Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Foghíjas zárlat a szegedi klinikákon

Szeged - Délután már csak az mehet látogatni a szegedi női klinikára, akinek igazolása van, hogy beoltották influenza ellen. Az ambuláns rendelés alatt viszont nem nehéz bejutni az osztályokra sem. A gyerekklinikán sem tapasztaltunk túlzott szigort a látogatási tilalom miatt, ami tegnap reggel óta él.
– Ez felháborító! Erre nem lehetett felkészülni! – értékelték az influenzajárvány miatt elrendelt látogatási tilalmat a Kiszin család férfitagjai tegnap délután fél 4-kor a szegedi női klinikán. Egyikük sem kapott idén influenza elleni védőoltást, így nem is mehettek a portánál beljebb.

A fekvőbeteg-osztályokra kedd délután óta csak azok mehetnek be, akiknek háziorvosi igazolásuk van arról, hogy legalább tíz napja – ennyi kell a védettség kialakulásához – felvették az oltást. Az intézkedést azért vezették be, mert az ÁNTSZ legfrissebb adatai szerint 100 ezer lakosra számítva 340 influenzás beteg van Szegeden, ami a járványküszöbértéknek majdnem a duplája.

A friss apukának, Józsefnek – akihez párja csak fürdőköpenyben és szájmaszkban jöhetett le – még szerencséje volt: kislányuk hétfőn született, a szülésnél még ott lehetett. Tegnap a nagyapával jött, de már csak csomagját adhatta le a portán, amit később a nővérek felvisznek a címzettnek.

A női klinika bejáratánál nemigen juthat beljebb a látogató az influenza járvány idején. Fotó: Karnok Csaba
A női klinika bejáratánál nemigen juthat beljebb a látogató az influenza járvány idején.
Fotó: Karnok Csaba

A szigor azonban csak délután 3 után él. Amikor tegnap dél körül először jártunk a női klinikán, nem láttunk senkit, akit megállított volna a portás azzal, hogy hová megy. Ez már csak azért is kivitelezhetetlen, mert a portásfülkében folyamatosan csörög a telefon, a magasföldszinti ambulancia pedig – ahová mindenki szabadon bemehet – délután 3-ig működik. Addig csak az áll meg a portásfülke előtt, és adja le az osztályon fekvőnek szánt csomagját, aki önként betartja a korlátozást. István – akinek két napja szült a felesége – is ezen kevesek közé tartozik. Csomagjában kekszet, almalevet, WC-papírt, zsebkendőt, mellszívót vitt be, de föl – a papír szerint – már nem mehetett. Szerencsére az apás szülésen még a látogatási tilalom előtt átestek, kedd délelőtt is láthatta kislányát. Azóta feleségével mobilon tartja a kapcsolatot.

A klinikán szülő lányához a 65 éves Marika viszont simán bement – mondta a bejárat előtt. Igaz, ő be van oltva, de ezt senki se kérdezte meg tőle.

A gyerekklinikán is minden bejáraton ott a papír, hogy az influenzajárvány miatt korlátozzák a látogatást – mégis bemehet bárki. Ezt mi is tapasztaltuk, de a gyermeküket kísérő szülők is megerősítették. A portástól azt hallottuk, az alagsori ambulanciák folyamatosan működnek, a röntgen és az ultrahang pedig az osztályok előterében van – így valójában nem tudják ellenőrizni, ki megy az ambulanciára, ki az osztályokra.

Szabályosan

A női klinikán csak azok az apukák vehetnek részt apás szülésen, vagy látogathatják meg bent fekvő párjukat, akik korábban megkapták az influenza elleni védőoltást. A gyermekklinika fekvőbeteg-részlegeire is csak beoltott szülők mehetnek föl, illetve azok, akik tünetmentesek, és a kezelés végéig bent is maradnak gyermekükkel. A zárlatot leghamarabb jövő kedden oldhatják fel.

Olvasóink írták

  • 2. Luckatosh 2009. február 20. 20:31
    „Magyaremberre a szabalyok nem vonatkoznak. A multkor is a szaunaban egy kigyurt egyetemi professzor hangossan sopankodott hogy 170nel belehajtott a 10millas audiaval egy trafiba a 80as tablanal. Aztmondta az nem zavarja hogy elveszik a jogsijat mert azt leszarja, tovabbra is vezetni fog. Csak az a 300 ezer bunti az bantotta a kis lelket”
  • 1. web 2009. február 19. 21:05
    „"csak az áll meg a portásfülke előtt, és adja le az osztályon fekvőnek szánt csomagját, aki önként betartja a korlátozást"-De a képek alapján nem akarják a korlátozást betartani mert őket ne korlátozza senki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számolás fénysebességgel

Szeged - Csodálkozva ültek a padban a szegedi Rókus II. Számú Általános Iskola nyolcadikos diákjai,… Tovább olvasom