Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Fizessen a szülő, ha firkál a gyerek

Szeged - Másfél milliárd forintba kerülne Szeged firkamentesítése. Botka László polgármester fiatalkorú fújkálók esetében a szülőkkel fizettetné ki a kárt.
– A büntetőjog helyett a polgári jog szabályozásába kellene áttolni a graffitikkel szembeni harcot, végiggondolva a szülők kártérítési felelősségét, hiszen a firkálók nagy része 18 éven aluli, nem lehet ellenük eljárást indítani – ismerteti nemrégiben megfogalmazott javaslatának lényegét Botka László, Szeged polgármestere. Elképzelését hamarosan megvitatja a megyei jogú városok szövetsége, ha egyetértenek vele, törvényjavaslat is születhet.

Vagyis: ennek értelmében bizonyos esetekben a szülőknek kellene megtéríteniük az okozott kárt.

Az olvasó szava

Balogh Gábor: "Bűntetni nem lehet? Közmunkában takaríthatna, mondjuk az általa fírkált falakat, természetesen mellényben, amin jól látható felirat virítana : helyrehozom a rongálásomat!"

Ez – bár Szeged korántsem tartozik a legfirkásabb városok közé – tetemes összeg lenne. Csak a belvárosban több mint ötszáz házat firkáltak össze – tavalyi „graffitirazziánkon" például a József Attila sugárút elejétől a Szent György térig majd 1200 különböző mázolmányt számoltunk össze a falakon.

– Csak a Tisza Lajos körúton belüli városszakasz, valamint a rakpart megtisztítása 500 millió forintba kerülne 2004-es árakkal számolva. Az egész várost mintegy másfél milliárd forintból lehetne firkamentesíteni – kalkulál Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nem művészet, hanem rombolás. Fotó: Frank Yvette
Nem művészet, hanem rombolás. Fotó: Frank Yvette


Pedig folyik a küzdelem a firkálók ellen: Zélity László rendőr alezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője két évvel ezelőtti kinevezésekor célként fogalmazta meg a városképet elcsúfító rajzokkal szembeni következetes és határozott fellépést, még graffitikommandó is alakult a firkálók ellen. 2007. január elsejétől Szegeden 50 esetben rendeltek el nyomozást graffiti miatt összesen 90, bűncselekménygyanús ügyben. Több esetben azonban meg kellett szüntetni a nyomozást: előfordult, hogy a rongálással okozott kár nem érte el a bűncselekményi értékhatárt, így az csak szabálysértést valósított meg, 17 esetben volt az elkövető gyermekkorú, vagyis nem büntethető.

Graffitiharc a városban

2000 nyara: megrongálták, összefirkálták barbárok a frissen felújított Aba-Novák-freskót.

2002 eleje: a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség Non Graffiti Szakcsoportja komplex módon, városi összefogással, nem pedig alkalmankénti büntetéssel oldotta volna meg a problémát. A feladatok szervezésére, koordinálására szánt alapítvány azonban végül nem jött létre, a szakcsoport néhány hónap eltelte után feloszlatta önmagát.

2004. április 20.: az MDF szigorúbban lépett volna fel a graffitizőkkel szemben, közmunkára vagy akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhették volna a falfirkálókat, ha a parlament elfogadja az MDF graffitisek elleni fellépést célzó törvényjavaslatát.

2006. június 16.: lemosható védőréteggel vontak be több belvárosi épületet. Az IKV Zrt. versenyt hirdetett, hogy megtalálja a falfirkák leghatásosabb és leggazdaságosabb ellenszerét. Homlokzatvédelemre és falfelület-tisztításra szakosodott vállalkozásokat hívtak meg egy pályázaton, a Radnóti Miklós gimnázium fala, majd a Kőrösy József Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola, a tiszai partfal egy darabja és a Móra-múzeum előtti lejáró egy része kapott graffiti elleni bevonatot. Ezeket az épületeket azóta nem firkálták össze.

