Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Fizetős lehet hamarosan a tehetőseknek a bölcsőde

Csongrád megye - Fizessenek a bölcsődei ellátásért a tehetősek – ezt szorgalmazza Soltész Miklós államtitkár, aki szerint igazságtalan, hogy az amúgy is kevés ingyenes helyet nem rászorultsági alapon veszik igénybe. Szegeden most is vannak betöltetlen bölcsődei helyek, Makón új bölcsi épül, Vásárhelyen és Szentesen pedig bővítenek.
„Hazai forrás bölcsődeépítésre az elmúlt években sem volt, most sincs, és a jövőben sem lesz" – nyilatkozta a Népszabadságban Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Éles ellentétben áll ez a 2009-es tervekkel, amikor is az előző kormány a gyes időtartamának 3-ról 2 évre való szűkítésekor a férőhelyek számának növelését ígérte.

Bár az Unió a 2007–2013-as költségvetési időszakban közel 17 milliárd forintot ad erre a célra, vagyis nagyjából 6600 új férőhellyel számolhatunk, és a gyes is ismét 3 évig igényelhető, sovány vigasz ez akkor, amikor országosan 10–15 ezerrel kevesebb bölcsődei férőhely van, mint amennyire szükség lenne.

Fizessenek a bölcsődei ellátásért a tehetősek – ezt szorgalmazza Soltész Miklós államtitkár. Fotó: Schmidt Andrea
Fizessenek a bölcsődei ellátásért a tehetősek – ezt szorgalmazza Soltész Miklós államtitkár.
Fotó: Schmidt Andrea

Az államtitkár most a rendszer piacosítását szorgalmazza: akinek az anyagi helyzete megengedi, fizessen térítési díjat. A jelenlegi rendszer ugyanis igazságtalan, hiszen amíg az önkormányzati bölcsődék szinte ingyenesek, akik ide helyhiány miatt nem kerülnek be, 40–70 ezer forintot fizetnek a magánintézményekben. A március végéig elkészülő nemzeti szociálpolitikai koncepció azt is tartalmazza majd, hogy a munkáltatóknak béren kívüli juttatás formájában kellene hozzájárulniuk a bölcsődei térítési díjakhoz.
Bölcsiért dolgozni, vagy gyesből nyomorogni?

A családok számára eddig is dilemmát okozott, hogy az édesanya otthon maradjon-e a gyerekkel 3 éves koráig, vállalva, hogy a családi kasszához havonta mindössze a bruttó 28 ezer 500 forintos gyessel tud hozzájárulni. Az új tervek szerint a kérdés sok családban az lesz: megéri-e dolgozni azért, hogy keresetük nagy részét fizetős bölcsődére költsék.– Ez a rendszer szintén igazságtalan lesz, csak másként – foglalta össze véleményét Ungi Ferencné, a szegedi bölcsődék igazgatója. – Volt egy időszak, amikor kértünk keresetigazolást a szülőktől, és akkor világosan kiderült, ez sem mutatja a családok anyagi helyzetét. A gazdag vállalkozók ugyanis sokszor minimálbérre vannak bejelentve, így nem ők szorulnának ki az ingyenes ellátásból, hanem valós jövedelmüket eltitkolni nem tudó alkalmazottak.

A helyhiány egyébként Szegeden nem jellemző. Tavaly és idén 144 új férőhelyet alakítottak ki a városban, jelenleg 982 kicsi jár a város bölcsődéibe. A jelentkezőket most el tudják helyezni egyből – igaz, nem biztos, hogy abban az intézményben, amelyben a szülők szeretnék. Jelenleg a Csillag téri és a Gyík utcai intézményben vannak üres helyek, a másik 13 bölcsiben azonban tele vannak a 12 fős csoportok.

Makón építenek, Szentesen és Vásárhelyen bővítenek

Jelenleg mintegy 20 kisgyermek vár arra Szentesen, hogy bölcsődébe járhasson. A városnak egy bölcsije van, amely most 70 gyereknek tud ellátást biztosítani. A közeljövőben viszont 40 fővel többet tud majd fogadni, miután a régi épületet 200 milliós beruházással felújítják. Vásárhely 3 – Oldalkosár, Hóvirág, Teleki utcai – bölcsődéjében jelenleg összesen 245 gyermeknek jut hely. A nyár elején azonban befejeződik a 80 millió forintos felújítás, bővítés az Oldalkosár utcai intézményben, ahol újabb 25 kicsit tudnak majd fogadni. Korábban a Hóvirág utcait több mint 200 millióból bővítették, így most 40-nel több gyerek járhat oda. Jelenleg kéttucatnyian várnak a bölcsődei ellátásra. A két makói bölcsőde összesen 78 férőhelyes, és 100 százalékos kihasználtsággal működik. Szeptemberre több mint 250 millióból elkészül a város új, 40 férőhelyes bölcsije. Jelenleg nincs várólista, folyamatosan veszik fel a gyerekeket.

