Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Fölavatták Mihalik Kálmán sírját

Szeged - Kiemelt helyen, közvetlenül a szegedi Belvárosi temető főbejárata mellett nyugszik mostantól Mihalik Kálmán, a székely himnusz zeneszerzője, akinek kopjafás sírját kedden avatták föl az újratemetés kezdeményezői.
A Szegedi Erdélyi Kör, a megyei, a szegedi és aradi önkormányzat, valamint a pártok és történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arra emlékeztetett, a 26 éves korában, tífuszban elhunyt Mihalik Kálmán és Csanády György szövegíró műve a nemzeti ellenállás és az összetartozás szimbólumává vált az elnyomás éveiben. A sírt Gyulay Endre püspök szentelte be, a koszorúzás közben pedig Gál Imre székely fafaragó – a síremlék készítője – elhelyezett egy kis zsák földet, amelyet „a csíksomlyói Szűz Mária" lábától hozott.

Fölavatták Mihalik Kálmán sírját. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. macs 2012. május 24. 11:47
  „Csak halkan kérdezem, egy ember megítélésekor, miért kell rögtön a vallási hovatartozását előrángatni? Sokszor és sokat hivatkozunk Erdélyre, nos mi lenne, ha a vallási toleranciát is átvennénk?

  "Erdélyben az 1568-as tordai országgyűlés, a tordai katolikus templomban Európában elsőként hirdetett vallásszabadságot: ,,Minden helyökön az prédikátorok az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és az község, ha venni akarja, jó, ha nem penig senki kénszerítéssel ne kénszerítse [...], de oly prédikátort tarthasson, az kinek tanítása ő nékie tetszik. Ezért penig senki az szuperintendensök közül, se egyebek az prédikátorokat meg ne bánthassa; ne szidalmaztassék senki az religióért senkitől [...], mert a hit Istennek ajándéka..." (Ez a szabadság négy keresztény vallásra: a katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius vallásra vonatkozott.)"
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Vall%C3%A1sszabads%C3%A1g”
 • 26. öregvegyész 2012. május 24. 09:01
  „Azt gondolom az unitáriusoktól és Bőhm Károlytól azt a toleranciát kellene elsősorban megtanulnunk ami Erdélyt jellemezte, vallásilag is.”
 • 25. kispacni 2012. május 24. 08:59
  „Ez az igazi himnusz a baloldalon:

  http://www.youtube.com/watch?v=xF8c0-t9_IU”
 • 24. kispacni 2012. május 24. 08:48
  „Tavimaszlagnak.

  "és román barátainkkal bulizunk!"

  És énekeld el, sőt mit több táncold is velük a Hora Unirii-t.”
 • 23. Csecs 2012. május 24. 08:05
  „Tavimaszlag! Ha jól sejtem, te egy istentelen, nemzettelen, tudatlan, mi több írástudatlan véglény vagy. A hegyet is négy lábon mászod és éktelen mekegéssel adod a csobán tudtára, hogy eljött a fejés ideje.

