Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Fogadhat már mentőhelikoptert a szegedi SBO leszállótornya

Szeged - Három és fél év után ismét a klinikák közelében szállhat le Szegeden a mentőhelikopter: az utolsó engedélyt is megkapta az SBO mellett épült leszállótorony. Az erről szóló dokumentumot Devecz Miklós, az SZTE kancellárja Farkas Andrástól, a Nemzeti Közlekedési Hatóság légügyi igazgatóságának vezetőjétől vehette át.
– Nagy nap ez a klinikai központ életében – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Hosszas engedélyezési eljárás után ugyanis az utolsó akadály is elhárult az SBO repülőterének megnyitása elől, így június vége óta fogadhat betegeket a Semmelweis utcai klinikai tömb leszállótornya. Több mint fél éve egyetlen papírra, az üzemben tartási engedélyre kellett várni, ezt szerdán a Nemzeti Közlekedési Hatóság légügyi igazgatóságának vezetője személyesen adta át a kancellárnak. Farkas András hangsúlyozta: az ötödosztályú repülőtér szabályozása rendkívül összetett és bonyolult, ezért volt többéves folyamat a létesítési, használatbavételi és üzemben tartási engedély kiadása.

Leszállhat az SBO-n a mentőhelikopter. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Három és fél éves probléma oldódott meg a heliport átadásával, a mentőhelikopter ugyanis 2012 januárja óta a város melletti repülőtéren landol. Korábban az új klinika mellett volt a kijelölt leszállóhely, a területre azonban időközben felépült a legújabb klinikai tömb. A beruházás megkezdésével megszűnt a leszállásra kijelölt terület, így a légi mentők azóta a Bajai úton szálltak le, onnan pedig mentő hozta be őket a klinikáig. A több mint négy kilométeres földi út nagyjából negyedóra időkiesést jelentett.

A szegedi sürgősségi betegellátó önálló osztály is már több mint egy éve megnyílt, a hozzá épült helikopterleszállót azonban eddig nem lehetett használni. Pető Zoltán osztályvezető egyetemi docens elmondta: az osztály most kapta meg igazi értelmét. Devecz Miklós pedig hangsúlyozta: olyan komplexum jött létre, amely bárhol Európában megállná a helyét. A leszálló azonban nem csak az SBO-t szolgálja majd, hiszen mentőhelikopterrel érkeznek a szívkatéteres laboratóriumba, a traumatológiára és az idegsebészetre is betegek. Az ötödosztályú repülőtéren emellett leszállhatnak majd a transzplantációk kapcsán is helikopterek, így a szervátültetésre várók műtétjét is meggyorsítja majd ez a lehetőség.

Leszállhat az SBO-n a mentőhelikopter. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Az SBO vasbeton tányérján leszálló helikoptert két, tűzoltásra kiképzett ember várja majd minden alkalommal. A beteget beteghordó viszi le lifttel az épületbe, onnan pedig a megfelelő osztályra, ahol az orvosok átveszik. Mivel az időjárás befolyásolja a légi mentést – esőben, hóban, erős szélben nem szállnak fel a mentőhelikopterek –, átlagosan heti két landolásra számítanak Szegeden. Ez azt jelenti, hogy évente több mint száz beteg jut el az eddiginél lényegesen gyorsabban a klinikákra.

380 köbméternyi vasbeton Az SBO helikopterleszállója 24 és fél méter magas. A 20 méter átmérőjű vasbeton tányért két vasbeton torony támasztja. Egyikben két lift, a másikban szervizlépcső és kiszolgálóhelyiségek találhatók. Összesen 380 köbméter anyagot használtak fel hozzá, ahhoz pedig, hogy leszállhasson rá a mentőhelikopter, összesen 11 hatósági engedélyre volt szükség.

Korábban írtuk:

Az üzembentartási engedélyt szerda délután adta át Devecz Miklósnak, az SZTE kancellárjának Farkas András, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese, a Légügyi Hivatal vezetője.

Részletek hamarosan.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 szakembert vesz fel Szegeden az NNG

Az NNG második magyarországi fejlesztői központját avatta fel szerdán Szegeden, a Klauzál téren. 30 informatikust már felvettek, és meg sem állnak 200-ig. Tovább olvasom