Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Fölösleges hurkapálca, semmi matrica

Matrica helyett hurkapálca, ráérős vásárlás helyett szigor. Van, aki a szünidő utolsó napjait a papírboltban, más a hideg padokon tölti.
A kitűnő tanuló Rabi Veronika sem kapkodta el a füzetek beszerzését. Fotó: Schmidt Andrea
Amíg a kisfiú Che Guevará-s füzetet nézeget, anyukája a csomagolópapírok között válogat. A gyerek elkószál, vicces bögrefeliratokat böngész. Visszatér az anyjához, és mesélni kezdi, hogy egy porcelánon a barátság és a mazsola párhuzamáról olvasott. Leszakad a kezem, menjünk – szakítja félbe a mama, és a kiválasztott csomagolóval a pénztárhoz indul.
– Azt ígérted, kapok matricát! – nyafog a kislány.
– Tudom. Kapsz helyette hurkapálcát – dönt a praktikus anyuka.

A papírbolti történetekből arra következtettünk: az iskolakezdés gyerekszemmel nem túl vidám. Csupa fölösleges hurkapálca és csomagolópapír, semmi matrica.

Trendi isis cucc

Az iskolakezdés kellemes velejárója – a diákok szerint – az évnyitón és az első napokon bemutatott új ruha, új frizura, új tanszer. A menő iskolai márka most a Hello Kitty, a Nici. Aki ad az összhangra, az komplett felszerelést – ceruza, táska, zsírkréta – összeválogathat a lányoknak való Witch, vagy a fiús Spiderman kollekcióból.

– Én várom az iskolát, bár azt sajnálom, hogy csak hét végén mehetek a nagymamához – mondja az öt éve kitűnő tanuló Rabi Veronika.
– Tehetetlenül kell végignéznem, ahogy a napok, a szabadságom napjai menthetetlenül folynak ki a kezeim közül, de valahogy mégis várom ezt az egészet. Jó lesz újra visszakerülni ebbe a megnyugtató, monotonon zajló rendszerbe, velem egykorúakkal lenni, és nem azzal a gondolattal ébredni reggelente, hogy jaj, mit csináljak ma ezzel a tengernyi szabadidőmmel – méláz el a kérdésen Meyer Eszter Virág. Szerinte az iskola előtti utolsó napok olyanok, mint a nyári szünet első napjai, próbál minél több programot szervezni, minél több helyen megfordulni, és „eltemetni magamban a csendes, iskola elleni lázadást, ami általában kerülget ilyenkor".

A tankönyvosztás helyszínén gyerekeket nem, csak szülőket találunk.
A diákokra este a sörkertben bukkanunk, igaz, ők nem általános iskolások. A tízegynéhány fok ellenére a lányok pántos pólóban üldögélnek, nehezen engedik el a nyarat. A tanulás csak egy-két asztalnál jön szóba. Mások a SZIN-ről, a nyaralásról, a házasságról – de ez talán egy másik beszélgetés – tárgyalnak. Néhány lány egy sellőfiúként emlegetett fiatalemberen nevetgél. Egyikük csak fél nyolcig maradhat. Háromnegyedkor beleszólt csörömpölő telefonjába: de anya, végül is még nincs iskola!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építkezés a Vedres szakközépiskolában: gyakorlat és kaland

A szegedi Vedres építőipari szakközépiskolában két évig építők dolgoznak. Az egyik szárnyban… Tovább olvasom