  Öregvegyész: Oravica elég fontos bányaközpont volt vasúti csomóponttal (innen ágazott ki a híres "Bánsági Semmering"). a századforduló táján sokan telepedtek le a Felvidékről és Székelyföldről is ott. Gyakorlatilag a Monarchia minden népcsoportja megtalálható volt benne az olasztól a csehig. Aztán jöttek tavimaszlag román barátai a hegy túloldaláról és a szőrös bocskoraikkal széttaposták a soknemzetiségű közösséget.”
 • 22. öregvegyész 2012. május 23. 23:14
  „17,kispacni, Igazad van,az unitárius vallás nem szombatista,de antitrinitárius és ilymódon kapcsolatba hozzák a szombatosokkal, sőt mint látható volt azt is állították, hogy MK szombatos volt hovatovább,hogy zsidó. Én csak azt tudom mondani,hogy a kolozsvári egyetem évkönyvei alapján az unitárius gimnáziumban végzett és magát római katolikusnak vallotta, Valamint ,hogy apja Lajos a Kolozsvári Tanitóképző Intézet tanára volt. . Apja és anyja vallásáról nem tudok semmit. Kétségtelen ,hogy Kassán nagyon sok Mihalik volt ,de Oravicán is voltak Oravicabánya megjelőlése 1880 őta van.De szülőhelyként Oravicaháza van beírva Nem érthető tehát ez se, de Oravicafalva mint külön helység volt.
  Ami pedig azt a polémiát illeti,hogy himnusz-e vagy kinek,mikor az ajánlom Kriza Ildikó :A székely himnusz születésének háttere,www. unjtarius.hu/eloadasok/kriza-ildiko/szekely-himnusz.htm”
 • 21. tavimaszlag 2012. május 23. 20:04
  „12: nagyon okos vagy, igazi vallástörténész! gáz vagy! Minket meg a vallásra utaló utcanevek zavarnak: Kálvária, Boldogasszony, stb.. avitt, gagyi nevek! mi rendszeresen járunk erdélybe, de nem poltizállni, irrendetimusból sem! HEGYET mászunk és román barátainkkal bulizunk!”
 • 20. tavimaszlag 2012. május 23. 20:04
  „12: nagyon okos vagy, igazi vallástörténész! gáz vagy! Minket meg a vallásra utaló utcanevek zavarnak: Kálvária, Boldogasszony, stb.. avitt, gagyi nevek! mi rendszeresen járunk erdélybe, de nem poltizállni, irrendetimusból sem! HEGYET mászunk és román barátainkkal bulizunk!”
 • 19. tavimaszlag 2012. május 23. 20:04
  „12: nagyon okos vagy, igazi vallástörténész! gáz vagy! Minket meg a vallásra utaló utcanevek zavarnak: Kálvária, Boldogasszony, stb.. avitt, gagyi nevek! mi rendszeresen járunk erdélybe, de nem poltizállni, irrendetimusból sem! HEGYET mászunk és román barátainkkal bulizunk!”
 • 18. tavimaszlag 2012. május 23. 19:59
  „ez nagy hír, húúúúúúúú! Kit érdekel? Mi közünk hozzá, nem Mo. és nem Ro. hivatalos himnusza, csak egy műdal!”
 • 17. kispacni 2012. május 23. 17:50
  „Szia öregvegyész.
  Az unitárius vallás nem sabbatista, hanem antitrinitárius. Vasárnap náluk is az Úr napja. Ők a szentháromságot tagadják, és nem a vasárnappal van bajuk, hanem azzal, hogy nem ismerik a földi Jézus istenségét. Hogy Dávid Ferenc mártirhalált halt-e vagy sem halt-e vagy sem arról szintén el lehet vitatkozgatni.
  Maradjuk annyiban, hogy eldönthette volna, hogy mit akar. Úgy váltotta a vallásokat, mint más a zoknit. Eőször evangélikus lelkész volt (ráadásul egyenesen az evangélikus "Rómában" Wittembergben tanult), majd hirtelen váltott kálvinista reformációra, és később beállt antitrinitáriusnak. Ráadásul Mindez azért, hogy a fejedelem kegyeibe kerüljön. Túl sok ellenséget szerzett így. Természetesen, amikor viszont János Zsigmond meghalt, a következő már katolikus fejedelem nem tolerálhatta.
  EZ a történet egyébként így nem ismeretlen akár a 21 század, politikájában sem . Aki túl sokk ellenséget szerez, az elbukik. Még az ateistáknál is, nemcsak a hívőknél :-)
  . :-)”
 • 16. Mandriva 2012. május 23. 17:44
  „Bocsánat - nem akarok ünnneprontó lenni, de a táblára "állítatta" szöveget véstek. Helyesen - "állíttatta". Nem kellett volna leellenőrizni?”
 • 15. öregvegyész 2012. május 23. 14:29
  „13 Csecs. Én a Dávid Ferenc alapította egyházat ismerem zsidózónak,de előtte és utána is sokféle sabbatista egyház létezett az országban és a világban,csak Erdélyben az unitáriusok voltak a legtöbben. Mellesleg mint korábban írtam MK a kolozsvári Unitárius gimnáziumban végzett 1915-benm De az egyetemre már római katolikusként lett bejegyezve, ügyanazon évben”
 • 14. cselac 2012. május 23. 12:03
  „András: remélem, hogy az a fajta újságírás, amit Szily "kollégád" művel, valóban nem honosodik meg Magyarországon, talán még nem késő. Pesti "úri népek" eljönnek, hogy felsőbbrendű pökhendiséggel lefikkantsák a valódi emberi érzéseket. Az, hogy egy politikus milyen rendezvényt tisztel meg -politikai oldaltól függetlenül-, az az ő dolga, de zsigerből őszinte emberi érzelmeket sárba tiporni és megalázni, röhögni rajta, óvódás színvonal, a bulvárosodás legalja. Tény, könnyű ezzel népszerűséget szerezni...talán megérne egy bejegyzést.”
 • 13. SP 2012. május 23. 10:22
  „Akár
  Mihalik Kálmán utca, tér is lehetne a Dáni, vagy a Roosevelt.

