Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 30°C Még több cikk.

Földbe döngölték a szegedi halászlét

Szeged - Földbe döngölték a szegedi halászlét és a szegedi halászcsárdák ételeit a világhírű Gault&Millau étteremkalauz kritikusai. Frank Sándor mesterszakács szerint ha az ítészek szája íze szerint készítenék az ételeket, már régen tönkrementek volna. Barta László algyői csárdagazda viszont a kritika hatására változtat bizonyos dolgokon.
A világhírű Gault&Millau étteremkalauz kritikusai öt szegedi és egy algyői halászcsárdát teszteltek. Az Öreg Kőrössy és a Fehértói Halászcsárdának 8 pontot adtak a 20-ból, ami a pontozási rendszerükben annyit jelent: a konyha esetenként túlmutat a mindennapi rutinon. Az Algyői, a Kiskőrössy, a Jobb Mint Otthon és a Roosevelt téri Halászcsárda értékelhetetlen volt az ítészek szerint. Ezek az éttermek a kritikusok szerint számottevő erény nélkül működnek.

„A szegedi filézett vegyes halászlé alapleve nem halízű, inkább vegetás-húsos, túl sós. És sokszor melegített" – írták az étteremkritikusok a Kiskőrössy Halászcsárdában készült halászléről a Gault&Millau Magyarország 2014 című kiadványban.

A Jobb Mint Otthon Kisvendéglőben főzött halászléről sem voltak túl jó véleménnyel: „A szegedi filézett vegyes halászlé már messziről határozott pörköltszagot áraszt, úgy tűnik tehát, hogy az alaplé olajon dinsztelt hagymára és erre szórt fűszerpaprikára épül. Halíz a lében alig felfedezhető." Oláh Dezső, a két halászcsárda tulajdonosa még nem olvasta a kiadványt, és nem is hallott róla. – Érdekes, nem is használunk Vegetát – mondta, amikor néhány mondatot felolvastunk neki a leírásból. – Évek óta ugyanúgy főzzük a halászlét, a vendégek szeretik, és van néhány törzsvendégünk is – tette hozzá a csárdagazda.

Kóstoló mesterszakács módra. Frank Sándor úgy véli, ha a szegedi halászcsárdák a kritikusok szája íze szerint készítenék a halászlét, lehet, hogy már tönkrementek volna. Fotó: Karnok Csaba
Kóstoló mesterszakács módra. Frank Sándor úgy véli, ha a szegedi halászcsárdák a kritikusok szája íze szerint készítenék a halászlét, lehet, hogy már tönkrementek volna. Fotó: Karnok Csaba

„A harcsahalászléből a kisebb adag is majdnem fél liter, egy embernek bőven elég. A lé uszadékos, sűrű, nem halízű, inkább pörköltes és túl sós" – ezt már a Fehértói Halászcsárda halászléjéről írták a kritikusok. A Roosevelt téri Halászcsárdában (ismertebb nevén Sótartó) túrógombócot is ettek, amelyről azt írták, hogy „a túrógombóc gyerekfej méretű, és narancsszelet díszíti. Túróíze nincs, inkább csak grízt eszünk porcukros tejföllel."

– Ha a kritikusok szája íze szerint készítenék a szegedi halászcsárdák a halászlét, lehet, hogy már mind tönkrement volna. A minősítést bízzuk a vendégekre – mondta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a Fehértói és a Roosevelt téri Halászcsárda tulajdonosa, aki szerint mindegyik szegedi csárdának megvan a törzsközönsége. – Mi nem az étteremkritikusoknak, hanem a vendégeknek szeretnénk megfelelni, akikből szerencsére jócskán akad. Senkit sem hajtunk be ostorral a csárdába, mégis jönnek az emberek. A Fehértói előtt sokszor annyi autó áll, hogy nem lehet elférni – hangsúlyozta a csárdagazda, aki szerint biztosan nem szegediek a kritikusok, mert a szegediek és a Szegedre érkező szerbek és románok szeretik a szegedi halászlét. – Egy kétajtós szekrény szerbnek nem adhatok három főtt répát, csak normális adagot – magyarázta Frank Sándor, aki szerint a kritikusok véleményét akár üzletrontásnak is lehetne tekinteni.

Kádár-Németh Matild, a Fehértói Halászcsárda konyhafőnöke szerint a halászlének van egy jól megszokott ízvilága, amelyhez ragaszkodnak az emberek. – Aki először eszik szegedi halászlét, annak ez furcsa lehet. Léből azért adunk többet, mert így a vendégre van bízva, mennyit eszik belőle – magyarázta a konyhafőnök.

Az Algyői Halászcsárda ételeiről így írnak a kiadvány szerzői: „Az algyői halas palacsinta tölteléke egyfajta halpép, körötte csirizesen sűrű paprikás szósz tejföllel meglöttyintve. A filézett pontyhalászlé törmelékes, foltokban halászléidegen étolaj úszkál rajta. A filézett, kockázott pontyhús iszapízű. A rántott harcsa olyan, mintha hosszú időt töltött volna a hűtőszekrényben: gumis, száraz, állott." A tányérok zöldséges díszítését lázálomszerűnek nevezik a kritikusok.

– Két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy elkezdünk magyarázkodni, vitatkozni, a másik, hogy megfogadjuk a kritikát, és annak megfelelően próbálunk változtatni. Az építő jellegű kritika nem árt – fogalmazott a tulajdonos, a Csongrád Megye Gasztronómiájáért díjas Barta László, aki szerint egy ilyen válogatásba már bekerülni is rang. Barta az étteremkalauz megjelenése után összehívta a személyzetet, hangosan felolvasta az értékelést, és kijelentette, változtatniuk kell bizonyos dolgokon.

– Fontos, hogy mit ír a kritikus, de nem dőlök a kardomba miatta – tette hozzá a csárdagazda.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedési konferencia: fókuszban a változások

Csütörtökön kezdődik, pénteken fejeződik be a XV. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szegeden, a kamara székházában, idén Horvátország lesz a díszvendég. Tovább olvasom