Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Fölszántották a deszki ősgyepet

Deszk - Nagyjából hetvenhektárnyi, magántulajdonban lévő, védett ősgyepet szántott fel egy mezőgazdasági cég Deszk határában. Állítólag nem tudtak a helyi védettségről, mert azok bejegyzése hiányzott a tulajdoni lapokról.
Fölszántották a Deszk határában lévő, védett természeti értéket képviselő ősgyep többhektáros területét. A pusztítást az egyik szomszéd vette észre, majd jelentette a polgármesteri hivatalban – közölte tegnap lapunkkal Király László, a település alpolgármestere.

Csupán háromhektárnyi mélyszántást fedeztek föl, tegnap délutánra azonban az alpolgármester már nagyjából hetven hektárra becsülte a felszántott ősgyep nagyságát. A szántásba vélhetően lóherét vetettek, noha a területen csak legeltetni lehetne. Az alpolgármester szerint a szikes puszta – bár több magántulajdonos birtoka – az itt élő növény- és állatfajok, egyedi természeti értékek miatt helyi védelem alatt áll, része a Natura 2000 programban védettséget kapott területeknek. Őriztetni viszont még ezek után sem lehet, hiszen erre sem pénze, sem kapacitása nincs az önkormányzatnak.

A polgármesteri hivatal bejelentette a pusztítást a régiós környezetvédelmi felügyelőségnél, az ügyben ezután a zöldhatóság jár el. Az alpolgármester az állattartással, takarmány- és állateledel-előállítással foglalkozó Agronómia Kft.-t gyanította a természetkárosítás mögött. A cég elismerte, hogy felszántotta a területet. Arra hivatkoztak: nem tudtak a védelemről.

Király László deszki alpolgármester a határban mutat egy gyepdarabot. Az ősgyep egy része végleg elveszett. Fotó: Schmidt Andrea
Király László deszki alpolgármester a határban mutat egy gyepdarabot. Az ősgyep egy része végleg elveszett. Fotó: Schmidt Andrea

Király László azt mondja, bármilyen büntetést is kap a kár okozója, a gyepet már nem lehet helyreállítani.

A jó gazda gondossága. Megkerestük az Agronómia Kft. deszki telephelyvezetőjét, Döme Lajost, aki nem kívánt nyilatkozni, majd később az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz: „A kérdéses terület nem az Agronómia Kft. tulajdonát képezi, cégünk azt haszonbérleti szerződés keretében használja. A haszonbérleti szerződés feltételei szerint gondoskodunk a földterület termőképességének megőrzéséről, az ehhez szükséges talajművelést a jó gazda gondosságával végeztük el. A rendelkezésünkre álló hivatalos dokumentumok alapján egyértelműen megállapítható, hogy nevezett terület nem minősül ősgyepnek".

Teljes szigorral járnak el

– Vizsgálódunk az ügyben, és teljes szigorral járunk el benne, a felszántott ősgyep ugyanis a Natura 2000 programban védetté nyilvánított területek közé tartozik – erősítette meg tegnap Kardos Sándor, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója a deszki alpolgármester által elmondottakat. A zöldhatóság munkatársai tegnap jegyzőkönyvet vettek fel a helyszínen, ami megerősítette a több tíz hektárra kiterjedő pusztítást. A vezető elmondta: vizsgálatuk után természetkárosítás miatt büntetőfeljelentést is tehetnek a károkozó ellen, valamint súlyos, akár több tízmilliós szabálysértési bírságot is kiszabhatnak.

