Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Fogászati asszisztensből lett sikeres kozmetikus

Szeged - Kezében érezte a mesterséget, de nem csak ezért váltott szakmát Bárdosné Buri Ildikó közel negyvenévesen, azt reméli, új szakmájával többet keres majd. Titkos vágya: forgatásokon, színházban sminkmesterként dolgozni. Az egykori fogászati szakasszisztens álma nem is elrugaszkodott a valóságtól: egyre jobb eredményeket zsebel be országos sminkversenyeken, legutóbb több kategóriában is első lett.
– Mindig is szépen rajzoltam, festettem, és a barátnőimet, amikor csak lehetett, kisminkeltem. Éreztem, a „kezemben van az én utam", csak még nem tudtam, miképpen – mesélte Bárdosné Buri Ildikó, miért hozta 37 évesen azt a felelősségteljes döntést: szakmát vált. – Nem volt könnyű, már csak a korom miatt sem, de elhatároztam. A lányom, Barbi már 18 éves, a családunk szerencsére megengedheti magának, hogy két évig nélkülözze a keresetem – fogalmazott, amikor meglátogattuk abban a szegedi kozmetikában, ahol a gyakorlatát tölti. Korábban az egészségügyben tevékenykedett: a kettes belklinikán nővér volt, majd kilenc évig fogászati szakasszisztensként dolgozott. Bevallotta, nemcsak azért váltott, hogy az álma valóra váljon, azt reméli, kozmetikusként majd többet fog keresni.

– Nem volt nehéz beilleszkedni az iskolába, annak ellenére, hogy a legtöbben 18 évesen kezdik a kozmetikát. Először nagyon furcsa volt, még testnevelésórára is jártam, Cooper-tesztet is futottam. Picit mindig zavarban éreztem magam, állandóan kérdezgettek a többiek: hogyhogy most kezdtem? De hamar befogadtak. Itt, a gyakorlati helyemen is baráti kapcsolatok alakultak, megbíznak bennem, pedig az anyjuk lehetnék. Nógrádiné Zsiga Krisztina, a mesterem is támogat, azt mondja: benne van a kezemben ez a kézművesség – beszélt a kezdetekről a most 39 éves baksi kozmetikustanuló, aki nemcsak céltudatos, eredményei bizonyítják – legutóbb országos sminkversenyen első helyezést zsebelt be –, tehetséggel is megáldották az égiek. Vallja: minden csak hit, kitartás és szakmai alázat kérdése.

Bárdosné Buri Ildikó folyamatosan bővíti sminkkészletét. Fotó: Karnok Csaba
Bárdosné Buri Ildikó folyamatosan bővíti sminkkészletét.
Fotó: Karnok Csaba

Ildikó a másodévet magántanulóként járja, így jobban tud a versenyekre koncentrálni. Egy-egy megmérettetésre ugyanis akár hónapokat is kell készülni. Az sem ritka, hogy reggeltől estig sminkel. Gyakorol, hogy a versenyen már rutinból menjen az alkotás. Nagy álma, hogy forgatásokon, színházban kapjon munkát. A férje és a lánya is teljes mértékig támogatják ebben a döntésében, büszkék rá. Elárulta, még nagyon sokat kell dolgoznia, hiszen a vidéki városokból érkező versenyzőknek nehezebb a dolguk: a pestiek jobban benne vannak a szakma vérkeringésében. Ahhoz pedig, hogy színvonalas helyen szerezzen állást, komoly eredményeket kell felmutatnia. Most végez az iskolában, azt tervezi, mesterénél dolgozik majd.

– Élvezem, amikor a kezeim között megszépülnek az emberek, azonnal látni az eredményt – indokolta Ildikó, miért tartja olyan harmonikusnak új foglalkozását.

Hollywoodi sztársminkes elismerése

Ildikó a legutóbb megrendezett országos Miskolci Kézműves Kupán fantázia és összetett kiírásban is elhozta az első helyet. Modelljét angyalnak festette. Első megmérettetésén, a Magyar Országos Szakmai Ipartestület tavalyi versenyén negyedik helyezett lett. A Szépítész magazin sztársminkes versenyén is felléphetett a dobogóra, harmadik lett. Ősszel, a Beauty magazin által szervezett Kék Gyémánt Kupán ötödikként végzett. Egy hollywoodi sztársminkes, Darrel Redleaf elismerését is bezsebelhette, akinek a keze alatt Sharon Stone és Angelina Jolie is megszépült már.

Angyalbőrbe bújt modell

A március 22-i Miskolci Kézműves Kupán (nemzetközi fodrász, kozmetikus és műköröm-díszítő bajnokság) a versenykiírás fantázianeve „pasztellragyogás" volt. Mindenkinek a saját kreativitására volt bízva, mire gondol a téma kapcsán. A kisfantázia kritériumainak megfelelő smink nem utcai viselet, a szabályok szerint csak az arc egyharmad része festhető, a többit szabadon kell hagyniuk a versenyzőknek. Bárdosné Buri Ildikó egy angyal bőrébe bújtatta gyönyörű szőke modelljét, a kiskunfélegyházi Ágó Kittit, akinek az arcán is megjelent smink formájában egy angyalszárny. Mályvás, lilás, narancsos, illetve világosabb ezüst és fehér színekkel és selyemporral dolgozott a kozmetikustanuló. A műszempillák végeit fehér tollal díszítette, és a modell hosszú fehér alkalmi ruháján kívül angyalszárnyakat is viselt. A klasszikus megjelenésű modell úgy beleélte magát a szerepbe, hogy teljesen megigézte a közönséget, Ildikó műve az első díjat nyerte el a versenyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor a kedves ügyel

Szeged - Nem egyszerű olyan emberrel élni, aki éjszaka is dolgozik, ügyeletes, vagy mennie kell, bármikor hívják. Egy telefon, és oda a hétvége, az ünnepnap, a családi program. Ha szakmabeli a párunk, megérti, amit a civil nem, tapasztalta a bűnüldöző. Tovább olvasom