Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Földes Gábor beszámíthatatlanná vált a bűncselekmény elkövetése után

Szeged - Kedden tartották másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán Zuschlag János egykori szocialista politikus és tizenhárom társának perét. A volt szocialista politikust a tárgyalás ideje alatt a Csillagban őrzik.

Összefoglaló

Hatalmas sajtóérdeklődés mellett kezdődött kedden a Zuschlag-ügy másodfokú tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. A volt szocialista politikust, akit a tárgyalás ideje alatt nem Kecskeméten, hanem a Csillagban őriznek, bilincsben kísérték a terembe. A kezdéskor rövid időre rögtön meg is akadt a tárgyalás, a nyolcadrendű vádlott, Vámosi Zsolt ugyanis elkésett.

Maráz Vilmosné tanácsvezető bíró csak az újságíróknak engedélyezte hogy a teremben maradjanak, az operatőrök és fotósok 10 percet kaptak, hogy felvételeket készítsenek, majd el kellett hagyniuk a tárgyalótermet.

A tárgyalás iratismertetéssel kezdődött. Zuschlag azt próbálta igazolni, hogy vagyona törvényes forrásokból származik, felesége gödöllői családi házuk építését bankkölcsönből fedezte.

Földes Gábor tizennegyedrendű vádlott ügyét a táblabíróság elkülönítette, mert egy másik büntetőügyben született nem jogerős döntés alapján paranoid személyiségzavara van. Ő elhagyhatta a tárgyalótermet.

A volt szocialista politikust a tárgyalás ideje alatt Szegeden, a Csillagban őrzik. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A kilencedrendű vádlott, Prácser László ügyvédje az Alkotmánybíróság állásfoglalását szerette volna kérni a bűnszervezetre vonatkozóan, és kérte a döntésig a tárgyalás felfüggesztését. A táblabíróság nem adott helyt a kérésnek.

Horányi Miklós főügyész arról beszélt, hogy a vádlottak „komoly értelmes emberek", akiket gyerekkorukban „nyilván megtanították, hogy lopni, csalni nem szabad, illetve a következményeket viselni kell." Az ügyész több vádlott – így Zuschlag esetében is – fegyházbüntetésre módosítaná az ítéletet.

A bírónő úgy tervezte, kedden az ügyvédek is beszélnek, a védelem azonban jelezte: nem úgy készültek, azt hitték, lassabban halad majd a tárgyalás. Ezért az ügyvédi perbeszédekkel szerdán folytatatják.

10:55 - A tárgyalásnak mára vége, szerda reggel a védői perbeszédekkel folytatják.

10:50 - Az ügyészség álláspontja szerint okszerűen következtetett az első fokon eljáró bíróság valamennyi vádlott bűnösségére. Az ügyészi fellebbezést módosítássokkal fenntartják, a módosítások között van például, hogy több vádlott – így Zuschlag esetében is – fegyházbüntetést kérnek.

Horányi Miklós főügyész szerint "ez a társulat (a vádlottak - a szerk.) komoly értelmes emberekből áll, akiket nyilván gyerekkorukban megtanították, hogy lopni, csalni nem szabad, illetve a következményeket viselni kell. A törvény az törvény, a törvényben szerepel a bűnszervezet. A vádlottak a szervezett bűnözés keretében jártak el. Bármennyire furcsa, bármennyire magabiztosak voltak annak idején".

10:22 - A bírónő úgy tervezte, ma az ügyészek után az ügyvédek is beszélnek, a védelem azonban jelezte: nem úgy készültek.

- Meg vagyok szeppenve – fogalmazott Kovács M. Gábor, Zuschlag ügyvédje. A kijelölt 7 tárgyalási nap miatt úgy számított: szerdán kell beszélnie. Mivel más ügyvéd is jelezte, hogy hasonlóképpen gondolkodott, ma nem kerül sor a védői perbeszédekre.

Kép és hangfelvétel csak a tárgyalás első 10 percében volt készíthető. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

10:06 - Földes Gábor tizennegyedrendű vádlott ügyében elkülönítették a büntetőeljárást, ő és ügyvédje elhagyhatták a tárgyalótermet. Földes ügyvédje a Budai Központi Kerületi Bíróság határozatára hivatkozva közölte: Földesnek paranoid személyiségzavara van. Három hete pedig az elmeorvosi vizsgálat beszámíthatatlanságot állapított meg nála.

9:49 - A nyolcadrendű vádlott késett, Maráz Vilmosné tanácsvezető bírónő a vádlott kirendelt ügyvédjéhez fordult, hogy tudja meg, kapott-e szabályszerű idézést és úgy döntött-e, hogy nem jelenik meg. Ha nem így van, akkor ugyanis el kell napolni a tárgyalást. Erre 10 perc szünetet rendelt el. A vádlott azonban megérkezett, így elkezdődhetett a tárgyalás.

