Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Föld alatti mozgolódás a Szent István téren

Látszatra nem halad a Szent István tér felújítása, valójában a föld alatt dolgoznak: az utóbbi hetekben cserélték a közműveket. A napokban újra meglódul a munka. A Szent István téren összesen 1,254 milliárd forint értékű beruházás zajlik, ennek kilencven százalékát az önkormányzat uniós pályázati pénzből finanszírozza.
Május elején így nézett ki a tér
A szegedi Szent István téren nem sikerült elsőre pontosan felmérni a szintkülönbségeket. Ezért most a geodéták újra mérnek. A Kálvin téri templomnál a régi járdát, a Madách és a Vidra utca kereszteződésben pedig a régi úttestet egy nagyobb részen vissza kell bontani, mert túl nagyok lettek volna a szintkülönbségek. Az önkormányzat fejlesztési irodájának munkatársa, Pásztor Péter azt magyarázza, hogy ez minden építkezésnél előfordul: minden napra egy hiba.

– A megnövekedett költségeket a szerződés tartalékkeretéből fedezzük. Az idő szorít, de tartjuk az eredeti augusztus 31-i határidőt – mondta Pásztor Péter. Ha kell, pluszműszakokat iktatnak be. Pontosan kell teljesíteniük, mert szigorú az uniós beruházás elszámolása. Ha csúsznak, nem kapják meg a támogatást.

A tegnap készült, második fotóról már hiányzik a korlát, az ember, meg a daru. Az elmúlt hónapokban a föld alatti mozgalomé volt a terep – állítja az önkormányzat illetékese. Fotó: K.Cs., S.Cs.
A bioboltnál akadálymentesítik a lépcsős feljárót. A saroknál tátong még egy gödör, ebbe a trolivezetéket tartó oszlopot állítják. Összességében elkészültek a közművezetékek cseréjével, beszerelték a gázt, szennyvizet, vizet, villanyt. A víztorony kész, tegnap már a medencéjét takarították, hamarosan rákötik az ivóvízhálózatra.
– Az elmúlt hetekben a föld alatt dolgoztunk, nem haladtunk látványosan. Most újra meglódul a felszíni építkezés – mondja a fejlesztési iroda munkatársa.

A környékbeliek átjárhatnak a téren a Vidra utcától a Csongrádi sugárút vagy a Bocskai utca felé. Látható már a téren egy nagy kőkáva, ez az épülő szökőkút alapja. A torony lábánál lévő résekbe a köztéri szobrok talapzata kerül. A Bocskai utca felőli sarkon lesz a kispiac és az ivókút, a pavilonokhoz csöveken hozták fel a közművezetékeket. Körben hatvan centi magasan ágaskodnak az aknafedelek. Ezek szintjéig töltik majd fel az egész teret úgy, ahogyan a biztosító oldalában ez már megtörtént. Ott már a következő lépést is megtették, kitűzték a szegélyeket. A sétányok és járdák díszburkolatot, a parkoló és a piac kockakőborítást, az úttest aszfaltszőnyeget kap. A kör alakú beszögellések a fasor helyét jelzik. A tér és a környező utak augusztus végére elkészülnek, azután rendezik be a teret szobrokkal, padokkal és parkosítanak.


Egy és negyed milliárd

A tér rekonstrukciójára 440 millió forint értékben a Sade Magyarország Kft. kapott megbízást. A kerékpárutat a Strabag Zrt. építi 143 millió forintért. A Szent István téren összesen 1,254 milliárd forint értékű beruházás zajlik, ennek kilencven százalékát az önkormányzat uniós pályázati pénzből finanszírozza. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vérvételre egy hetet kell várni Szegeden

Az országban példa nélkül álló módon a harmadára csökkentette az OEP a szegedi rendelőintézet… Tovább olvasom