Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Fiókaszezonban megszólal a lelkiismeretünk

Makó - Pihegő fecskefiókával találkozott fotóriporter kollégánk a minap Makó belvárosában. Bár a kedves kisállatot egyből lencsevégre kapta, bölcsen tette, hogy nem nyúlt hozzá.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is felhívta a segítő szándékú járókelők figyelmét arra, hogy az áprilistól augusztusig tartó „fiókaszezonban" is felelősen közelítsük meg a madarakat. Gyakran találkozunk pihepuha, elárvultnak tűnő kismadarakkal még a városokban is, de az apróságok számára a legnagyobb segítség az, ha békén hagyjuk őket. 
Megpihent a kövön a kisfecske, de ha békén hagyjuk, megy is a dolgára.
Fotó: Török János
 A természet rendje, hogy sokuk nem éli meg a kifejlett kort, a legtöbb madárfaj ezért költ többször egy évben. Másfelől nem általános, hogy a fiókák maguktól pottyanjanak ki a fészekből. A korai fészekelhagyóknál pedig természetes ez a viselkedés, az ő szüleik nagy eséllyel a közelben megbújva, hanggal tartják velük a kapcsolatot.
Bár szép gondolat, hogy segítségükre próbálunk sietni, a saját lelkiismeretünk ápolgatása helyett hozzuk meg a fájó, de felelős döntést, és ha nem szükséges, ne avatkozzunk be a természet rendjébe! Legalább itt, most ne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakásokat újítanak fel és pályáztatnak: 20 önkormányzati bérlakást korszerűsítenek, 7-et meghirdetnek

Egyhangúlag támogatott a pénzügyi bizottság szerdai ülésén minden, a város ingatlankezelő cégével kapcsolatos előterjesztést. Tovább olvasom