Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Folytatják a guargumi-vizsgálatokat

Szeged - Ha a hatóság talál Csongrád megyében szennyezett guargumit tartalmazó élelmiszer-ipari termékeket, bevonatja azokat a forgalomból. A vizsgálatok néhány napot még igénybe vehetnek. Legjobb, ha az eredmények nyilvánosságra kerüléséig a lakosság nem fogyaszt olyan élelmiszereket, amelyeken föltüntették: E412-es hatóanyagot tartalmaznak.
– Azokat a termékeket, amelyek dioxinnal és pentaklorfenollal szennyezett guargumit tartalmaznak, vissza fogjuk vonni. Föltéve, ha vannak ilyenek – mondta dr. Farle Csaba, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgatóhelyettese. A hatóság most gyűjti azoknak az élelmiszergyártóknak és -forgalmazóknak a listáját, amelyek termékei tartalmaznak guargumit adalékanyagként, és megvizsgálják, hogy a fölhasznált mennyiség abból a bizonyos, Indiából érkezett tételből származik-e, amely szennyezett. A vizsgálatok néhány napot még a legnagyobb sietség mellett is igénybe vehetnek, hisz rengeteg élelmiszerről van szó, gyümölcslevektől tejtermékeken át felvágottakig. Ha lesznek ilyen, szennyezett termékek, azokat beszedik, illetve beszedetik a polcokról, pultokból – mondta a szakember.

Hogyan kezdődött?

A guargumiügy nem derült égből villámcsapás. Az Európai Bizottság július végén közölte az unió tagállamaival, hogy a svájci hatóság értesítése szerint magas dioxin- és pentaklorfenol-szennyezettségű guargumi adalékanyag került Indiából két svájci céghez, s rajtuk keresztül kilenc uniós tagállamba.

Süth Miklós országos főállatorvos tájékoztatása szerint az első vizsgálati eredmények csütörtökre várhatók. A főállatorvos javasolja: az eredmények nyilvánosságra kerüléséig ne fogyasszanak olyan élelmiszert, melyen feltüntették, hogy E412-es adalékanyagot tartalmaz.

A szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. Csongrád megyéből tegnapig az egyetlenként tette közzé, hogy alkalmaz guargumit. – Az anyag laboratóriumi vizsgálatát a guarlisztet gyártó cég, a svájci Unipektin AG akkreditált laboratóriuma végzi – tudtuk meg Ács Péterné dr. Bozóky Erikától, a gabonakutató szakemberétől. A szegedi Diabet Trade Kft. – a gabonakutató kht. által gyártott Diabet-Mix elnevezésű, diabetikus félkész és készlisztek, s a Budapest-környéki Gergely Food Kft. gyártotta, Csongrád megyében szintén forgalmazott diabetikus száraztészták forgalmazója – tájékoztatást juttatott el lapunkhoz: az általuk fölhasznált guarliszt a szállítási dokumentációk alapján nem a szennyezett tételből származik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillámporos Barbie-s kontra egyszerű hátizsák

Bár szeptember elseje még távol van, az írószerboltokban már most megvásárolhatjuk a csemeténk… Tovább olvasom