Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Fodor József: jubileum

Ötvenedik tanévét zárja idén a Fodor József Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskola. Az elmúlt fél évszázadban az intézmény mindig az igényekhez igazította képzéseit. A változásban az állandóság: diákjai rendre sikerrel szerepelnek a rangos szakmai és tanulmányi versenyeken.
A serleggel Bába Ferenc végzett tanuló, Deák Attila igazgató és Kis Bálint diák. Fotó: Frank Yvette
– Iskolánk jubileumi, ötvenedik tanévében minden eseményt áthatott az ünnep – mondta Deák Attila igazgató. – A fél évszázados fennállásról megemlékeztünk a közéleti kávéház rendezvényén, a szalagavatónkon, a ballagásunkon.

A vegyipari szakközépiskolaként alapított intézmény a kezdetek után nem sokkal élelmiszer-ipari iskolává alakult, az elmúlt ötven évben működött gimnáziumi osztály is. Az igazgató hangsúlyozta: az iskola – részben a talpon maradás érdekében – olyan szakképzéseket nyújt, amilyenekre éppen igény van. Most három szakmát tanulhatnak a fiatalok: húsipari, pék és cukrász, valamint pék és sütőipari képzettséget szerezhetnek. Ez utóbbi a déli régióban hiányszakma, és ha Szegeden nem is, de a környező megyékben biztosan el tudnak helyezkedni a végzettek.

Az intézményben alapelv, hogy a diákok a gyakorlati képzésen, az iskolai tanműhelyben tanulják meg szakmájuk minden fogását, és emellett gyári, üzemi gyakorlaton is részt vesznek. Tudásuk alapos, évről évre kiválóan szerepelnek a különböző versenyeken. Bába Ferenc például márciusban nyerte el a Pék Szakma Kiváló Tanulója címet és az első helyezést az országos versenyen. Ezzel megváltotta a szakmunkás-bizonyítványát is, és ma már egy szegedi pékségben dolgozik. – A gyakorlati verseny nem volt nehéz, de a szóbelin nagyon izgultam – mondta Bába Ferenc, kezében az első helyezéssel járó serleggel. – Rövid felkészülést követően tíz percen át kellett három szakmai témáról beszélnünk. A tudásommal nem volt gond, viszont nagyon furcsa volt mások elé kiállni és elmondani a tételeket.

Szintén kiváló eredményt ért el a 3. évfolyamon tanuló Kis Bálint. A szakmunkásoknak rendezett országos közismereti versenyen történelemből lett harmadik – úgy, hogy ezt a tárgyat már két éve nem tanulja. – Nagyon szeretem a történelmet, az iskola után különórákon készültem a versenyre. A második világháborút húztam tételként – mondta a diák. – Az eredmény jobb is lehetett volna, ha a kedvenc korszakaimról beszélhetek, az 1848–1849-es forradalomról vagy a honfoglalásról. Kis Bálint a szakmunkásvizsga után érettségizni szeretne, tervezi, hogy az élelmiszer-ipari főiskolán tanul tovább.

A Fodor József szakközépiskola jubileumi tanévének zárásaként a jövő hét végén érettségi találkozókat tartanak az iskolában. A rendezvényre eddig 10 korábban végzett osztály diákjai jelentkeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárra már csak délelőttre lehet esküvőt lekötni

Lassan betelnek a szegedi anyakönyvi csoport házassági előjegyzései. Májusra találni még helyet,… Tovább olvasom