Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Fináléra várják a szomszédokat

Szeged - Finálé címmel regionális kamaraszínházi fesztivált rendeznek május 23-ától a kisszínházban – két hazai produkció mellett három „szomszédos" teátrum egy-egy előadását láthatja a közönség. A miniszemlére szórakoztató darabokat választottak.
Régi tapasztalat: a nyár közeledtével kevésbé járnak a szegediek színházba; május végén már akkor is nehéz becsalogatni a közönséget az előadásokra, ha az évad legnépszerűbb darabjait kínálják. Az is tény: kevesen utaznak előadások kedvéért a „szomszédba": Békéscsabára, Kecskemétre, Szolnokra. Juronics Tamás művészeti vezető ötlete volt, hogy szervezzenek az évad végére regionális kamaraszínházi fesztivált, amelyre meghívják a három város teátrumát egy-egy könnyen mozgatható, szórakoztató produkcióval. Ahogy Gyüdi Sándor főigazgató fogalmazott: az évadot záró Finálé-fesztivál hirtelen ötlet volt, ezért kevés pénzből, elsősorban a vendégül hívott társulatok áldozatvállalásával valósulhat meg május 23-ától a légkondicionált kisszínházban.

A nyitóprodukció a Szolnoki Szigligeti Színházból érkezik: a Hajnalban, délben, este című Dario Niccodemi-vígjáték Molnár Nikolett és Dósa Mátyás főszereplésével. „Kérem, üljön ide a padra, én letérdelek maga elé, nézem öt percig, s aztán a szépség mérhetetlen kincsével elmegyek!" Rohanó világunkban, ahol öt percig tartanak az elszemélytelenedett, szexorientált kapcsolatok, bizarrnak, sőt már-már perverznek tűnhet ez a kérés, mégis magával ragadó, ha két fiatalt boldoggá tesz csak az egymás látványa is. Dario Niccodemi darabjában életre szóló szerelem szövődik hajnalban, délben, este egy lány és egy fiú között – fogalmaz Karczag Ferenc, a produkció rendezője, aki szerint a néző nyugodtan ülhet be erre az előadásra, mert az író mesterségbeli tudása garantálja: jól fog szórakozni.

Magyar Éva, Cseke Péter és Danyi Judit a kecskeméti színház Vacsora négyesben című produkciójában.
Magyar Éva, Cseke Péter és Danyi Judit a kecskeméti színház Vacsora négyesben című produkciójában.

Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház direktora – aki úgy fogalmazott: hálás a szegedi meghívásért – maga is fellép a Yale egyetem Pulitzer-díjas professzora, Donald Margulies Vacsora négyesben című, humorral teli darabjában, amelyet Szerednyey Béla rendezésében és szereplésével május 26-án játszik a kecskeméti társulat. A négyszereplős darab – a két női főszerepet Magyar Éva és Danyi Judit alakítja – két baráti pár házasságába enged betekintést. Julie és Tom, illetve Karen és Gabe már régóta ismerik egymást, szoros barátság, számos közös élmény és vacsora emléke fűzi össze őket. Egy este Julie egyedül érkezik Karenékhez vacsorára, és a házigazdák legnagyobb döbbenetére bevallja: férje elhagyta. Barátaik házasságának kudarca arra kényszeríti Karent és Gabe-et, hogy szembenézzenek saját életükkel, házasságukkal, és újrafogalmazzák barátaikhoz fűződő viszonyukat. Margulies darabja sok humorral, nagy empátiával beszél a házasság nehézségeiről, szépségeiről és arról, hogy olykor a különválás is lehet üdvözítő.

Tege Antal rendezte a békéscsabai társulat Színházkomédia című produkcióját, amelyet 27-én láthatunk. Bengt Ahlfors darabja színház a színházban: egy teátrum próbafolyamatát mutatja be vitriolos szellemességgel. Egy vidéki színház fiatal, kortárs szerző új darabjának bemutatójára készül. A társulat művészeti vezetője kompromisszumok és ravasz szervezőmunka árán tudja megvalósítani művészi elképzeléseit. Eleget kell tennie a szponzorok, a közönség, az író, a társulat igényeinek. A próbafolyamat során gondokkal, sikerekkel és kudarcokkal találkozunk, amelyek a nézőkről is szólnak, miközben nekik adnak vigasztalást, és őket mulattatják.

Bérlet is váltható

A kamaraszínházi fesztiválon két hazai produkció is látható: május 24-én Király Levente és Fekete Gizi főszereplésével a Mikszáth különös házassága című Görgey-darab, 25-én pedig a Sóska, sült krumpli című Egressy-tragikomédia. A három vendégelőadásra egyenként is kaphatók jegyek, de 3600 forintért kedvezményes bérletet is kínál a teátrum jegyirodája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamarát javasol a fesztivál szövetség

Önálló köztestület létrehozását tervezik a minőségi fesztiválokat és rendezvényeket szervező hazai cégek. Tovább olvasom