Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Foglalkozása: kisállatröntgenes

Teknős, leguán éppúgy megfordult már a lakótelepi kisállat-ambulancia röntgenasztalán, mint aranyhörcsög, de legtöbbször kutyákat, macskákat hoznak a tulajdonosok. A szegedi Kiss Sándorné egykor a humán gyógyászatban dolgozott, most házi kedvenceket röntgenez.

Kiss Sándorné tíz éve röntgenez házi kedvenceket. Fotó: Karnok Csaba
– Teknőst csak élére állítva, fejjel fölfelé lehet röntgenezni, ha az állatorvos tüdőgyulladásra gyanakszik. Hiszen tüdeje bedomborodik a hátpáncélja alá, és ha „lapjával" röntgeneznék, csak a csontozata látszódna – mondja Kiss Sándorné, akinek foglalkozása: kisállatröntgenes. Tíz éve röntgenez házi kedvenceket, a néhány grammos aranyhörcsögtől a nyolcvan-százkilós kaukázusi juhászkutyáig. A szegedi asszony harminc esztendőt töltött el a humán gyógyászatban, mint röntgenasszisztens, klinikán, kórházban, illetve, utóbb, radiológus asszisztensként az ÁNTSZ elődjénél dolgozott. – Három megye izotóplaborjait ellenőriztük. Még atomtechnikai tanfolyamot is végeztem – emlékszik vissza aktív éveire az egészségügyi dolgozó.

Teknős egyébként rossz tartási körülmények miatt kaphat tüdőgyulladást, ha nem tud lámpa alatt sütkérezni. Ilyenkor féloldalasan úszik, mert beteg tüdejébe kevesebb levegő jut. Antibiotikum-injekcióval tökéletesen gyógyítható – halljuk.

A Gaál Balázs állatorvossal együtt dolgozó Kiss Sándorné leguánt is megemlít a különlegesebb páciensek között. Ez a miniatűr sárkányra emlékeztető dél-amerikai gyík növényevő, és ehhez képest csak a jó ég tudja, mi mindennel akarják etetni. Így azután volt, hogy bélelzáródás miatt kellett megröntgenezni egy példányt.

Beteg érkezik: a nyolcéves, sárga keverékkutya autóbalesetet szenvedett – ilyen sokszor történik kutyákkal, s a gázoló az esetek többségében mintha mi sem történt volna, továbbhajt –, sípcsontja eltört, gipszbe kellett rakni. Most újabb röntgenre hozták lelkiismeretes gazdái, mely igazolta: a törés összeforrt. Ebcsont beforr, legyintenek sokan, holott ez koránt sincs mindig így. Az sem okvetlen igaz, hogy a macska mindig talpra esik. – Sokszor megtörténik: kiesik az ablakban nézelődő macska az emeletről, eltörik a lába, állkapcsa, és ekkor hozzák ide röntgenre.

Egyébként, ha magasabbról zuhan ki, gyakran tényleg talpra esik, mert mire földet ér, sikerül a levegőben megfordulnia, de ha csak például a másodikról, az gyakran végzetesnek bizonyul – mondja a röntgenes. Aranyhörcsögök szekrény tetejéről esnek le olykor, és az esés sokszor lábtöréssel jár. Megtörténik, összeforr az összecsúszott csont, de van, amikor velőűrszegezésre van szükség, éppúgy, mint az embernél, csak minden miniatürizálva van.

Odakintről ajtónyílás zaja hallatszik: újabb páciensek érkeztek, azaz hozták őket gazdáik. A kisállatröntgenes már vette is föl az ólomköpenyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged a bűnügyi toplista élmezőnyében

Budapest után Szegeden történt a legtöbb lopás az elmúlt évben. Ennek ellenére a toplista élén… Tovább olvasom