Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Folytatódik a hajnali roham a helyekért a Mars téren

Új emberfajta jelent meg a szegedi Mars téren, a viszonteladó – állítja egy neve elhallgatását kérő őstermelő. Szerinte a Mars téren semmi sem változott egy hónappal ezelőtt megjelent cikkünk óta: a kicsiknek hajnalban rohamra kell indulniuk a helyekért.
Új emberfajta jelent meg a szegedi Mars téren, a viszonteladó – állítja egy neve elhallgatását kérő őstermelő. Ő egyike azoknak, akik még valóban a saját kertjükben megtermő zöldséget, gyümölcsöt bocsátják áruba. Az őstermelő szerint a Mars téren semmi sem változott egy hónappal ezelőtt megjelent cikkünk óta: a kicsiknek hajnalban rohamra kell indulniuk a helyekért.

Öt kapun verekedheti be magát a földről árusító kisember, hogy szabad helyhez jusson a forgalmas piaci napokon, szerdán, pénteken és szombaton. Öt kapunál játszódik le ugyanaz a tömegjelenet, a hajnal kettő óta sorban állók egymást taposva özönlenek be a négy órai nyitáskor, és mennek ölre a helyekért. Azokért a kelendő helyekért, amelyek a kapu és az asztalok között találhatók: az eladó logikája szerint ugyanis a kényelmes vevő a bejáratnál vásárol.

Egyik-másik fajsúlyosabb „őstermelő" ládákat kötöz a kerítéshez, ezzel tartja fenn magának a helyet, a többiek plédeket, reklámszatyrokat dobnak be a piac területére. Többen kötelet szorongatnak a kezükben, és amikor sikerül betörniük, maguk után húzva jelölik ki a területüket.

Korrupció?

A panaszkodó őstermelők korrupcióval vádolják a piacvezetőt, aki elmondta: hozzászokott, hogy kap hideget is, meleget is. Holott a bérletek, napijegyek árusításához nincs köze, a termelők a pénztárossal állnak kapcsolatban. Pusztai Lajos elmondta, amikor 1995-ben a kft.-hez került, rendezte a sorokat, megszüntette a régi kiváltságokat. Akik árusítani szerettek volna, érkezési sorrendben kapták meg a bérleteket.

Látszik, hogy egyik sem egy-két négyzetmétert foglal el a háznál megtermett zöldség, gyümölcs számára, hanem nagyobb teret hasít ki: itt hamarosan ládahegy magasodik, fölé sátor feszül. „Új emberfajta jelent meg a Mars téren, a viszonteladó" – közli velünk egy őstermelő levélben. „Ha termelőt szeretnének látni, kérem, látogassanak el Dorozsmára, ott talán akad még néhány igazi" – folytatja.

Csak a piac teljes felújítása oldja meg a problémákat – válaszolja kérdéseinkre Pusztai Lajos, a piacot üzemeltető Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója. Kisebb a lefoglalható terület, mivel már megépültek a később munkába álló beléptető kapuk. Pusztai szerint, amikor majd elkezdődik a rekonstrukció második üteme, még rosszabb lesz a helyzet.

A Mars téren piaci rendtartás van érvényben, eszerint legfeljebb fél évre lehet kiváltani bérletet évente kétszer, januárban és júliusban. A vezetés az asztalok 20 százalékára és a szabad területre nem ad ki bérletet, hogy beférjenek a kisebb termelők is a piacra: ezekért a helyekért mennek ölre az emberek. Csak őstermelői igazolvánnyal lehet eladni a zöldséget, gyümölcsöt, de hogy valaki jogosult-e erre a dokumentumra, azt nem hivatottak ellenőrizni. Egy igazolvány birtokában két asztalt bérelhet az őstermelő. Ha valakinek tíz asztala van, az elvben azt jelenti, hogy a családtagjai nevében is árusít, de csak elvben. Levélírónk szerint a sok asztalt bérlő „őstermelők" valójában viszonteladók, semmi közük a mezőgazdasághoz. Az őstermelői igazolványokat azonban nem a piacvezetésnek, hanem a hatóságoknak kellene ellenőrizniük.

Arra a kérdésre, miért nem osztanak sorszámot, azt a választ kaptuk az ügyvezetőtől: próbálkoztak vele, de az öt kapu miatt nem tudták megoldani. Ha meg csak egy kapun engednék be az árusokat, akkor még a jelenleginél is durvább helyzet alakulna ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól szeptemberig – öt hónap a befőzési időszak

A befőzés kemény munkát és szakértelmet is igényel, mégis sok háziasszony órákat áldoz a… Tovább olvasom