Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

''Forró drót'' a Dóm tér és a rakpart között

A rendszerváltás óta hagyomány, hogy augusztus 20-án a Szegedi Szabadtéri Játékok díszelőadásának szünetében rendezik a városi tűzijátékot. A szegedi közönség most vasárnap este 22 óra 10 perctől élvezheti a látványosságot. A Dóm téri nézők ebből nem sokat látnak majd, ám idén ők sem maradnak pirotechnikai élmény nélkül.
Az augusztus 20-i városi tűzijáték időpontját a rendszerváltás óta a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásához igazítják. Ennek oka, hogy bár háromnegyed kilenckor lenyugszik a nap, 9 órakor még nincs teljes sötétség, ami nélkül a tűzijáték nem élvezhető és nem látványos. Az égre lőtt rakétákkal nem akarják zavarni a szabadtéri négyezer nézőjének szórakozását, ezért a hagyomány szerint a szegedieknek meg kell várniuk a díszelőadás szünetét. Most vasárnap 22 óra 10 perckor kezdődik a szegedi tűzijáték.

– Minden évben egyeztetünk a szabadtéri igazgatóságával – mondta Szélpál Gábor, a tűzijátékot rendező Városkép Kft. ügyvezetője. – A Bánk bán díszelőadása 9 órakor köszöntőkkel kezdődik. Amikor elkezdődik a műsor, Herczeg Tamás, a szabadtéri igazgatóhelyettese telefonon felhív engem. Ettől az időponttól számoljuk a 60 percet, ennyi ideig tart az első felvonás. Néhány perces csúszás elképzelhető, de nagyobb késésre még nem volt példa.

A Bánk bán első felvonásának végén újabb telefonhívás megy a Dóm térről a rakpartra. Ekkorra minden készen áll, a tüzéreket Szélpál Gábor hívja telefonon, hogy indulhat a show. Lekapcsolják a közvilágítást a Stefánián, a Belvárosi hídon, a Móra parkban, a Roosevelt téren, a Tisza belvárosi szakaszának mindkét oldalán. Közben a rakparton felállított színpadon a műsorvezető a közönséggel együtt számolja a másodperceket. Amikor véget ér a visszaszámlálás, felcsendül a zene, és elkezdődik a tűzijáték. A szegedi közönség ebben az esztendőben tizenöt perces égi fényműsorra számíthat.

A Dóm téri előadás nézői keveset látnak a Tisza-parton fellőtt szikrázó, színes rakétákból. A szokásosnál tíz perccel hosszabb, félórás szünetet a büfében, vagy a téren sétálva töltik, a Tisza partra nem szoktak kimenni a térről. Ebben az évben nem is lesz erre szükség, hiszen a szabadtéri vendégei sem maradnak pirotechnikai látványosság nélkül. A Bánk bán előadása végén, vasárnap este tizenöt perces tűzijátékkal kedveskednek az idén 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékok közönségének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két bódéváros tűnik el egyszerre

Szeged gyomrának nevezett Mars tér, a kisemberek piaca sosem versenyzett a dorozsmai nagybanival, a… Tovább olvasom