Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Folyószámla-kivonatok hava

Ezekben a napokban közel tizenkét és fél ezres gazdálkodói kör kapta meg Csongrád megyében a folyószámla-kivonatokat.
Az adóhatóság október végéig befejezte a gazdálkodó szervezetek értesítését: elküldte a folyószámla-kivonatokat és a 2004. évi késedelmi pótlékértesítőket, amelyeket évente egy alkalommal juttat el a székhely szerinti címre. A jogszabály szerint minden olyan gazdálkodó szervezet, amelynek a 2004. évre felszámított késedelmi pótléka meghaladja az ezer forint előírást, kap folyószámla-kivonatot.

Azok a gazdálkodó szervezetek is kapnak értesítést, amelyeknek 2004. évre nem keletkezett késedelmi pótlékkötelezettsége, de 2004. december 31-én a folyószámláján van egyenleget mutató adónem (ez lehet tartozásos, de lehet túlfizetéses is). Lesznek olyan adózók is, akik azért nem kapnak kivonatot, mert 2004-re felszámított késedelmi pótlék nem terhelte őket, és a folyószámlák az értesítés időpontjában rendezettek voltak, vagyis valamennyi adónem nulla volt.

Az egyenlegközlő felülvizsgálata előtt célszerű áttanulmányozni a borítékban található részletes tájékoztatót, mivel számos információt tartalmaz. Ezt követően érdemes a kivonatot és a saját nyilvántartás adatait tételesen egyeztetni, hogy az abban leírtak szerinti eljárással az esetleges eltérések rendezésének ügyintézési határidejét lerövidítsék az ügyfelek.

Az adatok egyeztetésekor figyelembe kell venni, hogy az adóhatóságnál a folyószámlára kerülő adatok számítástechnikai feldolgozása, könyvelése időt vesz igénybe. Adateltérés esetén írásban illetékmentes észrevételt lehet tenni. A bejelentési és változás bejelentési kötelezettség elmulasztása és késedelmes teljesítése esetére az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény mulasztási bírságot helyez kilátásba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi jogi bírósághoz fordult Bartosné

Az emberi jogi bírósághoz fordult a szegedi önkormányzat városgondnokságának volt dolgozója, aki az… Tovább olvasom