Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Fölpezsdült a horgászturizmus Szegeden

Szegeden pezseg a horgászélet. Pezsgett eddig is – de tavasz óta különösen. A város legnagyobb horgászegyesületének új elnöke idegenforgalmi szakember – s képzettségét a horgászturizmus fejlesztésében is kamatoztatja. Soha ennyi halat nem telepítettek, mint az idén – és az országból mindenhonnan jönnek a horgászok.
Tavasszal a budapesti utazási kiállításon a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület elárasztotta szórólapjaival a belföldi idegenforgalmi irodák standjait, így rengetegen tudomást szerezhettek az itteni lehetőségekről. – Lehetetlen helyzet volt, hogy csak telepítjük a vizeinket, telepítjük, már az ország legjobb vízterületei közé tartozik a miénk, s ehhez képest nem vagyunk eléggé ismertek – mondja Nacsa József, az egyesület új elnöke, neves idegenforgalmi szakember. Persze a szegedi horgászoknak, az egyesület tagjainak nem kell attól tartaniuk, hogy a vendégek „elfogják előlük a halat": a horgászturizmusból származó bevételt az egyesület szintén haltelepítésre fordítja. Minél több a horgász – annál több a hal.

Új elnök a Hermannál

A Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület új elnökét, Nacsa Józsefet márciusban választotta meg az egyesületi közgyűlés. Eddig társadalmi halőri tevékenységet végzett a Hermannál. Kora gyermekkora óta szenvedélyes horgász – eddigi legnagyobb hala egy tizenhét kilós harcsa. Csaknem negyven éve dolgozik az idegenforgalomban, a Magyar Turisztikai Egyesület megyei elnöke, a Dél-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság tagja, utazási irodát üzemeltet –, s idegenforgalmi vénáját immár a horgászélet föllendítésében is hasznosítja.

Már Budapestről is jönnek Szegedre vándorhorgászok, mi több, még a Tisza-tó mellől is, csak két, ütős példát említve, s ez nem véletlen: soha ennyi hal nem volt még a hermanos vizeken, mint most – halljuk az elnöktől. Idén 15 millió forintért telepítenek, és ebből 11 millió forint értékű hal máris benn úszkál az egyesületi vizekben. Az összmennyiség 250 mázsa méretes pontyot, 50 mázsa kispontyot, sok-sokezer csuka-, süllő-, harcsaivadékot jelent.

És nemcsak a halasítás emeli a horgászlétszámot! – A város tavaly bekerült az első tíz, leglátogatottabb hazai település közé, rengeteg embert vonz. Gyakori, hogy miközben a család például megtekinti a szabadtéri-előadást, a családfő kimegy horgászni – ismerteti idegenforgalmi tapasztalatait az egyesületi elnök. A versenyhorgászat is tömegeket mozgat meg – fűzi hozzá Schreiter Tibor ügyvezető alelnök, az országos ifjúsági horgászválogatott szövetségi kapitánya.

Kilencvenegyben például, amikor a szegedi Maty-éren rendezték meg a horgász-világbajnokságot, húszezer ember látogatott ide. Idén, június 22-étől 24-éig ugyanitt tartják az ifjúsági országos egyéni bajnokságot, s 30-án a klubcsapatok országos bajnokságát, s ezek is sok száz embert vonzanak Szegedre. A csapatokkal hozzátartozók, szurkolók is érkeznek, a versenyeken és a edzéseken rengeteg néző igyekszik ellesni a kiválóságok módszereit. S költik a pénzt, ezt a vendéglátóhelyek éppúgy megérzik majd, mint a panziók, szállodák – és egyáltalán, az egész város.


Vizek és árak

A Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület vizei: a repülőtéri tórendszer – a Keramit, Tejes, Gumis, Temető-tó –; a Fehér-part és Szilvás nevű Tisza-holtág; az újszegedi Holt-Maros; a sándorfalvi tó; az algyői főcsatorna; a tiszai medencés kikötő. A kombinált területi jegy, mellyel minden víz igénybe vehető, egyesületi tagok részére 14 ezer, a máshonnan érkezőknek 28 ezer forint évente. A szintén kombinált napijegy 2500 forintba kerül – ezzel huszonnégy óra alatt akár az összes víz kipróbálható. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romantikus döcögés az Újszeged – Mezőhegyes vasútvonalon

Tizenegy megálló, hatvanhat kilométeren. Mindezt kilencvennyolc perc alatt teszik meg a 121-es… Tovább olvasom