Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Foltos hajhullás: a kopaszságba bele kell törődni

Nehéz egy nő számára elfogadni, ha megkopaszodik, szemöldöke is kihullik, az orvosok pedig csak annyit tudnak mondani, törődjön bele. A foltos hajhullás nem is ritka betegség, gyógymód nincs rá. Egy most megnyílt szegedi kiállítással az érintettek azt szeretnék bebizonyítani, hogy így is lehetnek szépek, ráadásul mások számára is természetesnek tűnhet állapotuk.
Nehéz magunkat így szépnek látni – fogalmazott betegségével kapcsolatosan Drahos Zsuzsanna. A fiatal nő annak az önsegítő csoportnak a vezetője, mely a foltos hajhullásban szenvedők számára alakult. A betegség legsúlyosabb fokozatában az érintettek minden szőrt elveszítenek testükről – így hajukat, szemöldöküket, szempillájukat is. Nőknek nagyon nehéz ezt feldolgozniuk, főleg úgy, hogy tudják: nincs is rá gyógymód.

Ez egy nem ritka, ráadásul igen látványos autoimmun betegség. A szervezet saját alkotórészei ellen – jelen esetben a hajhagymák - ellen fordul és kilöki magából azokat. Van, akinek csupán kopasz foltok keletkeznek a fején, mások azonban az egész testfelszínükön csupasszá válnak – beszélt a kórról Kui Róbert, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szakorvosa. Mint mondta, kialakulásának oka nem ismert, de különféle társbetegségek, mint például a fertőzéses gócok, pajzsmirigy gyulladás vagy éppen egyéb autoimmun betegségek provokálhatják. - Amennyiben kis kiterjedésű, speciális kezeléssel a haj még visszanöveszthető. A teljes szőrzetvesztés azonban végleges, abba csak beletörődni lehet.

Ez pedig sokaknak nem megy könnyen. Szekeres Lászlónénak például csak a hit tudott segíteni abban, hogy ne adja fel. - A hajam 1996-ban kezdett el foltokban hullani, de mindig visszanőtt. Aztán egyszer csak 3 hónap alatt teljesen kopasz lettem – mesélte a Csongrád megyei asszony, aki immár hat éve él így. - Mára sikerült elfogadnom, hogy nekem csupán a szépségemen esett csorba. Más nem haj, hanem láb nélkül kénytelen élni, vagyis akár még szerencsésnek is tarthatom magam. Amióta a fővárosi önsegítő csoportba is eljárok, még könnyebb így élnem, hiszen látom, hogy vannak sorstársaim és ők is jól boldogulnak.

Az önsegítő csoport néhány tagja nemrégiben arra is vállalkozott, hogy – bár többségük kendőt, vagy parókát hord a mindennapokban – kopaszon áll modellt egy fotósorozathoz, hogy másságukat így próbálják elfogadtatni.

A sztenderd kérdés általában, hogy kemoterápiára járok-e – mesélte az egyik modell, Molnár Zita. A 37 éves nő nyaraláson már bátran leveszi parókáját, és ahogy fogalmazott: ő döbbent meg legjobban, amikor azt tapasztalta, hogy az emberek többsége még csak meg sem bámulja tar fejét. - Azt hiszem, mi ezt nagyobb problémának gondoljuk, mint a kívülállók – mondta.

Varga Veronika, aki szintén kopaszon fotózkodott, nem is betegségnek, inkább állapotnak hívja testszőrzetének elvesztését. - Ráadásul a mai világban ma már nagyon jól lehet palástolni ezt a problémát. Kívülállók sokszor észre sem veszik, hogy parókát viselek – mesélte.

A képek szombat óta Szegeden is megtekinthetők. A kaTARzis kiállítás, mely ékesen bizonyítja, hogy hogy egy kopasz nő is lehet nőies, szép és vonzó, október 19-éig látható a Milleniumi Kávéházban.

Olvasóink írták

 • 7. queenmargareth1 2013. szeptember 30. 12:56
  „Egy nőnek igenis nagy fájdalom, ha megkopaszodik.Mert azért gondoljunk bele, hogy nem mindenkinek van formás szép feje, hogy kopaszon is dettó úgy nézzen ki, mint hajjal. Ráadásul a szemöldöküket is elvesztik ilyenkor és csak hozzátenném őket már tuti nem nézik meg NŐKÉNT!Mert a férfiak érdekes módon szeretik és sokan elvárják, hogy hosszú hajú legyen egy nő, mert nőiesebb.A férfi kopaszság az más.Egy kopasz férfit jobban elfogad a köztudat.”
 • 6. állatbarát3 2013. szeptember 30. 10:07
  „3. horvzsuzsi 2013.09.29. 21:24
  Nagyon gonosz "ember" vagy. Nem kívánom, de akkor is így beszélnél, ha volna egy 16-30 év körüli lányod, s ez vele történne meg,neki is ezt kívánnád?”
 • 5. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. szeptember 30. 07:49
  „Nem olyan gáz az, vaslakinek jól áll, mondjuk Ripley hadnagy az Alien III-ba, Gi Jane, vagy sinead o´connor”
 • 4. balihoho 2013. szeptember 30. 06:19
  „A sok kencefice, és vegyszer hatása is szerepet játszik a hajhullásban..”
 • 3. horvzsuzsi 2013. szeptember 29. 21:24
  „legalább a <moderálva> nők is megtudják milyen ha kihullik a hajuk :) szenvedjenek csak”
 • 2. queenmargareth1 2013. szeptember 29. 18:04
  „1szintén betegségtől?mellrák esetleg?kemoterápia?”
 • 1. pachakuti 2013. szeptember 29. 16:12
  „Nem vagyok nő, mégis kihullott a hajam. Bele is törődtem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Facebook: összeköt és megoszt

Jelenleg több mint egymilliárd regisztrált felhasználója van a világ legnagyobb közösségi oldalának.… Tovább olvasom