Olvasóink írták

79 hozzászólás
 • 79. benczurt 2011. február 15. 22:00
  „Az volna jó han a "tehetösséget" nem a családi bevételen mérnék le ha nem a családi vagyonon. (lakás, kocsi, cég tulajdon rész, részvények stb.) Lehet, hogy egy-két minimálbéres is "tehetős" lenne.”
 • 78. bambinaXX 2011. február 11. 10:20
  „Igen érdekelne engem is, ki számít "tehetősnek". Definiálná vki?!
  (dallaszból ellesett nevű) ovistárs szülei m.nélküliek (20évek elején) és passat-tal járnak. gyakran nagymami hozzaviszi a kislányt, akit nagypapi hozvisz egy merci-terepjárón. nyilván ők is m.nélküliek.. Tehetősnek számítanak vajon??”
 • 77. jajjmár 2011. február 11. 08:58
  „Ezek azt gondolják, hogy aki hivatalosan, szociálisan nem rászolult, az már tehetős? Tehát, ha már két kis minimálbéből ki tudjuk trükközni valahogy a hónap végéig, akkor mi egy tehetős család vagyunk?? Próbálják ki EZT a jólétet!”
 • 76. szilléri 2011. február 11. 08:25
  „Megint azok járnak rosszul akik ,,bejelentett" és igazolt jövedelemmel rendelkeznek. A agyar statisztikai rendszer egy fabatkát sem ért !!!!!!!!!!!!”
 • 75. bzoli-41 2011. február 10. 21:03
  „A sok nagyokos megszüntette a bölcsiket, iskolákat, most meg nincs hova beiratni a piciket... Nekünk is épphogy sikerült évekkel ezelőtt. Az iskoláról meg nem isbeszélek mert ami itt volt a bölcsi-ovi mellett, azt megszüntették és középiskola lett belőle...
  Arra már nem gondoltak hogy aki elballag az oviból az iskolába is menne. Most nincs a környéken semmi, csak jelentős kerülővel.
  Grat grat grat!”
 • 74. bambinaXX 2011. február 10. 20:49
  „Szerintem egyébként a gyerekeknek 2éves kor körül már kevés az anyja, kell neki gyerektársaság. még nem tudnak igazán együttjátszani, de láttam, h fiam, lányom mennyit nyert a társasággal, a szabályok megtanulásával. És a bölcsikajával nincs gond.
  Az óvodai konkrétan fos. Az még aggasztóbb, hogy ovónénink erőlteti is a gyereknek-nemtom kóstolta-e már.. Csatlakoznék, ha lehetne hol tiltakozni ellene!!!!

  p.s. jozko: nekünk "szerencsénk volt" egy (nemcigány!)problémás kislányhoz, aki nem tudott beilleszkedni, megharapta a többit, félórákat nem volt magánál(kacagott, hörgött,ronda szavakat mondott:skizoid volt), miatta félt a lányom - szerencsére eltanácsolták onnan..”
 • 73. bambinaXX 2011. február 10. 20:39
  „Nagyon egyetértek jozko-val!
  Ismerek "vállalkozót", aki magának állított ki munkáltatóit, miközben kapta a GYEDET és beadta bölcsibe a gyereket..és sokan nem bírnak el a kicsivel/picivel és adják államib.be a nagyobbat.. szerintem nekik csak a magán járna! én meg rohangáltam, telefonáltam hol van még hely, mert mentem volna vissza dolgozni...
  Képzeljétek,az önkorinál DR. X-né szerint, ha értesülök olyanról, aki beadja+gyedes, azt jelentsem fel a TB-nél! mert szerinte beszédbeelegyedek játszótéren, jól kifaggatom a nevét és a gyerek bölcsijét.. kérdeztem, h jön az ÁVÓ-korszak???? ennek már 2éve...”
 • 72. deszkás 2011. február 10. 20:26
  „JOZKÓ! Mindent leirtál amit erről érdemes és nem kövezlek meg érte.”
 • 71. rozator 2011. február 10. 16:13
  „Na, ezért kell nekik a Himnusz!”
 • 70. jozko 2011. február 10. 16:08
  „Még annyit a 68-hoz:

  Annó Klebersberg Kúnó korában több gondoskodást -póbáltak- adni a gyerekeknek: a nygy szegénységben.
  Talán ismerős még a Pétör és a tej című kisiskolás történet...