2007. május 20.: bekamerázták a szegedi városházát tizenkétmillió forintból. A monitorokat a polgármesteri hivatal portaszolgálatosa nézi éjjel-nappal, a felvételeket nem rögzítik.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. tobikamama 2008. július 08. 19:47
  „Prábáljátok a saját házatokon ki mit szol hozzá apátok akkor az is rosszul látja a dolgot akkor nektek is elkell dönteni, hogy müvészet de senki nem a saját házán probálkozik hanem a másén erre igazán büszkék lehetek.”
 • 54. ez van... 2008. június 25. 18:55
  „te barom mien hosszú létra?? nem látod az erkély alatt azt a kurva rácsot, ne mond má h nem lehet oda felmászni...
  am meg ha graffitizel és ha tegelsz akkor az két különböző dolog, a graffiti az művészet, a tegelés az rongálás, szóval szerintem ennyit erről mennyire vagytok tisztában a dolgokkal.”
 • 53. asder 2008. június 20. 17:10
  „...ismertem nem egy graffitist. volt (van) közöttük diák, vendéglátós, rajztanár, és reklámszakember is. semmivel sem különböznek a hétköznapi emberektől, csak éppen másképp látják a világot. - arra akarok kilyukadni, hogy nem biztos, hogy egy fiatalkorú bőgatyás suhanc firkálja össze a házad aki tablettásbort szürcsöl éjszaka az utcán, hanem lehet hogy épp a főnököd, az alkalmazottad, vagy a tanárod.”
 • 52. kitérdekel 2008. június 16. 21:40
  „kedves harcimarci 2008.06.11 14:57......remélem tudod, bár szerintem ugysem, hogy ha te valóban olyan erős ember vagy, hogy egy-két gyerek kezét képesvoltál elörni azért mert "firkált" a falra, attól még nem leszel ember és ráadásul súlyosabb vétket viszel vele véghez mint az aki firkált a falra. A baj csak az hogy a hozzád hasonló férgek sosem kerülnek az ijen abnormális dolgokkal a törvény elé, hiszen a hozzád hasonlók a polgárőrök, a jófiúk, akiket a rendőrség véd azzal, hogy nem enged ki senkit sem amíg alá nem irja, hogy az előállítás során sérülése nem keletkezett!!! Remélem aztis tudod, hogy sokan vannak a "rongálók" közül akik bizony nem gyerekek, mint akiken te kiéled magadat! Remélem azt is tudod, hogy az ojanok mint te miatt van ennyi "firka" a falakon, mert azzal hogy ha "elkapsz" egyet és összevered azzal csak felhúzol mindenkit mert egy gerinctelen állatnak tartanak miatta mindannyiótokat és azzal hogy a rendőrség és a "normál" emberek csak védenek nem érsz el semmit sem, ha egyszer véletlen nem egy gyerekbe botlasz és nem jelvénnyel meg stukkerrel a kezedben hanem egyedül egy sötét utcán te senkiházi patkány! És utoljára pedig, senki sem mondta hogy greffitis vagyok.....csak jobban megértem őket mint az "átlag" emberek.....és suhanc sem vagyok.....ebből a korból már kinőttem bőven. Aholj....”
 • 51. egyszeru polgar 2008. június 13. 18:17
  „Ha jobban megnezem a kepet, meg az erkely vonalaban is van firkalva. Hat oda mar igen hosszu letra vagy allvany kell. Az ilyen primitiv firkalast valoban csupan a rombolas kedveert, brutalis szemely koveti el.Es hogy nem a kora miatt primitiv, azt igazolja a hosszu letra alkalmazasa. Nagyon megbuntetnem en is, Balogh G javaslata szerint.”
 • 50. Baba_ 2008. június 12. 23:48
  „Hogy mi a graffitisnek a teggelés? Pont annyi, mint a kutyának a fák, sarkok, oszlopok levizelése. Otthagyni a szánalmas nyomát, kijelölni a területe határait. És mint ahogy a városi kutyák is büszkén hugyozzák egymás után napról-napra le ugyanazokat a fákat, ösztönművészeink is ott kell hagyják minél több helyen, minél többször a mintájukat. Nem segítene ezért semmiféle kijelölt terület, a tag nem erről szól. A szagtalan, tiszta falak és az ezer állat által megjelölt félhomályos sarkok egyaránt vonzák szegény, falak közé szorult lelküket. Nincs más nektek sem szegény teggerek, életetek a póráz, végetek a sintértelep. Lehet csaholni....”
 • 49. egyszeru polgar 2008. június 12. 08:56
  „Elnezst az elirasert, 2-2.5 m magasat szandekoztam irni!”
 • 48. egyszeru polgar 2008. június 12. 08:55
  „A kovetkezo kerdes merult fel bennem: Egy grafittis szamara mi a fontos? Az onmegvalositas vagy hogy egy haz falat csufitsa el? Ha az elso, akkor valoban hivatalos teret es helyet kell adni szamukra. Mint korabban irtam, nem tul koltseges, 22.5 m magas tobb m hosszu falak epitese megoldhato lenne. Akar versenyeket is lehetne szervezni. Semmi keppen sem jatszoterek melle, hiszen a kicsik befolyasolasara nincs szukseg s a korosztalybol eredo differenciak is kart okozhatnak.
  Azonban ha a hazak rongalasa a cel, tovabbra is szankciokat kell alkalmazni.”
 • 47. Klár 2008. június 11. 21:19
  „Majd ha a büntetés nyilvános korbácsolás lesz, akkor lesz valami visszatartó értéke. Sajnos az "emberi jogok" védelme miatt ezt nem lehet. Pedig szerintem aki műemléket graffitizik, az NEM EMBER hanem állat (bocsánatkérésem az állatoktól ...). Minden törvény annyit ér amennyire betarttatják. Művészet? Fenét, vandalizmus. Korbácsot nekik, hadd tanuljanak.”
 • 46. KukoricaJancsi 2008. június 11. 19:51
  „Grafitis fiúk, lányok!
  Nem az a kérdés, hogy akkor kiáll-e az ember a sajt elvei, értékei, nézetei mellett, amikor mindenki mellette áll, és mindenki helyesli a tetteit.
  Az az elsődleges igazi érték, ha az üldöztetések, az erőszakos kényszerek, és a külső nyomás ellenére is megtartja az ember a saját értékeit, és vállalja azt.
  Ha ez nem így volna, akkor Nagy Imrét se ünnepelhetné - így utólag - a társadalom. (mert akkor őt is elítélték)
  Ha kényszerít egy külső erő valamire, abből még nem következik, hogy az a külső erő igazi értéket képvisel!
  Ha kitartassz egy saját érték mellett a szankciók ellenére, abból sem következik, hogy igazi érték mellett tartottál ki. De a kitartás az üldöztetések idején már eleve egy pozitív belső erény.

