Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Fizetett hirdetést adtak fel az orvosok

„Szeretne ön a fizetése negyedéért, esetleg feléért dolgozni?" Ezt a kérdést tették fel fizetett hirdetésben az orvosok az ország vezetőinek, így terelve a figyelmüket arra: közel két éve törvénytelen módon nem kapják meg az elvégzett munkáért nekik járó ügyeleti díj teljes összegét.
Fizetett hirdetésben tettek közzé nyílt levelet az orvosok az egyik országos napilapban, melyet a köztársasági elnöknek, az országgyűlés elnökének, a miniszterelnöknek, a legfőbb ügyésznek, valamint az országgyűlés tagjainak címeztek. Ebben azt kérik, hogy szüntessék meg azt a lassan két éve tartó jogellenes állapotot, miszerint – bár a törvény alapján az ügyeletben eltöltött idő munkaidőnek számít – nem kapják meg az ügyeletért járó illetményüket.

Mivel ez a jogsértés a számítások szerint közel 30 ezer orvost és azok családtagjait sújtja, a hirdetés megjelenésével egy időben hivatalos beadvánnyal is fordultak a fent felsoroltakhoz. Ebben a személyre szóló levélben azt kérik, hogy az érintettek feladat- és hatáskörükön belül minden szükséges intézkedést tegyenek meg, hogy ez a jogsértés a lehető legrövidebb időn belül maradéktalanul orvoslást nyerjen.

Alkotmánybírósági eljárás kezdeményezését kérik a köztársasági elnöktől, valamint az Európai Bizottság vizsgálatát is szorgalmazzák, hiszen az állam nem tett eleget jogharmonizációs kötelezettségének.
A felhívás megjelentetését 216 orvos anyagilag is támogatta, köztük a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei háziorvosi szekciójának elnöke.
– Alapvetően a jogállamisággal van a probléma – mondta Borsi Éva. – Van egy 2003-ban született törvényünk, aminek a bevezetőjében a jogalkotó úgy fogalmaz: tekintettel a betegek jogára a pihent egészségügyi dolgozó által nyújtott ellátáshoz, egy orvos napi 12 óránál többet nem dolgozhat. Ennek ellenére még mindig vannak kórházak, ahol 48 órán keresztül folyamatosan készenlétben kell állniuk és gyakran pihenés nélkül kell dolgozniuk az orvosoknak. A nyílt levélben idézett törvény figyelmen kívül hagyása tehát elsősorban a betegek jogait sérti.

Bírósági végzés született arról is, hogy az ügyeletben töltött idő munkaidőnek számít, mégis csak az ezért járó pénz töredékét kapják meg az orvosok. – Kiszámoltuk: egy 40 éves munkaviszony alatt az ügyeletes szakmák képviselői 10-20 évet dolgoznak fizetség nélkül – mondta a szekcióelnök. – Az egészségügyi miniszter is elismerte: vannak törvénytelenségek az országban. Vagyis tudnak minderről, mégsem tesznek semmit.

Borsi Éva úgy fogalmazott: az ellen tiltakoznak, hogy az ország vezetői felelőtlenül hoznak jogszabályokat, melyeket ráadásul ők szegnek meg először. – Ez maradt az egyetlen eszközünk, amivel élhetünk, hiszen a hivatalos utakat már végigjártuk, de eredménytelenül. Reméljük, hogy a nyílt levél hatására végre megoldódik a hosszú ideje tartó törvénytelen helyzet és lezárul a (félre)magyarázások ideje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka ma Gyurcsánnyal tárgyal

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyal ma Botka László polgármester három, Szeged és a… Tovább olvasom