  Aki azt mondja, hogy ez egy erőltetett hasonlat: annak alapvetően igaza van...
  De az is igaz, hogy azóta eltelt vagy száz év....
  És itt tartunk!”
 • 69. zoltanszabo 2011. február 10. 15:37
  „Nekem van több tehetős ismerősöm pici babával. Egyik pl. bébi szittert alkalmaz--soha nem vinné bölcsibe-szerinte minden betegséget összeszedne. a másik-olyan jól áll -nem kell dolgoznia ,otthon van 2-3 gyerekkel.Nem gondolkodik bölcsin. olyan anyuka is van aki 2-3 órára elviszi pl. " Kikelet " gyerek megőrzőbe. Milliomosné---milliárdosné soha nem dolgozik.Fodrász-kozmetika-szoli-edzés otthon -kondi terembe.”
 • 68. jozko 2011. február 10. 15:29
  „Lehet, hogy megköveztek érte, de leírom, mert kikívánkozik:

  Az állam szégyene, hogy nem tud m i n d e n bölcsödés és óvodás korú gyermeknek alanyi jogon jó minőségű ellátást, egészséges, biztonságos elhelyezési körülményeket, étkezést biztosítani-függetlenül attól, hogy a szülők mennyire módosak, dolgoznak-e vagy sem!

  A módosabbak, azok akik státuszszimbólumot csinálnak a gyerekük tzartási körülményeiből-megtalálnák a térítéses magánintézményeket!
  A minimális hihiéniai követelményeket sem teljesítő, közösségbe nem valóan deviáns gyerekeket-szigorúan csak erre hivatkozva-távol lehetne tartani a közösségtől mindaddig, amíg a szüleik meg nem szüntetik ezeket a körülményeket!

  A gyerekek fizikai és személyiségfejlődéséhez /már bölcsis nagycsoportos kortól/ szükség van a közösségi élményekre, a család anyagi helyzetétől és munkaviszonytól független étkezési és nevelési körülményekre!

  Mindenféle "családtámogató" pótlékok és segélyek helyett ezeket az intézményeket kellene az államnak színvonalasan üzemeltetni: itt kapják meg a gyerekek az őket megillető járandóságot!
  Végül is a gyermekek: a jövőnk!

  Nem lehet egészséges, erős fiatal nemzedékeket nélülöző, feszültségekkel terhes, deviáns légkörben felnevelni!
  Legalább a n ap közi "jólétet" biztosítsák a jól ellátott és felkészített állami!! intézmények!

  Tudom, hogy ez rengeteg pénz!
  De ahol tlik egy egy "közembert" miilós autóhasználattal, állami intézmények felesleges, de legalábbis eltúlzott költekezéseit milliárdokkal finanszírozni-ott van pénz!
  Csak újra kell gondolni az elosztást!”
 • 67. deszkás 2011. február 10. 14:39
  „GIGA! Pont te mondod? Cáfold amit leirtam utána .... .”
 • 66. la-za 2011. február 10. 14:31
  „59. macs 2011.02.10. 13:22

  Idézek a hozzászólásomból: "...és ne csak az erőteljesen félrevezető cikkre hagyatkozzatok..."”
 • 65. xilinx 2011. február 10. 14:09
  „63. bambinaXX 2011.02.10. 13:40

  Erről van szó....aki nem dolgozik, miért akarja a gyereket bölcsődébe adni?????????”
 • 64. Giga 2011. február 10. 14:06
  „58. deszkás 2011.02.10. 13:14

  "Ne olvass csak irj! Nem baj ha hülyeség ahogy van."

  Na, ezt pont Te mondod...”
 • 63. bambinaXX 2011. február 10. 13:40
  „61! Nem értelmetlen, u.is még így sincs elég hely: és aki 2év után menne vissza dolgozni, azért nem tud, mert nem tudná kifizetni a magánt, államihely pedig azért sincs, mert sokan vannak otthon úgy a következő gyerekkel, hogy beadják a nagyobbat bölcsibe!! Lenne több hely, ha valóban csak azok adhatnák bölcsibe, akik napközben dolgoznak!! Munkáltatói igazolást bárki szerezhet-ezt már többször leírtam..”
 • 62. xilinx 2011. február 10. 13:31
  „60. macs 2011.02.10. 13:23

  Nem baj, majd lesznek állami putribölcsik, meg normális magánbölcsik. Gratula!!!!!”
 • 61. Smerdis_of_Arshak 2011. február 10. 13:24
  „a tehetősek már rég magánbölcsibe hordják a gyereket, úgyhogy értelmetlen a felvetés.”
 • 60. macs 2011. február 10. 13:23
  „56. xilinx 2011.02.10. 12:16
  "helyes, maradjon csak ez a jó kis bolsi-libsi szellem....
  mire vállal valaki gyereket, ha ennyire rászorult?????????"
  ha hallgattál volna, bölcsebb lettél volna!”
79 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 víkendházba törtek be egymás után Tiszaszigeten

Csak megsaccolni tudják a rendőrök, hogy az elmúlt napokban összesen hány nyaralót tört fel a hétfőn elfogott négy szerb férfi. Tovább olvasom