Olvasóink írták

 • 13. böbe baba 2008. május 15. 21:22
  „Ez nem igaz mert ezt pontossan tudta és éppen ezért szántata fel a fejétöl büdös a láb de ott ül az aki elkövette neki kelene fizetni nem az osztráknak csak hogy nem az ö pénzével gazdálkodik csak garázdálkodik”
 • 12. nyugdíjas 2008. április 02. 20:03
  „Lehet, hogy ´valakik´ így jutnak előbb/utóbb szántóföldhöz, és/vagy építési telkekhez... lezsírozták, kiokoskodták, hogyan lehet a legelőből ´hasznot´ húzni.”
 • 11. mattill 2008. április 02. 10:43
  „Kb egy hete olvastam hasonlóról egy dunántuli területnél. Ott még tábla is volt, meg védett madarak fészkei, meg mindenféle egyéb, de a szomszéd beszántatta. Hogy miért? Hát azért, mert jelenleg a szántóföldi művelésbe bevonásra jár a legnagyobb támogatás, így asztán mindent beszántanak, még akkor is ha a másé, majd a befolyt támogatási összeg töredékéből kifizetik a birságot oszt ennyi!
  Tetszik látni kis hazánkban hova tud fejlődni egy amúgy jóakaratú dolog? Az eredeti célja az lett volna, hogy ne legyen a földek nagy része parlagon kihasználatlanul, gazosan hagyva, és ne nőjön rajta emiatt tömegesen a parlagfű. De mivel támogatás (azaz lóvé, pénz, mani, zseton, zsé stb) jár érte hát persze, hogy harácsolni akar mindenki mint a huzat. Úgyhogy mindenki figyeljen oda a virágoskertjére, meg ha földes utcában lakik, akkor arra, mert lehet holnap épp azt fogja beszántani valaki!”
 • 10. Varga Péter 2008. április 02. 09:48
  „Amikor a cigányok fákat vágnak ki az erdőből hogy illegálisan akkor megy a faji gyűlölködés. Most, amikor a fehér ember irtja ki a természetvédelmi területet ezek a gárdista hangok és a faji megbélyegzés elmarad. Miért is? Szidjuk már kicsit a magyar parasztot mert nekik a jelek szerint semmi sem szent ha pénzről van szó. :/”
 • 9. Kassai 2008. április 02. 09:47
  „Az is elkerülte többek figyelmét, hogy a területet bérelték. Azaz valakinek a birtokában van, aki pénzért kiadta a cégnek. Talán nem a kiadó felelősége, hogy szóljon, arról, hogy ez ősgyepnek minősül, illetve egyáltalán miért adja így ki művelésre. Szerintem a pöttyös a bérbeadónál van.”
 • 8. seleron 2008. április 02. 09:41
  „Ez nagyon durva. Terület már száz éve legelőként "üzemel". Az agronómiánál elvileg lenni kéne agrár szakembernek hogy különbséget tudjon tenni a szántó és a legelő között. Remélem nem bújnak ki a felelősség vonása alól.”
 • 7. apuka1 2008. április 02. 09:31
  „A Rókusi templom udvarában van egy tábla: "Helyi jelentőségű természeti érték". Ott az egész területet ledózerolták, és építtek egy oda nem való épületet. Nyilván építési engedélyt is kaptak. Meg tudja valaki mondani ezek után, hogy mi a fenének vannak ilyen táblák?”
 • 6. madártej 2008. április 02. 09:25
  „A labancok kiszántják az ősgyöpet, a cigányok letarolják a védett erdőt-marad még vmi érték háborítatlanul?”
 • 5. akta@ 2008. április 02. 09:06
  „Mindenkinek elkerülte a figyelmét az a tény, hogy a földhivatali bejegyzés SEM TATRTALMAZZA a terület védett mivoltát????


  Ezután úgy tűnik, amíg Jóska bácsi beindítja a traktort mert menne szántani, Marika néni beugrik a körzeti földhivatalba, kisilabizálni, nem -e esetleg védett területen akar az öreg természetkárosítani...”
 • 4. ramsar 2008. április 02. 08:47
  „Nohát én viszont láttam az összes Katonai Felmérés térképeit a területről, a 18. sz. végéig visszamenőleg - és mindig gyepként volt feltüntetve. Kíváncsi vagyok, mivel bizonyítják, hogy nem volt ősgyep. És akár ősgyep valami, akár nem: nem lehet mindent felszántani, mert egyszercsak összeomlik a szántóföldi művelés is. Persze a több tízmilliós büntetésből aligha lesz bármi is...”
 • 3. skorpio21 2008. április 02. 05:54
  „Újabb példája az emberi telhetetlenségnek,kapzsiságnak!
  A törvény nem tudása nem mentesít a büntetés alól,ennyi erővel símán lehet akár embert ölni is,ha azután arra lehet hívatkozni,hogy nem tudtam,hogy ezt nem szabad!
  Egy mezőgazdaságban dolgozó embernek pedig tudnia,ismerni kellett,hogy mit szánt fel(ránézésre),ilyet véletlen nem tesz még egy tudatlan paraszt sem!”
 • 2. joy 2008. április 02. 05:05
  „EzAz!
  Lóher!
  Azt neked környezeti értékeink megvédése!

  Jógyorsan reagált a hivatal, hogy volt idő 3 ha-ból 70-et fölszántani.”
 • 1. waterbear. 2008. április 02. 00:28
  „Csak az átmenő forgalom mag a kaminok ellen is teljes szigorral lépnének fel.... annak ki is a felelőse?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Feró: szóda, bajusz, rakkenroll

Szeged - Kedden késő este a Szote Klubban a delmagyar.hu vendége volt Nagy Feró, a legendás Beatrice… Tovább olvasom