Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Föld körüli utazás: a várjátékok Lebilincselő előadást ígérnek

Szeged - A Szegedi Pinceszínház társulata július 29-én mutatja be a várjátékokon a Verne-regényből ismert 80 nap alatt a Föld körül című történetet.
– Rendkívül izgalmas, hogy egy ilyen kicsi színpadon hogyan tudjuk majd megeleveníteni az egész Földet körbeutazó Phileas Fogg kalandjait. Tudni kell, hogy történetünk adaptáció, tehát nem egy az egyben a jól ismert Verne Gyula-művet visszük színpadra – mondja a rendezőként a várjátékokon debütáló fiatal színművész, Varga Bálint, aki három éve dolgozik a Szegedi Pinceszínház társulatában.

A 80 nap alatt a Föld körül című zenés vígjáték főbb szerepeiben a Pinceszínház művészeit láthatjuk: Phileas Foggot, a fogadásból útnak induló angol arisztokratát Kancsár József, Passepartout nevű inasát Rácz László, a folyamatosan nyomukban lévő Fix nyomozót Megyeri Zoltán, Auda hercegnőt Kancsár Orsolya alakítja. A többi, nagyjából hatvan különböző mellékszereplőt – a kalauztól az újságáruson át a gentlemanig – egy ötfős, pályakezdő fiatalokból álló lelkes csapat kelti életre.

Próbálnak a művészek az előadásra. Fotó: Schmidt Andrea
Próbálnak a művészek az előadásra.
Fotó: Schmidt Andrea

– Olyan látványvilágot szeretnénk teremteni kollégáimmal, amelynek át tudja adni magát a néző, és viszi a cselekmény. Érdekes képváltásokat oldunk meg a színpadon kifeszített ponyvák és a különböző megvilágítások segítségével. Az egyik pillanatban még a tenger hullámai viszik a szereplőket, aztán vonaton zötykölődnek vagy éppen Kínában járnak. Ha ügyesek vagyunk fényben és hangban, akkor ezekkel a jó ritmusú képváltásokkal lebilincselő, sodró előadást tudunk létrehozni – avat be terveibe Varga Bálint. A rendező már januárban „megálmodta" a darab színpadra vitelét, ezért a július 29-i bemutatót megelőző háromhetes próbafolyamatban inkább a produkció technikai megvalósításával kell többet foglalkoznia. A prózai előadáshoz a zenei aláfestést Beatles-dalok adják majd – mindig az adott kontinens hangulatát tükrözve.

A IX. Szegedi Várjátékokon háromszor tűzik műsorra a kellemes családi programnak ígérkező komédiát. – Nem szeretnénk, hogy tiszavirág-életű legyen a produkció, mert annál több munkát fektettünk bele. Ősszel tovább akarjuk játszani akár a Pinceszínházban, akár más, tágasabb helyen – beszél későbbi terveiről a rendező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgó szobrokat készítettek fából

Művészeti alkotótábort rendeztek a múlt héten Csórompusztán. Több kilométernyi fából és papírból óriási szobrok készültek. Tovább olvasom