Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Földikutyát kiáltanak a kiskertekben

Szeged - Földikutyák pusztítják a veteményest – panaszolta néhány napja egy telefonáló olvasónk. A szakemberek azonban kételkednek abban, hogy valóban a ritka állat bukkant fel a hattyasi kiskertekben.
Földikutyák pusztítják a veteményest – panaszolta néhány napja egy telefonáló olvasónk. Krumpliásás közben látott egy példányt – így azonosította a fokozottan védett állatot. A szakemberek azonban kételkednek abban, hogy valóban a ritka állat bukkant fel a hattyasi kiskertekben.

– Földikutyák pusztítják a kertet! A kétméteres csicsóka gumóit és a tulipánhagymákat, amiket a feleségem ültetett, mind elpusztították. A répát és a borsót megrágcsálták, a krumplinak is csak a vékony héját hagyták meg – mondta izgatottan a szerkesztőségünkbe telefonáló Galló József, aki a Ballagi-tó mellett kerttulajdonos.

A rágcsáló nagyon ritka, legközelebbi példányait a kelebiai–ásotthalmi országhatár sávjában észlelték. Többnyire háborítatlan réteken ássa el magát, ezért hihetetlennek tűnt, hogy a kiskertekben is felbukkant.

A kiskerttulajdonosok földikutya után kutatnak. Fotó: Schmidt Andrea
A kiskerttulajdonosok földikutya után kutatnak. Fotó: Schmidt Andrea

– Éppen forgattam a krumplit, amikor a géppel kiemeltem egy számomra ismeretlen állatot. Vörösesbarna, jól megtermett patkány nagyságú rágcsálót láttam. Nem volt farka, és bár csak hátulról tudtam megszemlélni, nyomott volt az orra. Elrohantam egy vödörért, gondoltam, megfogom, és megmutatom a kíváncsi szomszédoknak is, de elszökött – emlékezett vissza a földikutyával való találkozásra Galló József. Utánanézett az interneten, és megbizonyosodott róla: földikutyát látott.

A kerttulajdonos portáján jó néhány lyukat találtunk, és a szomszéd, Viski Antal is hasonlókról panaszkodott.

Arasznyi rágcsáló

A földikutya hasonlít egy néhány napos kutyakölyökre. Nincs szeme, és a füle is gombostűfej nagyságú, hogy ne menjen bele a homok. Négy méter mélyen lévő, föld alatti labirintusában, akár 2000 métert is képes megtenni egy óra alatt. Utálja a huzatot. A rendkívül ritka, fokozottan védett emlős egy példányának eszmei értéke félmillió forint. Becslések szerint alig ezer él belőle országszerte.

– Olyan ritka a földikutya, hogy szenzációnak számítana, ha valóban az bosszantaná a kerttulajdonosokat. Bár bizonyosan csak akkor lehetne kizárni a lehetőségét, ha alapos terepszemlét tartanánk. Én inkább a güzüegérre, vagy a kevés csapadék miatt elszaporodott hörcsögre gyanakszom – mondta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

– Míg a vakond kisebb, erős ásólábával és hosszúkás orrával tolja magát a föld alatt, addig a földikutya fogával harapja a földet, és benyomott, tompa homlokával túrja maga előtt. Négy méter mélyen, akár 400 méter hosszú alagutakat ás. A vakond bogarakat eszik, a földikutya növények gyökerét rágcsálja meg – magyarázta a különbségeket Krnács György természetvédelmi őr, aki azt is hozzáfűzte: a fokozottan védett rágcsáló 50-70 centi átmérőjű földkupacokat túr, szabálytalan távolságokban. A kertekben lévő lyukak pedig inkább a hörcsögök által fúrtra hasonlítottak: kicsi, öt centiméter átmérőjű függőleges járatokat láttunk. A szakemberek, mivel nem kerék nagyságú fúrásokról számoltunk be, nem is mentek ki a helyszínre.

Olvasóink írták

  • 2. nihike 2008. augusztus 28. 11:43
    „Szerintem a mi kertünkben, (Pécs mellett) is él egy, barnás színű, és szereti az almát, paradicsomot, szilvát, mert a nyílásába teszünk, és behúzza. Tavasszal pedig a rotálógép kifordított egyet, ami nem patkány, nem hörcsög, nem egér, és nem vakond valami volt...Remélem marad a kert lakója, mert igyekszünk ideális körülményeket biztosítani számára...”
  • 1. dublin 2008. május 23. 19:45
    „ha a földikutya olyan, amilyen állatot a cikkben leírnak, akkor valóban az bukkanhatott fel a hattyasi kertekben, ugyanis a mi kertünkben kb két héttel ezelőtt egy elpusztult példányt találtunk a felszínen, és az tökéletesen megfelelt a leírásnak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kísértet ellen tükörtakaró

Szeged - A múzeumi világnap alkalmából a Móra-múzeumban tárlat nyílt a legnagyobb dél-alföldi… Tovább olvasom