Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Fokozatosan nő a császármetszések száma

Magyarországon. Egy most elkészült felmérésből kiderül: az egyetemi klinikákon a legnagyobb az esély arra, hogy a szülő nő nem természetes úton, hanem műtéttel hozza világra gyermekét. A kiragadott adatok azonban félrevezetők lehetnek.
Szülészet a szegedi kórházban. Egyre több a művi úton világra jött gyerek Fotó: Miskolczi Róbert
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közzétette a hazai egészségügyi intézményekben végzett császármetszések számát. Az adatokból kiderül: évről évre több nő szüli meg mesterséges úton gyermekét. Csak az ezredforduló után eltelt három évben, azaz 2000 és 2003 között több mint négy százalékkal nőtt az összes szülés számához képest a művi beavatkozások aránya.

A legtöbb császármetszést a klinikákon végzik, hiszen ezekbe az intézményekbe szállítják az összes kismamát, akiknél problémák adódhatnak. A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján az évi több mint 2000 szülés 36 százaléka műtéti úton történik. Tíz évvel ezelőtt ez az arány még csak 16 százalék volt.

– A jelenség egyrészt azzal magyarázható, hogy a gyermekvállalás ideje mostanra jelentősen kitolódott, ez megnöveli az előforduló kockázatok esélyét – magyarázta Bártfai György egyetemi tanár, intézetvezető helyettes. – Másrészt a modern technikáknak köszönhetően az újszülöttek életben tarthatósági esélye is nőtt, ezért olyan esetekben is vállaljuk az
A fejlett országok tendenciája

Arra vonatkozóan nincsenek előírások, hogy milyen gyakori műtéti szülés tekinthető még elfogadottnak, ám az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az átlagos érték 17-18 százalék között mozog. Az Európai Unió országaiban 2000-ben 20,2 százalék volt a császármetszések aránya, a fejlett országok mindegyikében növekvő tendenciát mutatnak a számok. Az indokolatlan alkalmazás növeli a szövődmények kockázatát és csökkenti a későbbi terhességek vállalásának valószínűségét. Ha viszont nem alkalmazzák, az növeli az újszülöttek egészségkárosodásának kockázatát.  
újszülött világra segítését, amelyek néhány évvel ezelőtt még reménytelennek tűntek volna.

A Szegedi Városi Oktató Kórházban tavaly 896 nő szült, 32 százalékuk császármetszéssel. 1996-ban a szülések 25 százaléka végződött műtéttel ebben az intézményben. Pajor László főigazgató azonban elmondta: a kiragadott számok összehasonlítása félrevezető lehet. – Császármetszést mindig csak indokolt esetben végeznek a szakemberek – mondta. – A növekvő arány nem mutat mást, mint a szülő nők esetében fellépő komplikációk szaporodását.

Ezt bizonyítja az is, hogy a kisebb városok kórházaiban jóval kevesebb a műtéti szülés, mint a bonyolult esetekre szakosodott klinikán. A növekedés azonban itt is megfigyelhető. A makói kórházban az elmúlt öt évben 13-ról 18 százalékra nőtt a császármetszések száma, Hódmezővásárhelyen pedig tíz év alatt közel megduplázódott ez az arány: 8,4-ről 14,1 százalékra nőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgező víz miatt pusztulnak a madarak

Tömegesen hullanak el a madarak Csongrád megyében az úgynevezett tavi bénulás miatt. Az állatok egy… Tovább olvasom