Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Fortuna gyilkos öleléséből is lehet szabadulni

A szenvedélyes szerencsejátékosok már Szegeden is gyógyulhatnak. Szerdánként 17 órától a Tátra téri református templom oldaltermében tartja foglalkozásait a Névtelen Szerencsejátékosok Közössége, azaz – az angol rövidítés alapján – a GA. Bár e betegséget nem lehet teljesen megszüntetni, a tünetmentesség elérhető. Erre buzdítja sorstársait János, a szegedi GA megalapítója.
A játéktermek gyakori vendégei közül sokan nem ismerik be, hogy valójában szenvedélybetegek. Fotó: Frank Yvette
– Jól menő építőipari vállalkozásomat néhány hónap alatt a csőd szélére juttattam – mondja János, akivel a szegedi Névtelen Szerencsejátékosok (GA) gyűlésén beszélgettem. – Tizenéves koromban ültem először játékgép elé. Vonzottak a villogó fények, de ekkor még nem ragadott magával a nyerési láz – meséli a szenvedélybeteg férfi, aki fontosnak tartja, hogy minél többen tudjanak erről a kezdeményezésről, de nevét – érthető módon – nem árulja el.

János története tipikus: a játék, ami kamaszkorában csak unaloműzés volt, húszas évei elejére szenvedélyévé vált. Már nem volt megállás, egészen a lejtő aljáig. A szenvedély eluralkodott rajta. Erkölcsileg megváltozott, életében már csak a játék kapott fontos szerepet.
– Amikor nyertem, néha milliókat is, azért játszottam tovább, hogy még többet nyerjek. Ha vesztettem, azért folytattam, hogy visszaszerezzem az elbukott százezreket. Ez egy ördögi kör – emlékezik vissza.

Hamarosan elvesztette összes vagyonát és addigi életét. Hatalmas adósságba verte magát.
– Amire tönkretettem a vállalkozásomat, már minden barátom, a barátnőm és a családom is elfordult tőlem. Ráébredtem, hogy teljesen egyedül maradok, ha nem teszek valamit a betegség ellen – avat be a részletekbe János, aki ezután több budapesti kórházban is megfordult, hogy részt vegyen rehabilitációs programjukon. Amikor azt érezte, ő már elég erős megbirkózni a betegséggel, úgy gondolta, talán másoknak is tudna segíteni. – Elhatároztam, hogy létrehozok Szegeden egy GA-közösséget. Szerencsére nem tartott sokáig helyszínt keresni, hiszen a Tátra téri református templom rögtön igent mondott a kérésemre.

A GA története

GA=Gamblers Anonymous=Névtelen Szerencsejátékosok Közössége ötven évvel ezelőtt alakult Los Angelesben. Magyarországon öt éve működik. A találkozók célja a szenvedélybetegek tünetmentessé tétele. Bővebb információ: www.gamblersanonymus.hu

János ezután egy helyi rádiótól és októberben lapunktól kért segítséget a bemutatkozáshoz. Felhívása sikerrel járt, hiszen most nyolcan-kilencen vesznek részt a GA gyűlésein, de reményei szerint e kör a későbbiekben bővülni fog.
– Minden héten egyszer, szerda délutánonként öt órától tartjuk a foglalkozást – tájékoztat János. Minden olyan sorstársukat szeretettel várják, akik eltökélték: meggyógyulnak.

Ez a „kór" nem tesz különbséget fiatal, idős, nő vagy férfi között. Aki hajlamos rá, szenvedélybeteggé válik. A GA-közösség csak azon a szenvedélyes játékoson tud segíteni, aki önszántából akar a tünetmentesség állapotába lépni.

Szenvedélybetegségek

A szakirodalom különböző szenvedélybetegséget ismer. Ide tartozik a játékszenvedély, az alkoholizmus, a drogfogyasztás, a társfüggőség, a dohányzás, a munkamánia, a videó, a számítógép, az internet és a vásárlási mánia.

– A betegségünk nem gyógyítható. Mi itt mindannyian csak tünetmentesek vagyunk. Ez annyit jelent, hogy kerüljük a játéktermeket és az olyan helyeket, ahol pénznyerő automaták csábítanak. Megosztjuk egymással érzéseinket, örömünket, esetleg kudarcunkat – ha újra visszaestünk. Nem ítélkezünk, nem adunk tanácsot a másiknak. A környezetünkben élő emberek nem képesek megérteni érzéseinket. Csak egy olyan ember fogja fel, mi is zajlik le bennünk, aki szintén átélte valamely szenvedélybetegség kínját – magyarázza János, aki hisz abban, hogy sorstársai okulnak példájából és a helyes utat választják.

A szegedi GA-gyűlésen részt vevő emberek a közösség erejében bíznak. Hisznek abban, ha megszüntetni nem is tudják e betegségüket, nagy önuralommal és akaraterővel tünetmentesek maradhatnak.

Bobkó Anna

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katalin napsütést, a december havat hoz

A távlati előrejelzések azt mutatják, beigazolódhat a népi megfigyelés. A mai meleget a jövő héten… Tovább olvasom