Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Fodor István iszlámkutató: A világ legegyszerűbb dolga, hogy valakire ráfogok valamit

Megkérdeztük Fodor István szegedi iszlámkutatót és vallástörténészt arról, hogy a Tablighi Jamaat muszlim terrorszervezet vagy sem. A rendőrség szerint a 39 éves szír Ahmed H. - aki ott volt múlt szerdán Röszkén a zavargásban, aminek hangadója volt, és tegnap elrendelte a bíróság a letartóztatását tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt - a Tablighi Jamaat tagja. A rendőrség szerint a Tabligh Jamaat elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalmat a terrorszervezetek radikális személyek egyes célországokba történő bejuttatásához, fedőszervezetként is felhasználják.
- Azt tudni illik rólam, hogy egyrészt szóról szóra elemzek mindent, másrészről pedig alaposan szoktam válaszolni, olykor kicsit hosszadalmasan, a teljes érthetőség kedvéért - válaszolta Fodor István iszlámkutató és vallástörténész. Így folytatta: - 1., Nincs ilyen meghatározás, hogy "muszlim terrorszervezet", ahogy olyan sincs, hogy "zsidó/keresztény/hindu/buddhista terrorszervezet". Olyan van, hogy xy illető, vagy csoport, közösség erőszakos tettei során egy adott vallásra hivatkoznak, de az nem a vallásból ered, hanem az emberi aljasságból, amely az adott vallást felhasználja, mint eszközt a saját materiális céljai érdekében. Külön figyelemmel kell a terminológiákat megfogalmaznunk, hogy ezáltal az általánosítást, felszínes közlést és egyszerűen a realitásoktól elrugaszkodott megközelítéseket lehetőség szerint szigorúan elkerüljük.
 
Ma este 6 órától Fodor István tart előadást az Iszlám Államról az egyetemen 

Az „ISIS" (Dāʻish) nem csak egy egyszerű terrorista csoportosulás. A szervezet egyaránt rendelkezik katonai és politikai ággal is, amely az iszlámot, mint politikai filozófiája eszközét, radikálisan félreinterpretálva használja. A Szegedi Történészhallgatók Egyesülete szervezésében az "ISIS" krízis kialakulásáról és jelenéről hallhatnak előadást ma este 6 órától SZTE Bölcsészettudományi Kar (Egyetem u. 2., II.e.) Auditorium Maximumában. A meghívó szerint az előadás érzékelteti, hogy az "ISIS"-nak valójában semmi köze nincs az iszlámhoz. Szóba kerül az is, hogy az iszlám világ miként utasítja el a terrort, és az "ISIS"-t is. Fodor István iszlámkutató és vallástörténész továbbá, az elhibázott nyugati politikai lépéseket és következményeiket is megvilágítja, amelyek hozzájárultak a szervezet kialakulásához.
2., Az ön által említett szervezetről: A Tablīghī Jamā‘at (Tablighi Jamaat, a továbbiakban: TJ) elnevezésű szervezet, 1927-ben jött létre Indiában, s azzal a célzattal, hogy egy alulról szervezet, spirituális megújhodás irányába terelje a muszlimokat, illetve, hogy a hinduizmus és az iszlám mezsgyéje között lévő muszlimok vallási és kulturális identitását megerősítse. (Érdemes megemlíteni ezen időszak vallástörténeti eseményeit - pl. számos hindu mozgalom is ekkor indult meg, de azok más célzattal - illetve a vonatkozó politikai dimenziókat is - pl. a brit uralom.) Röviden összefoglalva: számos indiai muszlim vezető tartott attól, hogy a lokális muszlimok elvesztik a vallási identitásukat a hindu kultúra árnyékában, s ez volt az egyik fő érv, amely életre hívta ezt a szervezetet.