9:37 - Megkezdődött kedden 9 órakor a Szegedi Ítélőtáblán Zuschlag János volt szocialista politikus és 13 társának másodfokú tárgyalása. A tárgyalás az ítélőtábla díszteremében zajlik hatalmas sajtóérdeklődés mellett. A terem előtti folyosón már fél 9-kor összezsúfolódtak az újságírók, operatőrök, fotósok. A vádlottak és ügyvédeik közöttük vonultak a terembe, a belépésre rövid ideig várni kellett, a volt szocialista politikust a fotósok beszorították a szűk folyosó végén a terem ajtaja elé, és percekig fotózták.

Kép és hangfelvétel csak a tárgyalás első 10 percében volt készíthető, Maráz Vilmosné tanácsvezető bírónő úgy döntött: a teremben csak az újságírók maradhatnak. Kamera és fényképezőgép még a hátizsákban sem lehet a tárgyláson.

Elkezdődött a Zuschlag-ügy másodfokú tárgyalása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Korábban írtuk

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot a korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő és társai ellen.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2008. október 8-án kezdte meg a per tárgyalását. 2010-ben Zuschlag Jánost a bíróság 8 év 6 hónap börtönre, 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, ingatlanára és a bankszámláin lévő pénzösszegre vagyonelkobzást rendelt el. Vádlott-társai közül héttel szemben egy év négy hónap és öt hat hónap közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három személyt felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett.

Két vádlottra vonatkozóan az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett, 14 vádlott esetében a büntetések súlyosbítását indítványozva. Ugyanezen 14 vádlott és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Zuschlag János az 1990-es évek közepétől vett részt országos szinten a baloldali ifjúsági politikai életben, előbb az Ifjú Szocialisták Mozgalmában (ISZM) töltött be vezető tisztségeket, majd a Baloldali Ifjúsági Társulás és az ISZM 2002. március 15-i egyesülése után létrejött a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták Mozgalma, majd Fiatal Baloldal elnökhelyettese volt 2004 decemberéig. Feladatai közé tartozott a politikai ifjúsági szervezetek programjainak finanszírozásához szükséges források biztosítása.

Az elsőfokú ítélet szerint ennek érdekében az elsőrendű vádlott kialakította az „egyesületi finanszírozási modellt", amelynek lényege az volt, hogy civil szervezetek nevében benyújtott pályázatok révén elnyert támogatásokat az eredeti céltól eltérően részben a baloldali ifjúsági szervezet működésének és programjainak finanszírozására használták fel.

Első fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság tárgyalta az ügyet. Fotó: Segesvári Csaba
Első fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság tárgyalta a Zuschlag-ügyet.
Archív fotó: Segesvári Csaba

A fiktív pályázati tevékenységhez Zuschlag János és társai részben korábban szabályosan megalakított, de érdemi tevékenységet már nem végző civil szervezeteket, részben kifejezetten a pénzgyűjtés céljára létrehozott egyesületeket, alapítványokat használtak. A civil szervezetek alakításához, működtetéséhez szükséges hamis dokumentációt az elsőrendű vádlott utasítására az ISZM-irodán tevékenykedő személyek készítették el.

A civil szerveztek elnöki, illetve kuratóriumi elnöki tisztségébe Zuschlag János olyan politikailag elkötelezett (főként ISZM-es) személyeket helyezett, akik vállalták azt, hogy részt vesznek a pályázati tevékenységben, illetve ezen keresztül a baloldali ifjúsági politikai szervezet finanszírozásában. A bíróság szerint azzal valamennyien tisztában voltak, hogy a hálózathoz tartozó civil szervezetek tényleges tevékenységet nem végeznek, egyedüli céljuk a pénzgyűjtés.

Az egyesületek, alapítványok 2000 és 2006 között fiktív pályázatokat nyújtottak be több minisztériumhoz, a Gyermek és Ifjúsági Alapprogramhoz, a Nemzeti Civil Alapprogramhoz, Budapest Főváros Önkormányzatához, a Táncsics Alapítványhoz és uniós projektekre is jelentkeztek.

