Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Fodor sajnálja a tárcáját

Szeged - Szívesen maradna környezetvédelmi miniszter, de becsületbeli kérdés, hogy tartsa magát az SZDSZ-es közös döntésekhez – mondta Fodor Gábor Szegeden. Szerinte a kisebbségi kormányzás ártana az országnak.
A környezetvédelmi minisztérium sikeres és népszerű. Nem sajnálja otthagyni? – kérdeztük Fodor Gábort Szegeden. (Mint ismeretes: a szabad demokrata kormánytagok április 30-i hatállyal lemondanak posztjukról.)

– Dehogynem. Természetesen sajnálom. Örömmel, szívesen és eredményesen végeztem ezt a munkát – válaszolta Fodor, aki bár szívesen maradna, koalíciós szakadás esetén tartja magát a közös döntésekhez. „Ez nálam becsületbeli kérdés. Az SZDSZ-től kaptam a mandátumom, ehhez tartom magam" – fogalmazott. A lehetséges forgatókönyvekkel kapcsolatban elmondta: az országnak nem érdeke most egy előrehozott választás „és nem a várható jobboldali győzelem miatt", hanem mert egyetlenegy politikai erő kétharmad körüli győzelme sem jó a magyar demokráciának. Főleg nem érdeke az országnak a kisebbségi kormányzás, mert az stagnálást jelent. Minden apró döntésért óriási árat kell fizetni, meg kell alkudni különböző érdekcsoportokkal.

A miniszter szerint a koalíció fenntartása a cél. Fotó: Segesvári Csaba
A miniszter szerint a koalíció fenntartása a cél.
Fotó: Segesvári Csaba

Valaki azt gondolja, ez ma Magyarország érdeke, hogy stagnáljunk, ahelyett, hogy menjünk előre? – tett fel költői kérdést Fodor Gábor, aki szerint egyértelműen a koalíció fenntartása a cél, de más politikai, tartalmi és személyi feltételekkel. Utóbbira rákérdeztünk, de úgy válaszolt: ezt közösen kell kitalálni a koalíciós pártoknak.

Fodor Gábor szerint a koalíciós pártok felelősek a kormányválságért, „és jelen pillanatban éppen aláírnak egy bizonyítványt magukról, arról, hogy nem tudnak kormányozni". Fodor kevés esélyt lát arra, hogy április végéig meg tud állapodni a két kormánypárt, de miután mindketten alapvető politikai és személyi változásokat hajtottak végre, újra tárgyalniuk kell az együttműködésről. Ez a miniszter szerint néhány hónapot vesz igénybe. Ha akkor sem tudnak megállapodni, akkor viszont az előrehozott választás a becsületes megoldás.

Megtalálja a helyét

– Megtalálom majd a helyemet – válaszolta Fodor Gábor arra a kérdésre, mi lesz vele ha nem lesz miniszter. „Büszke vagyok a teljesítményemre. Eredményesen dolgoztunk, különösen örülök, hogy ezt nagyközönség is így látja, hiszen a kormány legnépszerűbb miniszterei közé tartozom. A környezetvédelmi tárcát a legjobbnak tartják az emberek. A környezettudatosság politikai ügy lett, ez áttörés, melyet a rendszerváltás óta nem sikerült elérni."

Olvasóink írták

 • 4. mákvirág 2008. április 14. 22:38
  „Fodor helyre rakhatná az SZDSZ-t . Kóka menjen !”
 • 3. ramsar 2008. április 14. 17:54
  „Végre volt 1 jó környezetvédelmi miniszterünk. A világot nem váltotta meg, de akart, és dolgozott. Rövid idő alatt is többet tett, mint az elmúlt néhány évben Persányi és társai. Sajnálom, hogy mennie kell - és félek, hogy kit raknak legközelebb a nyakunkra...”
 • 2. BANAN 2008. április 14. 17:42
  „AZT MEGHISZEM,HOGY SAJNÁLJA,MOCSKOS HAZAÁRULÓ!A JÓ FIZETÉST AZT SAJNÁLJA A KOCSOG!”
 • 1. theseus 2008. április 14. 13:39
  „Az a jó puha bársonyszék... De ki tudja, mit hoz még a jövő, főleg a párton belüli harcok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megáll az ész a fóliasátorügyben

Balástya - Élettől elrugaszkodott rendeletek születnek a hatóságoknál, amelyeket gyakran azért sem… Tovább olvasom