilyet keresni is fognak a filmarchívumban. A jelentkezéseket az info@zoldstilus.hu, a meszi@zoldstilus.hu e-mail címeken, illetve a kft. levélcímén – Szeged, Attila utca 22., 6722 – várják.

A lapátkerekes gőzös 1917-ben épült a budapesti Ganz Danubius Hajógyárban, s IV. Károly volt az első neve. Később Sas volt, majd 1930-tól Szent Imrének hívták. A második világháború után Felszabadulás lett, majd – amikor 1980-ban Szegedre került – felvette a Szőke Tisza nevet. Ilyen néven már volt hajó korábban Szegeden: 1979-ben vonták ki a forgalomból. A 80-ban Szegedre került járművet a fiatalok már diszkóhajóként ismerik, sokan tudják azt is, hogy az elmúlt évtized elején betonnal öntötték ki az alját, ami megnehezíti a felújítást.

Ma a Tiszayacht Kft. tulajdonában van a hajó, s a régi kikötőben vesztegel. A film szeretné bemutatni a hajó történetét a dokumentumok, személyes visszaemlékezések, film- és fényképfelvételek tükrében, ugyanakkor nem titkolják a készítők, hogy abban bíznak: munkájuk ismét ráirányítja a figyelmet a Szőke Tiszára, s az mégis megmenekül az enyészettől.

Szincsok György, a film szerkesztője a szinopszisban azt írja, manapság a 19. század ízlésvilágát őrző hajókon szállodákat, éttermeket üzemeltetnek Nyugat-Európában. Nálunk viszont még sokszor hagyják elpusztulni az ilyen értékeket, a nagy költségekre hivatkozva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordbevétel a szabadtérin

Minden idők legsikeresebb szabadtéri évadját zárták a hét végén. A nézőszám és a bevétel… Tovább olvasom