Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Folyamatos a harc a megállító táblákkal

Szeged - Ha megállító táblába botlunk a Kárász utcán, akkor jó, ha tudjuk, a reklám illegálisan tartózkodik a díszburkolaton. A Tisza Lajos körúton belül ugyanis nincs olyan két lábon álló reklámhordozó, amelyiknek lenne engedélye. Az ellenőrök és a kereskedők versenyt futnak egymással.
Szerkesztőségünkben felháborodott kereskedő tett panaszt – természetesen egy másik kereskedőre. A vád az volt, hogy míg ő becsületesen fizet a járdából értékes darabot kihasító reklámhordozójáért, a másik elmulasztja a kötelezettségét. Az is elhangzott, a nem frissen a gyári szalagról, hanem más ember szekrényéből kikerült ruhadarabokra felhívó csúnya táblák a közlekedést is akadályozzák.

Vajon igaz-e a vád? Egyes kereskedők fizetnek, míg mások nem? – kérdeztük Szélpál Gábort, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatóját. A vezetőnek nem tudtunk újat mondani: nála is tesz panaszt egyik vállalkozó a másikra, teljesen feleslegesen. A játékszabályok ugyanis ismertek, egyértelműek, minden kereskedő jól tudja, mivel jár, ha reklámtáblát szeretne az üzlete elé kihelyezni.

Szélpál Gábornak éppen szemet szúrt egy reklám: lefényképezi. Fotó: Frank Yvette
Szélpál Gábornak éppen szemet szúrt egy reklám: lefényképezi.
Fotó: Frank Yvette

A legfontosabb ismérv: a Tisza Lajos körúton belül építési engedélyt kell kérni a reklámtáblára, s csatolni a műemlékvédelem szakhatósági hozzájárulását. Ez utóbbit azonban az elmúlt 5 évben senki sem kapta meg – ezért nem lehet elvben megállító tábla a belvárosban. A kiskörúton kívül pedig csak a 2 négyzetméternél nagyobb tábla az építésiengedély-köteles, a kisebbeket mindössze be kell jelenteni.

Pénzek

A legdrágább övezetben a megállító tábláért fél négyzetméter alatt 2400, 1 négyzetméterig 2000, 1-3 négyzetméter között 1700 forintot kell fizetni havonta, négyzetméterenként.

Vagyis tiszta a képlet: ha valaki a Kárász utcán megállító táblát lát, arról tudhatja, hogy illegálisan tartózkodik a díszburkolaton. Ez a kiindulópontja a vállalkozók és az ellenőrök napi „kergetőzésének" is. A kereskedő úgy gondolkodik, hétköznap délután 4 után, továbbá szombaton nincs „hivatal", és gyorsan kitesz egy reklámot. De az ellenőr is éber: észleli, lefényképezi a tiltott reklámhordozót, majd birtokvédelmi és szabálysértési eljárást indít, ha az üzlet az első felszólító levélre nem reagál. (Az elmaradt díjat pedig külön polgári perben hajtják be.) Szélpál Gábor elmondta: ha magánemberként sétál, és belebotlik az illegális reklámba, mobiltelefonjával azonnal lefényképezi.

Trükkök

A történelmi belvárosban a kapualjakba húzódtak vissza a reklámtáblák. Néha azonban önálló életre kelnek, s elkezdenek kifelé lépegetni. Az is előfordul, hogy utánfutó parkol le az utcán, amelyen véletlenül egy reklámtábla is álldogál. Ezt a módszert leginkább a külvárosokban alkalmazzák nagy előszeretettel a vállalkozók.

Olvasóink írták

  • 3. egal 2008. október 13. 23:18
    „papírfecnik,természetesen egy p-vel”
  • 2. egal 2008. október 13. 23:17
    „És a Dugonics téren,a felújított ház falára kiragsztott (turkálónál) pappírfecnik szabályosak? Rondák.”
  • 1. atomboy 2008. október 13. 13:56
    „A nagyaruhaz elemiszerboltja elott nemcsak korlatok vannak az ajto elott, hanem a pekaru ceg megallitotablaja is, ami igencsak szukosse teszi a helyet, nehez kikerulni, ha sok ember tartozkodik epp (furamod mindig ott talalkoznak, es beszelgetnek). Szabalyos az a bizonyos tabla?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A visegrádi négyek mérnökei Szegeden

Szeged - Szombaton véget ért a visegrádi négyek – Lengyelország, Szlovákia, Csehország és… Tovább olvasom