Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Folytatódik Bálint Sándor boldoggá avatási eljárása

Szeged - A Vatikánban folytatódik az 1980-ban elhunyt szegedi néprajzkutató és művészettörténész, Bálint Sándor boldoggá avatási eljárása.
A boldoggá avatási procedúra mindig abban az egyházmegyében indul, amelyben a jeles személy hosszú ideig élt, vagy ahol meghalt, Bálint Sándor esetében ez a Szeged-Csanádi Egyházmegye, nyilatkozta Kiss-Rigó László megyés püspök. A kánonjogi folyamat elindítását néhány évvel ezelőtt az egyházmegye korábbi vezetője, Gyulay Endre püspök kezdeményezte. Néhány hónapja befejeződött az ismerősök, tanúk meghallgatása, illetve Bálint Sándor műveinek összegyűjtése. A munkáról vaskos jegyzőkönyv készült, s ezzel lezárult a boldoggá avatási eljárás egyházmegyében folyó része.

A dokumentumokat a napokban eljuttatták a Vatikánba, ahol a Szentté Avatási Ügyek Kongregációja folytatja a vizsgálatot, és dönt majd arról, élete alapján példaképnek tekinthető-e Bálint Sándor. Az eljárás két-három évtől akár évszázadokig is tarthat.

A „legszögedibb szögedi" 1904. augusztus 1-jén született Alsóvároson. A piaristáknál érettségizett, majd a szegedi egyetem magyar-történelem szakán diplomázott. Érdeklődése hamar a néprajz felé fordult. 1945–47-ben a Demokrata Néppárt programjával nemzetgyűlési képviselőként is dolgozott, 1948-ban lemondott mandátumáról, és visszavonult a politikai élettől. 1947-től megszakítással 1965-ig tanszékvezető egyetemi tanár volt.

A Kádár-rezsim képviselői azt állították: a Vatikán ügynöke. Lehallgatókészüléket helyeztek el a lakásában, figyelték a baráti körét, fölbontották és lefényképezték levelezését. 1965-ben rendszerellenes izgatás vádjával 6 hónap – 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték. A 20. századi magyar néprajz és folklorisztika egyik legnagyobb alakja volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupernyolcas erotika a 60-as, 70-es évekből

Szeged - Erotikus témájú, szupernyolcas technológiával készült filmeket vetítettek csütörtökön a… Tovább olvasom