Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Fogyasztói csoportok: pénzt vissza nem adunk

Csongrád megye - Senki ne írjon alá fogyasztói csoportba történő belépésről szóló szerződést – figyelmeztet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, amely szigorítana a törvényi szabályokon. A két szegedi feljelentéssel kapcsolatban nincs fejlemény, pórul járt olvasóink pedig továbbra sem tudják felvenni a kapcsolatot az érintett cégekkel.
Több százezres átverések – pénz nincs, az anyagi csőd garantált – ezzel a címmel adott ki közleményt a fogyasztói csoportokról Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) szóvivője.

Több olvasónk történetét is bemutattuk lapunkban: hitelt akartak, kedvező feltételekkel, ezért egy olyan céghez fordultak, amely úgy hirdeti magát: nyugdíjasok, BAR-listás adósok, ingatlanfedezet nélküliek is pénzhez juthatnak általa. Később jöttek rá: fogyasztói csoport tagjai lettek – a pénzre pedig szinte semmi esélyük.

„Fogyasztók ezreit verik át, reményt és ígéreteket igen, pénzt azonban nem nyújtanak a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek. Ezért a fogyasztók teljes éberségén túl ezen vállalkozások tevékenységének teljes betiltása, illetve szigorú szabályozása szükséges" – szögezi le a FEOSZ, hiszen az „ügyes marketingeszközökkel" operáló vállalkozások nem hitelt nyújtanak, ellenkezőleg, pénzt szednek a csoport tagjaitól. Akár több százezer forintot is. A szerződések időtartama 15 év is lehet.
A FEOSZ ezért felhívja rá a figyelmet: senki ne írjon alá fogyasztói csoportba történő belépésről szóló szerződést, bármilyen csábítónak is tűnik az ajánlat. A jogalkotónak pedig javasolja: tiltsa be ezen csoportszervezői tevékenységet, vagy teljes körűen, szigorúan szabályozza azt, mivel az „jelenlegi formájában tisztességtelen, és idősek és anyagilag nehéz helyzetben lévő fogyasztók ezreit károsítja meg". A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője, Binder István adatai szerint a fogyasztói csoportoknak legalább 3–4 ezer tagjuk van – több milliárd forint befizetésére kötöttek szerződést.

Megírtuk: két ügyben a Szegedi Rendőrkapitányságra is érkezett feljelentés. Még vizsgálják, történt-e bűncselekmény. Megkerestük első cikkünkben bemutatott olvasónkat – anyjával karácsony előtt igényeltek 2 millió forintot, 100 ezret fizettek be, a pénzt azóta is várják. – Szerettük volna felmondaniuk a szerződést, de az erről szóló levelek visszajöttek: nem vették át, vagy a címzett ismeretlen. Akinek sikerült is felmondania a szerződést, nem kapta vissza a regisztrációs díj címen befizetett összeget – mesélte.

Olvasóink írták

 • 10. Besenyő_Pistabácsi 2011. január 25. 17:57
  „Szerintem ez is pont idevág, végül is pénzt vissza nem adnak! :)
  http://www.youtube.com/watch?v=TFRmfGMsD-A”
 • 9. Morpheus_RexXx 2011. január 25. 17:11
  „Hát ha valaki nem tud bánni a pénzel és az energiával, annak nem is való... adja tovább míg nem kerül rosszabb helyre. :)
  Én is inkább adnám oda, mint hogy kőcsönbe "hónap megadom"-ra és nyeljék be... ohh ha nekem is ráférne a képemre, tudnám hová tenni. :)”
 • 8. Nórikám 2011. január 25. 15:57
  „Közel 20 éve hallottam ilyesmiről, nagy divat volt a lakásra várók körében! Mi is majdnem beléptünk, illetve fontolgattuk! De én utána néztem á-z-ig, és gyorsan rájöttem, minél messzebb ettől az egésztől. Erősen bűzlött nekem. Most azt találom furcsának, még mindig vannak rászedhető emberek? Vagy működik a -egy új szülöttnek minden vicc új- aspektus?”
 • 7. demeterkornel 2011. január 25. 12:33
  „Most elgondolkodtam egy számomra érdekes összefüggésen. Amikor először hallottunk arról, hogy a híradós erőszakot talán korlátozni fogják, akkor nagyon sokan hangoztatták, hogy miért kell törvényi erővel irányítani olyasmit, amit otthon neveléssel és távirányítóval is lehet szabályozni.
  Itt azonban senki sem hőbörög, amikor be akarják szüntetni a fogyasztói csoportokat, pedig a kérdés talán világosabb: Miért is kell törvénnyel szabályozni a működésüket, ha egyszerűen józan paraszti ésszel is lehetne?
  Ha valaki, akkor én biztosan szívből gyűlölöm az ilyesfajta átverős szerződéseket, de ez csak úgy most eszembe jutott. Talán mégis jó, ha a törvények szabályoznak bizonyos dolgokat.”
 • 6. spiler 2011. január 25. 10:45
  „aki beszervezett azt agyba-főbe kell verni majd elárulja a főnőke nevét,,,aztán azal is ezt kell tenni mindjárt előkerül a SÉF”
 • 5. azigazitrebitsch 2011. január 25. 10:01
  „0 forinttal miért is kell hitelt felvenni?
  Miből fizeti vissza,a 0 forintjából?
  Egy kicsit, fából vaskarika ez.”
 • 4. Pres 2011. január 25. 09:45
  „Milyen szép is ebből meggazdagodni.”
 • 3. rettegettivan 2011. január 25. 09:39
  „A bankok ugyanezt csinálják, ha már itt tartunk. 0 Ft-al nehezen fogsz hitelt felvenni, alapjáraton lehuznak több tíz-százezerrel, ilyen olyan címszóval, egy A4-es lapot tele lehetne írni miféle költségeket számolnak fel.”
 • 2. kakoszeged 2011. január 25. 09:39
  „Rómeó!
  Tényleg naívság lehet, de a banki kölcsönnél nem így van?
  Először ott is fizetsz, majd még az igényelt zsozsót is megkurtítják...szóval a bank se kutya, csak azt a törvény védi...”
 • 1. KolompárRómeó 2011. január 25. 09:22
  „Regisztrációs díj, ja: pénzt akarok felvenni, de ehhez először fizessek. Aki itt nem mondta azt, hogy ez átvágás, az meglehetősen - hogy úgy mondjam - naiv lélek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsüllyedt a hajókat tároló úszóház - búvárok segítenének a mentésben

Tele van hajókkal az az úszóház, ami másfél hete süllyedt el a tápéi téli kikötőben. Vígh Zsolt búvároktató a delmagyar.hu-n keresztül ajánlotta fel segítségét a mentéshez. Tovább olvasom