A bírósági ítélet szerint a Zuschlag János által irányított csoport összességében 72 millió forint kárt okozott. Az összeg pontosan meg nem határozható részét a baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeinek, táborainak finanszírozására, valamint a kiskunhalasi MSZP-alapszervezet működtetésére fordították.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után kezdődött el, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával. Az elsőrendű vádlott a nyomozás kezdete után is irányította társait, akik tovább folytatták a pénzügyi tevékenységet, melynek lényegében csak az eljárás intenzívebbé válása vetett véget. A büntetőeljárás során Zuschlag János instruálta vádlott társait, hogy milyen vallomásokat tegyenek, az általa irányított csoport védekezését összehangolta, valamint utasította társait tárgyi bizonyítékok, iratok eltüntetésére is. Emellett megkísérelte jogellenes módon befolyásolni a nyomozást.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. varadipal 2011. január 13. 12:11
  „A büncselekmény elkövetésének idején is paranoid elmebeteg beszámíthatatlan volt? Hogy férhetett pénzhez ilyen ember? AQ mostani kormánypártban is vannak ilyenek? Cusu meg örül: Csillagot láthat.”
 • 54. Csirén 2011. január 13. 11:27
  „vmagdi! Már megtérítette döntő részét.”
 • 53. szandokán 2011. január 12. 09:21
  „Most már kezd úgy kinézni a srác mint Hanibál Lechter.Remélem kezelésbe veszik a csillagba.Jancsi akazd fel magad!Mindenki jobban jár.”
 • 52. szilléri 2011. január 12. 08:51
  „50. hozzászólás apátfalvi* 2011.01.11. 20:48

  Jó tréfa !
  kb 1,5 év letöltendő a,,holo" törvény szerint ,,gyűlöletkeltés " !!!!!!!!!!

  Újhelyi nem véletlenül lapul a gazba, mint az a bizonyos a fűben !”
 • 51. qrumpli 2011. január 12. 04:15
  „Röpködnek a milliok!
  Az a hülye román segédmunkás aki meg megcsinálta éhbéré dolgozott ,hogy megszülessen amit el lehet lopni!”
 • 50. apátfalvi* 2011. január 11. 20:48
  „szilléri, <moderálva>

  Nem beszólt a zsidóknak, hanem csak egy hülye "tréfát" sütött el. Nem ez az oka, hogy bíróság elé állították.

  Ha mindenkit bíróság elé állítanának, aki mocskolja, vagy viccesnek találja a zuschlag poénjának szereplőit, azok sorsát, akkor te már szerintem életfogytos lennél... De ezért nem jár sitt. Szerencsére. (szerencsére?)”
 • 49. Mathiasking 2011. január 11. 20:29
  „47. hozzászólás allwin 2011.01.11. 19:33

  Csak annyit a dologhoz: 2,7 milliárd Forint lett kifizetve a beruházásra (Kölcsey utca, Lófara, Guttenberg utca) Ezt megtoldották kb.500 millával. Szerintetek hol van ez a pénz? Szerintem részben a hanyag munkában és a beruházó valamint a megrendelő és kivitelező zsebében. Ennek járjon utána a T.sajtó munkatársa. Pulitzer díjas lenne annyi szent!”
 • 48. vmagdi 2011. január 11. 19:45
  „hmm ha zalatnai cininek a borton utan meg meg kell teritenie az okozott kart, akkor cuslagnak hany eletenek kellene lenni, hogy megteritse a 72 millkat? csak kozalkalmazotti fizetessel szamolva? :)))))”
 • 47. allwin 2011. január 11. 19:33
  „Tudok olyan tolvajokról is, akik ellen itt a bizonyíték:

  Szeged Gutenberg és Kölcsey utcák 2011-es videó:

  http://www.youtube.com/watch?v=BjWEz6dY8UI

  1. Mi a Szeged-Pólus álláspontja a Gutenberg illetve a Kölcsey utcán tapasztalható állapotokról? Mi okozta a problémákat?
  2. A Gutenberg utca esetében miért nem ugyanazzal a technológiával rakták le az úttest burkolatát az utca teljes hosszában?
  3. Történt-e szakmai hiba a Gutenberg és a Kölcsey utca burkolásánál (nem megfelelő aljzat, hézagolás, tömörítés hiánya stb.)?
  4. Miért mozognak a Gutenberg utca burkolókövei még az emberi súly alatt is?
  5. Miért rozsdásodnak a vízelvezető elemek (csatornafedlapok, rácsok) rövid idővel az átadás után?
  6. A Kölcsey utca esetében miért nem alkalmaztak szegélyt az utca középvonalában lévő, két eltérő burkolófajta között?
  7. Az adott utcák esetében a tervek milyen terheléssel számoltak?
  8. Hogyan történt az utcák műszaki átvétele?
  9. Milyen módszerrel szüntetik meg a hiányosságokat, és hogyan akadályozzák meg azok újrakeletkezést?
  10. Van-e, illetve elegendő-e a garanciális visszatartás összege a hiányosságok javítására?
  11. Mikor kezdik, és mikorra fejezik be a hibák javítását?
  12. Személy szerint kit terhel a felelősség a problémák kialakulásáért?”
 • 46. történész 2011. január 11. 18:41
  „A pontosság kedvéért

