Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Foltos hiénák születtek Szegeden

Második alkalommal születtek foltos hiénák Szegeden; július 23-án - ahogyan tavaly is - két kölyköt hozott világra a Vadaspark nőstény hiénája – tudtuk meg Veprik Róbert igazgatótól hétfőn.
Kianga ismét jó szülőnek bizonyult, a külső kifutóban gondosan neveli kicsinyeit, bár most már valamivel könnyebb a dolga, hiszen a tavaly született testvérek – mindketten nőstények - is besegítenek.

A kis hiénák nemét még nem tudni, azt csak genetikai vizsgálat tudja eldönteni, hiszen a nőstények és hímek, minden külső jegyüket tekintve - a nemiszerveket is beleértve - teljesen egyformák. A nem meghatározásához a gondozóknak szőrmintát kellett venniük a kölyköktől.

A hiénakölyköket viszonylag sokáig, egy-, másfél éves korukig neveli anyjuk. A tavalyi alomnak ezért a Szegedi Vadaspark munkatársai a nemzetközi fajmegmentő program törzskönyvvezetőjével most igyekeznek új állatkertet találni. A közelmúltban született kicsik legalább egy évig maradnak a hiénák kifutójában, ahol, némi szerencsével, a látogatók is megleshetik őket.

A foltos hiénák  (Crocuta crocuta) Afrikában a Szaharától délre a nyílt füves puszták, szavannák, bozótos területek lakói. Sokáig dögevőknek tartották őket, de ma már ismeretes, hogy kitűnő vadászok. A hiéna kisebb rágcsálókat egymaga is elfog, a nagyobb zsákmányra azonban falkában vadászik. Egy tíz-húsz egyedből álló csapat kevesebb mint egy perc alatt képes felfalni egy zebrát.

Második alkalommal születtek foltos hiénák Szegeden.
Második alkalommal születtek foltos hiénák Szegeden.

A ragadozó rendkívül erős állkapcsával a csontokat is képes összeroppantani. Rendkívül erős nyak- és vállizmainak köszönhetően magánál nagyobb állatot is el tud vonszolni. Főleg sötétben vadászik, s akár óránként 60 kilométeres sebességgel is képes futni viszonylag hosszabb távon.

A hiénák testhossza eléri a 180 centimétert átlagos tömegük 85 kilogramm. Hátulsó lábaik rövidebbek az elsőnél, hátuk emiatt lejtős. Futáskor csak az ujjaik érintik a földet. Karmaik nem húzhatók vissza. Szürkésbarna bundájuk ritkás, a nyakon és a hát hosszában sörényt alkot, az egyedek ennek felborzolásával üdvözlik egymást.

A hímnél nagyobb termetű nőstény egyedül neveli kicsinyeit. Az újszülöttek jól fejlettek, szőrösek, földalatti, több nőstény által is használt üregben élnek.

A pleisztocén idején Európa területén is éltek hiénák. Ma a ragadozócsaládnak a foltos hiénákon kívül több faja is ismert: a cibethiéna Afrika déli részén, a barna hiéna is itt - főleg a hegyvidékeken -, a csíkos hiéna pedig Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában őshonos.

Olvasóink írták

 • 8. k.elvis 2010. augusztus 24. 21:23
  „Jegesmedve mikor lesz?”
 • 7. CID 2010. augusztus 24. 21:17
  „Melyik kölyök nem aranyos ? .... örökbe fogadni egy hiénát ? <moderálva..>”
 • 6. gróf 2010. augusztus 24. 16:18
  „Kínai gagyi! Nem is foltosak! Meg az újságíró is hülye! Nem foltosak!

  Érdekes, de amikor először láttam élőben foltos hiénát meglepődtem, hogy mekkora...tv-ben kisebbnek látszik...mint a Lajcsi!”
 • 5. bubu72 2010. augusztus 24. 07:05
  „Kell Nekem is egy ilyen´!”
 • 4. Srác20 2010. augusztus 24. 02:03
  „Milyen aranyosan néz a jobb oldali:)örökbe lehet fogadni??:)”
 • 3. anybody 2010. augusztus 23. 18:56
  „Milyen helyes kis kerek fülük van!”
 • 2. flexsnake 2010. augusztus 23. 18:47
  „jópofák”
 • 1. savos 2010. augusztus 23. 15:48
  „Igazán meglepett, hogy a nőstény hiéna hozta világra a kölyköket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális szolgáltatóház Sándorfalván

Sándorfalva - Több mint 79 millió forintot nyert a sándorfalvi önkormányzat az Európai Regionális… Tovább olvasom