Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

''Folyamatosan döntéseket hozunk''

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14-16 éveseknek és a 18-20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek a végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
A nyugdíjat elbíráló az ügy egészét, a részleteit és a mögötte rejlő embert is látja Fotó: Schmidt Andrea
Érettségije után, a rendszerváltást megelőző években Királyné Csermák Magdolna nem tudott dönteni, milyen pályára lépjen. Csak azt tudta, mindenképpen dolgozni akar, és valamilyen irodai munkára gondolt. A munkaügyi központban kapott állásajánlatokat, több cégnél is körülnézett.

– Azért választottam az akkori társadalombiztosítási igazgatóságot, mert úgy éreztem, annyira nem tudok semmit a nyugdíjról, hogy ezzel foglalkoznom kell – meséli a döntéséről. Immár tizenhét éve a nyugdíjbiztosítási igazgatóság igényelbíráló osztályának munkatársa. Előbb tizenegy évig igényelbírálóként dolgozott, majd előléptették felülvizsgálónak, közismertebb nevén revizornak. Időközben társadalombiztosítási tanfolyamot végzett, közigazgatási alapvizsgát tett, szakelőadói végzettséget, végül főiskolai diplomát szerzett. Jogszabályi hátteret, társadalombiztosítási és nyugdíjrendszert tanult, elsajátította a régi és a hatályos jogszabályokat, megismerte az összes nyugdíjbiztosítási nyilvántartási okmányt. Eleinte nagyon sokat írt és számolt, hiszen még számítógépet sem használtak.

– Aki hozzánk jön dolgozni, megszereti és folyamatosan megtanulja a rendszert – mondja. Az igényelbíráló az ügyfélszolgálathoz benyújtott nyugdíjigényt dolgozza fel, ügyfelekkel csak beidézéskor találkozik, ha megbeszélés, nyilatkozat vagy más tájékoztatás szükséges. Bár az előadó adatsort vesz a kezébe, soha nem felejti el, hogy emberi sorsok rejlenek az ügyiratok mögött. A rengetegféle kérelemhez az ügyintéző fejben hozzárendeli a feltételeket, beszerzi a hiányzó adatokat. Minden információt értékel, ezért mindig észnél kell lennie. Magdi úgy látja, idővel begyakorlódnak a mozdulatok, és már számítógépes program is segíti a munkájukat. Az előadónak, és a munkáját ellenőrző felülvizsgálónak látnia kell az egész rendszert, benne az összefüggéseket, ugyanakkor a részletek is fontosak. Folyamatosan döntéseket hoznak, problémát oldanak meg. Mindenkivel annyit foglalkoznak, amennyit csak szükséges. Szakember-utánpótlást az egyetem társadalombiztosítási szakáról vesznek fel. A pályakezdőket rutinos kolléga tanítja be, alapfeltétel: az akarat és az önképzés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdések a csatornázásról

A szegedi csatornaberuházással kapcsolatos szerződések nyilvánosságra hozatalát kéri Botka Lászlótól… Tovább olvasom