  /nepszava.com/2011/01/magyarorszag/zuschlag-nak-nem-eleg-a-gyilkosoknak-jaro-buntetes.html”
 • 45. TrombiFrédi 2011. január 11. 18:39
  „De hol vannak a(z Új)helyi barátok Pistike és Lacika???:) Nem szép dolog megfeledkezni arról, aki egykor a lóvét virította!!!:)”
 • 44. deszkás 2011. január 11. 18:38
  „Na további jó komcsizást!”
 • 43. szilléri 2011. január 11. 18:24
  „Zuschlag János ügyvégje besétált és le tett 50 millió forintot! ( 75 millával vádolják ) Adó előtt 185 millió Ft = össze dobták a seftesek ))
  Alapvető hibát akkor követett el amikor beszólt a zsidóknak !
  Újhelyinek hasonló ,,gittegyletei" voltak a hétvégi házakba bejelentve!

  Ennyi !

  Aki hülye halljon meg ! ( kommunista kiáltvány 1849 12 fejezet 14 pontja, első = kísértet járta be Európát a kommunizmus kísértete ................... )

  Szóval ! Ez a mafla ,,elkommunikálta a dolgot " !”
 • 42. novaklaszlo56 2011. január 11. 18:23
  „Nem túlzás az Csupika, ha az ügyésznek a minősítésre vonatkozó indítványa helytálló, mert akkor a büntetés helye a törvény szerint csak fegyház lehet. A Zuschlag terhére felrótt bűncselekmény: különösen nagy anyagi kárt okozó csalás. Az a mód, ahogyan ezt a bűncselekményt a társaival együttműködve megvalósította: bűnszervezetben - ez pedig a bűncselekmény minősítését jelenti, és így fegyházbüntetés kiszabása indokolt és kötelező. A feltétel tehát az, hogy az ügyész meg tudja védeni azon álláspontját, amely szerint a bűncselekményt bűnszervezetben követték el. De akkor nincs mese, a bíró nem tehet mást, mint azt, hogy kiszabja a fegyházbüntetést. Mert így szól a törvény. Helyesen. Mellesleg, úgy érzem, nem lesz nehéz dolog a szóban forgó minősítés bizonyítása, sőt, ez már részben meg is történt az eljárás eddigi szakaszaiban, csak most ennek a nyomatékosítása kell, hogy megtörténjen, és az ügyész éppen erre alapozta a súlyosításért fellebbezést az előző ítélettel szemben. Szerintem simán nyerni fogja. És remélem is.”
 • 41. papsajt 2011. január 11. 18:17
  „"38. hozzászólás csupika 2011.01.11. 17:50

  Elég lenne a börtön is, és ne felejtsük el, hogy a pénz egy részét visszafizette."- KICSODA?

  Ki fizette vissza? Te tudod? A rókaképű szőregi srác esetleg. Hogy ne nyomozzanak tovább a bűntársak után.”
 • 40. Herli 2011. január 11. 18:11
  „Csillagnak a Dorozsmai úti létesítményében vannak általában az ilyen típusúak.
  E célra megfelelő hely is van.”
 • 39. zoltanszabo 2011. január 11. 18:01
  „Ha a több napos tárgyalás Szegeden van ,nem vihetik minden nap Kecskemétre. Ha nektek nem jó a Csillagbörtön--inkább valamelyik 5 x / csillagos / Hotelbe vinnétek ? pl. Forrás sz-és wellnesz ?”
 • 38. csupika 2011. január 11. 17:50
  „Azért a fegyház túlzás. Vagy akkor legyen példaértékű, és a többiek is oda kerüljenek, pártállástól függetlenül.
  Elég lenne a börtön is, és ne felejtsük el, hogy a pénz egy részét visszafizette.”
 • 37. maci52 2011. január 11. 17:43
  „És hol van mellőle Ferkó,Pisti és a többi ivó-dáridózó tolvaj cimbora?
  Azokat nem fogja a tötvény,földönkívüliek?
  Meddig tűrjük még ezeket az élősködőket?”
 • 36. deszkás 2011. január 11. 17:37
  „APÁTFALVI! 24 hsz-hez "Sitten kéne Kolompárnak lenni".Igen de azért húzzák halasztják mert nemsokára elévül (azt hiszem ez év őszig ha nem hoznak jogerős itéletet akkor a bűncselekménye elévül) ÉS MINDENKI tehet neki egy szivességet. A börtönben pedig a nehézfiúk se látják.,az előzetesek külön vannak a fegyház és a börtön fokozatú elitéltektől.”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Weiszdorn elhagyná a Csillag börtönt

Egy hónapja a Csillagban tölti életfogytig tartó szabadságvesztését Weiszdorn Róbert, aki társtettesként részt vett a 2002-es móri mészárlásban. Tovább olvasom