Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Folytatódik a szegedi betegcsere-per

Szeged - Szerdán másodfokon folytatódik a szegedi betegcsere-per. A beteghordót 8 hónap, míg a szakápolót 1 év 4 hónap fogházbüntetésre ítélte foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt a Szegedi Városi Bíróság első fokon, tavaly május 18-án.
Ítéletüket 1-1 év próbaidőre felfüggesztették. A harmad- és negyedrendű vádlott orvosokat bűncselekmény hiányában felmentették. A kórházban két idős beteget cseréltek össze, és egyikük - egy indokoltalan műtét következtében - meghalt.Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosbításért fellebbezett. A vádhatóság képviselője azt is el szeretné érni, hogy a másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság kimondja: a két orvost nem bűncselekmény hiányában mentik fel, hanem azért, mert bűnösségüket nem lehet bizonyítani. A másodfokú eljárás szerda reggel 9 órakor kezdődik a Csongrád Megyei Bíróságon - tájékoztatta a Független Hírügynökséget korábban Nagymihályné Hamvai Mónika, a Csongrád Megyei Bíróság tisztviselője.

A betegcsere 2004. július 3-án történt a szegedi II-es kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán. Két idős férfi került be aznap délelőtt a kórházba, mindkettőjüknek koponya CT-t kért az orvos. A perben elsőrendű vádlottként szereplő beteghordónak Kovács Bélát kellett volna elvinnie a vizsgálatra. Ő azonban a másik idős férfit, Berkó Vincét tolta ki a szobából, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, azt a beteget viszi-e magával, akinek a kartonja nála van. Erről a másodrendű vádlott, a szakápoló sem győződőtt meg, holott ha a szabályok szerint adja át a beteget, megelőzhető lett volna a betegcsere. A vizsgálat után az egyetemi klinikán Kovács Bélát a másik férfi leletével műtötték meg, de műtét közben kiderült, hogy nincs vérömleny a koponyájában. Az idős férfi az indokolatlan koponyaműtét miatt fellépő agyvérzéses szövődményekbe nem sokkal később a klinikán belehalt. Berkó Vincét órákkal később operálták meg a nála valóban meglévő vérömleny miatt, néhány héttel később ő is elhunyt.

Olvasóink írták

  • 1. Doki 2008. január 16. 09:26
    „Elárulom nektek,hogy nemcsak Szegeden fordult már elő betegcsere! Én cak tudom,mert asszisztens vagyok és dolgoztam már nagyon sok helyen! Csakhát a többi helyen nem engedték kiszivárogtatni a hírt! Ez van sajnos...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatási tilalom a dél-alföldi régióban

Szeged - Az influenzás megbetegedések számának növekedése miatt négy kórházban látogatási tilalmat… Tovább olvasom