  Ezért keress és határozz meg magadnak igazi értékeket, és tarts ki mellettük!
  De ha menet közben rájöttél, hogy az nem igazi érték, ami mellett kiálltál, akkor azonnal változtass nézeteiden, és határozd meg az új világrendet magadban, amiért akár tűzbe vagy börtönbe is hajlandó lennél menni!

  Ha olyan értékeid vannak, amiért most elítélnek, akkor is vizsgáld meg azokat, és ha úgy érzed, hogy azok igazi abszolút értékek, akkor tarts ki mellettük.
  Kitartani csak úgy fogsz tudni, ha tényleg belülről jön az érték.”
 • 45. Jankovich 2008. június 11. 19:38
  „Magyarország egy olyan ország ahol más országot másolnak...több a kamerás mint a 8 általános nincs mit várni!!!”
 • 44. Macs 2008. június 11. 18:39
  „Nem tudom kik a szüleik a teggelőknek, de egy-egy flakon festék igen csak 1000 Ft körül van és nem tart sokáig.
  Engem kimondottan dühített, amikor még a ház mellett voltak a frissen lebontott állványok és már összefirkáltak a falat. Amibe a vakolat újrafestése került, költhettem volna másra is.
  Nem értem, aki teggel, annak joga van kibontakoznia, nekem aki ott lakom, nincs jogom olyan házban lakni, melynek falát nem csúfitják el a tegek? Én csak fizethetem a takarítást, festést?
  A falak mellett pl. a villamosok, trolik, buszok ablakát is összekarcolják, az üléseket szintén összefirkálják.”
 • 43. egyszeru polgar 2008. június 11. 17:22
  „Kedves "haa". Sajnos a legtobb /nem mind/"muvesz" nem olyan csaladbol szarmazik, ahol erre igazan odafigyelnenek es mar a bolcsotol megfelelo torodest es intelmet kapnanak. Termeszetesen velemenyevel egyebkent egyetertek.”
 • 42. haa 2008. június 11. 16:23
  „Elszomorít mikor ronda festékkel összefirkálnak bármit, ami vkinek a tulajdona és nem kérte önmaga számára a mázolást...
  Igyekeztem tudatosítani a fiamban is, hogyha nekem azt kell megtudni, hogy udvariatlanul viselkedett, vagy kárt okozott másnak, akkor azért neki kell vállalnia a felelősséget, de előtte megkínálom pár anyai pofonnal. A szülő felelőssége nevelni a gyereket! Megadni az alapokat. Utána meg csak a remény marad, hogy mindennek volt értelme....”
 • 41. Nuts 2008. június 11. 16:15
  „Mikor sétálok a kislányommal és alszik, mindig a város élhetőségének javításán agyalok. Ha már ilyen nagy károkat okoznak a grafitisek, létre kellene hozni egy kis csoportot a rendőrségen. Elég volna 3 ember, ráadásul lehetnének civilek is.
  1.)Írásszakértő. A tag-ek behonosíthatósága miatt. Sokszor hiába a tettenérés, ha az okozott kár kicsi. Közben pedig lehet, hogy épp ez a 325.-firka amit idén felvarázsol . Azért a büntetési tételnél nem lenne elhanyagolható, ha az ügyészség közölné: szakértői vizsgálat alapján 325 rendbeli visszaeső, 15millás károkozással...
  2.)Kéne egy fotós, aki összegyűjti a tag-eket, grafitiket.
  3.)Kellene egy programozó, aki rendszerberakja, kategorizálja őket. Lehetne indítani egy weblapot, ahova pontos címmel be lehetne küldeni a fotót, így jóval hamarabb feltöltődhetne az adatbázis.
  Ezután egy tettenérésnél szépen szembesülhetne az elkövető, hogy jóval többet tudnak a ,,munkásságáról" mint azt képzeli.
  Némi kampányolással működhetne a dolog.
  Persze itt van még, hogy büntetném aki zacskó nélkül sétáltat kutyát, meg motorral közlekedik a bicikliúton; de az már egy másik történet...”
 • 40. csanyiv 2008. június 11. 15:52
  „Azt hiszem ezzel az igénytelen hozzáállással semmit nem várhatnak a taggelők a társadalomtól.
  Akárhol is van a baj a kormányzat munkájával, azt egy olyan ember, aki nem hogy semmit nem tett a környezetéért, de egyenesen rombolja, csúfítja azt - és még fenyegetőzik is, ha ezt mások nem nézik el neki -, nem vonhatja felelősségre.
  Gyerkőcök, csak két dolog: más hibájára, bűnére hivatkozni nem mentség a saját tetteinkért való felelősség alól; ahhoz pedig hogy valamit elvárjatok, először adni és tenni kell, ha sikerül megérteni majd egyszer, hogy mit is jelent ez, mert addig akármilyen kormány akármilyen munkája is hasztalan marad a ráfordítás mértékétől függetlenül...”
 • 39. zimezum 2008. június 11. 15:24
  „REMÉLEM EZ VONATKOZIK A botka SZÜLŐKRE IS,ÉS FELELNEK A KÖLKÜK ÁLTAL OKOZOTT KÁROKÉRT???????!!!!!!!!!!!”
 • 38. "Ember"teggelő 2008. június 11. 15:22
  „Kedves tegger!

