Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Finisben az Európa Kulturális Fővárosa pályázat

A pécsi pályázatban külön rész foglalkozik a partner város, Szeged programjával, amelynek újdonsága a vízünnep ötlete. Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címért induló városok versengésének első szakasza október 23-án zárul le.
Az Európa Kulturális Fővárosa címet megcélzó hét magyar város közül Pécs pályázatában Szeged „kiemelt partnerként" vesz részt. A baranyai megyeszékhely az egyetlen, amely régióban és nem egy városban gondolkozott, amikor elkészítette anyagát.

A pályázat szegedi részének irányításával a város közgyűlése a McMillian & Baneth Vezetési Tanácsadó Kft.-t bízta meg. Karikó Sándorné a pályázati munkálatok vezetője elmondta, bíznak Pécs sikerében, hiszen a kiírás egyértelműen a regionalitást preferálta, de esélylatolgatásra nem vállalkozott. – Úgy látom, ez nagyszerű és nemes verseny – mondta el Karikóné –, minden induló város igyekezett a legjobbat nyújtani. Pécs augusztusban leadott pályázati anyagában külön rész foglalkozik a szegedi eseményekkel. A koncepció a hagyományos, jól bevált programokra épít. A fesztiválok között a tervezet megemlíti a Szegedi Szabadtéri Játékokat, a Thealter színházi rendezvényeit, a szőregi Rózsaünnepet és a Szeged–Palics Nemzetközi Filmfesztivált. Külön programokat szentelnének a paprikának, amelyek a szegedi fűszerpaprika napok, és a paprikamúzeum köré csoportosítanának.

Újdonságként hat a vízünnep ötlete: pontonhidat és úszó színpadot képzelnek el a Tiszán, a város különböző helyein pedig vízfüggönyök, szökőkutak, vízzel kapcsolatos művészeti alkotások, vízfüggönyre vetített animációk bukkannának fel. Ide kapcsolódna a régió gyógyvízturizmusának, fürdőkultúrájának bemutatása is. Fontos pillére a programnak az egyetem és a tudásipar reprezentálása konferenciákkal, előadásokkal és a Testvéregyetemek Művészeti Találkozójával, valamint a „Századelők találkozása – találkozások a századelőn" programsorozata, amely a régió aranykorának szellemiségét hivatott bemutatni.

Baneth Péter, a McMillian & Baneth Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, ha Pécs lesz a kulturális főváros 2010-ben, akkor a nyári rendezvények zöme szegedi esemény lesz. – Az emberek nagy része azt hiszi, hogy ez a cím jelentős uniós támogatással jár – mondta el Baneth Péter.
Október 23-án egy 14 fős zsűri előreláthatólag két magyar várost terjeszt majd fel Brüsszelnek, amelyek egyike várhatóan jövő év tavaszán megnyeri a versenyt. Az októberi időpontig a pályázat írói a város közvéleményét is szeretnék megmozgatni. Jövő héttől már látható a televízióban az a reklámspot, amelyben Lékó Péter és Gregor József kampányol Pécsért Szeged nevében.

Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica állami gondoskodásban marad

Már Katica születése előtt eldőlt, hogy állami gondoskodásba kerül, nem haza. Édesanyja minden követ… Tovább olvasom