  http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/digitalis/emlektablak/d_betu/d_betu.html”
 • 12. Csecs 2012. május 23. 08:59
  „10: a szombatosokat hívták zsidózónak, nem az unitáriusokat. Ők köszönik jól vannak, a Székelyföld belső részén a mai napig virágzik a közösségük. Mihalik Kálmán a csíki és kassai felmenői révén semmiképp sem lehetett unitárius, úgyhogy ki se kellett térnie. Az hogy a zsidóság hogy kezeli a kitérést, egész más dolog: Az "élet menetén" izraelita vallású magyarok, amikor Palesztinát megszállják, akkor faji alapon zsidók. Aki kitér közülük, az egyből gój lesz, egész addig, amíg kárpótlást nem lehet rá igényelni. Akkor aztán posztumusz zsidóvá válik. Back Bernát viszont valóban magyarrá lett, megérdemelné az emléktáblát és a belvárosi utcanevet, jobban, mint mondjuk a Dáni János nevű felforgató.”
 • 11. achilleus 2012. május 23. 08:21
  „8. bakosandras 2012.05.22. 23:32
  Nagyon egyetértek, remélem ez a fajta stílusú újságírás soha nem nyer teret Szegeden.”
 • 10. öregvegyész 2012. május 22. 23:55
  „Mihalik Kállmán unitárius volt,ezeket zsidózóknak hívták. Ne a kurucinfoból szerezzúk az értesüléseinket A vallásalapító Dávid.Ferenc a kolozsvári Főtéren álló gömbkő tetejéről présikált és a kolozsvári össznépesség 90%-a unitariánus volt a vallásalapítás idején. De ez ápp elég volt ahhoz,hogy tagadván a szentháromságot valamennyi vallást ellenségökké tegyék, meg a hülye nyilasokat is, ő maga pedig Déván márírhalált halt. Ez azért borzasztó,mert Kálmán r.kat volt és amikor Back Bernát rokonságáról egyszer érdeklődtem,pontosabban leányáról Back Máriáról,aknek anyja fia tragikus halála után kitért a szegedi prominens zsidó elöljáró azt mondta:kitértek.Mi velük a továbbiakban nem foglalkozunk Erdélyben sokkal toleránsabbak voltak az emberek. Itt Szegeden ma is meg lehet húlyülni!!!!! Ez a nyilasok szellemi színvonala alatt van”
 • 9. SP 2012. május 22. 23:38
  „"""7. smalltown 2012.05.22. 21:49 vele temethetnek a szekely himnuszozast is.""

  Elmetélt megállapítás.”
 • 8. bakosandras 2012. május 22. 23:32
  „Igen, kedves Self: el lehet jönni Pestről, eleve azzal a szándékkal, hogy pikírtkedünk egy jót, aztán itthagyjuk ezeket a mucsaiakat. Lehet somolyogni az embereken, és a cikkben egy terítékre lőni miniszterelnök-helyettest a fafaragóval, aki annak idején megkereste a sírt, megváltotta, aztán családjával együtt rendben tartotta, halottak napján megemlékezett mellette. Én viszont azt gondolom, a kettő nem ugyanaz, nem ugyanazt érdemli, és hogy ez így igazságtalan.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemond a DK szegedi szóvivője

Lemond a Demokratikus Koalíció szegedi szóvivői posztjáról Szabó Bálint - ezt maga az érintett jelentette be keddi sajtótájékoztatóján. Tovább olvasom