Mintegy két évtizedet követően, 1946-'47-ben kezdett jelentős méretekben terjeszkedni a TJ, (Pakisztán létrehozásakor) s rövidesen Nagy-Britannia, Arábia, USA és Európa más területin is megjelent az elkövetkezendő évtizedek során. Napjainkra pedig, több mint 200 országban (egyes források 150-et említenek) van jelen a TJ.
Érdemes megemlíteni, hogy számos kritika éri/érte a szervezetet (akár) muszlim körökben is. Egyesek a TJ politikailag neutrális álláspontját kérdőjelezik meg, amelyre a TJ akként reagál, hogy az ő dolguk a szellemi ébredés elősegítése és nem a politikai vitákban való elsüllyedés. A TJ nem hisz a politikai erőben, sokkalta inkább az oktatást, az individuum reformjának az elkötelezettje.
Továbbá, (ezért is volt fontos, amit idáig leírtam) számos kortárs tudós/gondolkodó finoman szólva is megkérdőjelezi, hogy a szervezetet bármilyen úton-módon is lehetne-e a terrorral egy lapon emlegetni. Egy-két példázat.:

- Graham Fuller, volt CIA funkcionárius, Közel-Kelet szakértő: "peaceful and apolitical preaching-to-the-people movement" ("békés és politikamentes, az emberek felé prédikáló mozgalom") Idézet forrása: The Future of Political Islam". Foreign Affairs. 2002-03-01. Retrieved 2008-03-28.
- Oliver Roy, ( French National Centre for Scientific Research) iszlámkutató: "completely apolitical and law abiding" ("teljesen politika mentes és törvénytisztelő") Idézet forrása: Search for a perfect world of Islam". Le Monde diplomatique. 2002-05. Retrieved 2008-03-28.
Ugyanakkor, nyilván nagyon jól ismert, hogy több ügy esetében (pl.: USA, Nagy-Britannia vagy Franciaországban) indult vizsgálat a szervezet állítólagos(!) terrorista kötődéseinek a feltárása ügyében, de ezek igen képlékeny talajon állanak. Barbara Metcalf vonatkozó gondolatára szeretném felhívni a figyelmet: "“Islamic movements [like the Tablighi Jamaat] may have many goals and offer a range of social, moral, and spiritual satisfactions that are positive and not merely a reactionary rejection of modernity or ‘the West'" ("Egyes iszlamista mozgalmak [mint például a Tablighi Jamaat] számos olyan célzattal rendelkeznek amelyek széleskörű társadalmi, morális és spirituális elégedettségre törekednek, amelyek teljesen pozitívak és nem pusztán a 'Nyugat' modernitásának a reakciós módon történő elutasítását hirdetik.) Idézet forrása: Howenstein, Nicholas: Islamist Networks: The Case of Tablighi Jamaat. 2006.aug.8.

Ergo, én abban sem lennék teljesen bizonyos, hogy megállapíthatjuk, hogy a nevezett szervezet terrorista jellegű-e, ugyanis magán a szakmán belül is komoly kérdések vannak ennek vonatkozásában, és közel sem egyértelmű a válasz! (A szervezetről való leírásnál ezt is érzékeltetni kell.)

3., Nyilván, innentől kezdve,- ha nagyon puritán módon fogalmazok, "némileg más lett a leányzó fekvése", és nem is olyan egyszerű a helyzet, mint ahogy azt sokan szeretik beállítani. Továbbá, tisztában kell azzal is lenni, és ezzel nem mondok újat vagy nagyot, hogy a világ legegyszerűbb dolga, hogy valakire ráfogok valamit, majd azt a média által megerősítve, folyamatosan táplálom a közvélekedés felé, ezáltal el tudom érni (az adott politika érdekre értve), hogy a saját kijelentéseimet gyakorlati példázattal tudjam legitimálni. Nyilván, én egy szóval sem minősítettem, és foglaltam konkrét állást az ügyben, hogy a nevezett illető vajon ki és 'mi' lehet. De, azt látni és ismerni kell, amit eddig kifejtettem, hogy egyszerűen nem lehet fekete-fehérben gondolkodni, ellenben, ellenséget a világ legkönnyebb dolga - mesterségesen - találni, és kialakítani, ha az érdek úgy kívánja meg. Ezzel tisztában kell lenni, és mindig szem előtt kell tartani a szkepszist!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonzanak és nevelnek a bivalyok

Vonzanak és nevelnek a bivalyok
A domaszéki kisvasút állomásépülete és a dízelmozdony, a mórahalmi bivalyrezervátum és a szőregi huszárlány szobra került az ország top 100 titkos, belföldi úti célját felsoroló kiadványba. Tovább olvasom