Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Fizetni kell majd a hétvégi kollégiumi ellátásért?

Az oktatási tárca azt tervezi, hogy a diákoknak a hétvégi kollégiumi ellátásért fizetni kellene. Szegeden szombaton és vasárnap az Ortutay Gyula Kollégiumban lakhatnak hét végén az általános és középiskolások. Az ellátás jelenleg ingyenes, csak az étkezést kell kifizetni.
Az oktatási tárca azt tervezi, hogy a diákoknak a hétvégi kollégiumi ellátásért fizetni kellene. Szegeden szombaton és vasárnap az Ortutay Gyula Kollégiumban laknak a koleszosok. Az ellátás jelenleg ingyenes, csak az étkezést kell kifizetni. Az érintettek riadtan fogadták a hírt. A jelenlegi kollégiumi vendégszobaárakat ismerve, többen úgy gondolják, a kocsmák feletti szobákban olcsóbban meghúzhatják magukat hétvégenként.

Szegeden egyetlen kollégiumban lakhatnak hét végén az általános és középiskolások. Szombaton és vasárnap csak a Boldogasszony sugárúti Ortutay Gyula Kollégium tart nyitva. Szombaton délelőtt síri csendben fogad bennünket Farkas István igazgató, aki egyben az ügyeletes tanár is. Tőle tudjuk, hogy hét közben 356-an laknak a koleszban, de hétvégenként a létszám 30-50 főre csökken. A kollégiumi ellátás ingyenes, csak a reggeliért, ebédért és vacsoráért kell fizetni 400 forintot. Van időnk beszélgetni, hiszen a diákok reggel kilenckor még szundikálnak a szobáikban.

– Csak azok kelnek korán, akiknek a gyakorlati foglalkozása már hétkor elkezdődik – mondja az igazgató. A kollégiumnak vannak állandó lakói, ők általában, a Radnóti, a Ságvári, a Deák, a Tömörkény és az Eötvös gimnáziumban, valamint a Kőrösy szakközépiskolában tanulnak. De péntekenként az Ortutayba a többi kollégiumból átjönnek azok a gyerekek, akiknek nincs módjukban hazautazni vagy iskolai elfoglaltságuk van.

Fél tízkor ébredezik a kolesz. Álmos fejű srác csoszog végig a folyosón. Pap Zsigmond a mosószoba kulcsát kéri el a portán. A 19 éves erdélyi fiú minden szombaton reggel az Ortutayban mossa ki a ruháit. Ő egyébként csak vendég, hét közben másik kollégiumban lakik. A gazdasági informatikusnak tanuló fiú kéthavonta jut haza, otthonról tizenötezer forintot kap. Mivel ebből nem tud kijönni, ezért hét közben reggel hattól délután kettőig dolgozik. Amikor megemlítem, hogy az oktatási tárca azt tervezi, hogy a hétvégi kollégiumi ellátásért térítési díjat kell fizetni, majdnem megakad a májkrémes kenyér a torkán.

– Mennyi lesz a díj? – kerekedik ki az érmihályfalvi srác szeme. Ezt egyenlőre még nem tudni, válaszoljuk. Azt viszont Farkas István igazgatótól tudjuk, aki náluk vendégszobát vált egy napra, annak 1650 forintot kell fizetnie.

Pap Zsigmond szobatársa, a temerini Turai Csaba talán ötszáz forintot ki tudna fizetni, de azt is megjegyzi: a koleszban általában nem azok laknak, akik jómódúak.

Egy másik szobában a Radnóti gimnázium végzős diákja, a Bács-Kiskun megyei Garán élő Túri Dániel lakik, aki az Arany János tehetséggondozó osztályba jár, s bölcsésznek készül. Őt már nem érinti majd az esetleges módosítás. A kollégium lányszektorában Mohácsi Hajnalka egyenesen bepánikol, amikor meghallja a hírt. Az igazgatónak kell megnyugtatni, hogy a térítési díj bevezetéséről még tárgyalnak. A szabadkai lány csak legyint egyet, és magába fordul. A németül, angolul, románul és magyarul beszélő idegenforgalmi szakmenedzsernek készülő Sipos Mária nem szeretné ismerősei albérleteibe bekönyörögni magát, ha a kollégiumban majd fizetni kell. – Több olyan harmadosztályú kocsma van a városban, ahol az emeleten szobákat is kiadnak. A nénik kétezer forintot szoktak kérni. Ha nem lesz más választás, akkor összefogunk többen, és meghúzzuk magunkat az egyik szobában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétharmaddal kevesebb rezidens

Az Egészségügyi Minisztérium azt tervezi: 2008-tól önköltségessé teszi a szakorvosi végzettséghez… Tovább olvasom