  Igazad van, én nem csak egyen falakat, de az egyen embereket se szeretem. Ha találkozunk, majd jól összeművészellek a nálad lévő teggelő cucokkal. Sokkal szebb leszel, és kevésbé unalmas!!!”
 • 37. harcimarci 2008. június 11. 14:57
  „Tagger!

  én az egyenfalakat szeretem közterületen. az uniformizálás híve vagyok, ha közpénzből festett falakról van szó. Egy dolgot kivéve: a te arcodat. arra mintát ütök, csakhogy ne legyen egyforma, vagy véletlenül szabványos, avagy tucat.

  bosszú? milyen bosszú kispofám? Csak nehogy jól képenvágjanak vagy megtaláljanak verni, taggelés közben, mert lesz sírás. Nekem meg nem te leszel az első eltört kezű hülyegyerek a gyüjteményben a kicsipkézet pofikájú firkamesterek közül...”
 • 36. egyszeru polgar 2008. június 11. 14:34
  „Ha a ket graffitis hozzaszolot / kiterdekel es egy tagger/muvesznek lehet nevezni ezzel a hozzaallassal es ezzel a stilussal, akkor valami nagyon nagy fogalom zavarben vagyunk vagy vannak nehanyan. Ha csak a firkalasi esetleg muveszi onmegvalositasi igenyrol van szo, viszonylag kis osszegbol is megldhatonak latom a problemat. Korzetenkent ugymint a kicsiknek, teret kell biztositani.Egyszeruen egy tobb meteres, barmilyen formaju falat kell emelni, ahol egymas hegyen-hatan nap mint nap uj figurakat festhetnek egymas melle, majd egymasra az onmegvalositasra vagyo fiatalok. Azonban aki tovabbra is rongal, bizony buntetest erdemel.
  Meg azt kivannam ennek a ket fiatal hozzaszolonak mondani, mi es a nagy tobbseg nem unjuk a sima falakat. Azokatemberek ugy terveztek, mint ahogy oket a termeszet.”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi aluljárók - a nagyvárosi hangulat jegyében

Szeged - A nagyvárosi lét jelképe az aluljáró. Így született a 70-es években Szeged akkori két új… Tovább olvasom