Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Fórumoztak és tüntettek

Szeged - Cser Ágnes szerint meg kell győzni a képviselőket, hogy ne szavazzák meg az egészségbiztosítási törvényt. Lakossági fórum és tüntetés volt pénteken Szegeden. A körülbelül hatvanfős csoport előtt Cser kijelentette: az állampolgárok feladata rábírni a képviselőiket arra, hogy ne szavazzák meg a törvényt
– Meg kell győzni a kormánypárti parlamenti képviselőket, hogy ne a frakciófegyelem, hanem a választópolgárok akaratának megfelelően szavazzanak február 11-én – közölte Cser Ágnes. Az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke pénteken Szegeden az Alsóvárosi Művelődési Házban az egészségbiztosítási törvényről mondta el véleményét. Rajta kívül Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke, Kalmár Ferenc KDNP-s önkormányzati képviselő és Tímár Péter, az EDDSZ Csongrád megyei elnöke is részt vett a tájékoztatón.

Szócsővel erősítették föl hangjukat a tiltakozók Szegeden.
Fotó: Karnok Csaba

Magyar Anna szerint nehéz helyzetbe kerülhetnek a kis kórházak – így a makói is –, mert a törvény nem kötelezi a pénztárakat, hogy szerződjenek velük. „Csongrád megye egésze pezseg a téma körül" – mondta, majd mindannyian átvonultak a művelődési ház zsúfolásig telt nagytermébe, ahol lakossági fórumot tartottak. A színpadon fenntartottak helyet a kormánypárti megyei országgyűlési képviselőknek is, akik közül senki nem jelent meg a rendezvényen. Sándor Klára (SZDSZ) közleményben tudatta lapunkkal: tegnap a sajtó képviselőitől tudta meg, hogy az ellenzék újból vitára hívta, ő azonban frakcióülésen volt Debrecenben.

Este 7 óra körül a fórumozók egy része – köztük Cser Ágnes, Kalmár Ferenc és Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselő – átvonult a Széchenyi térre, ahol a korábbi szegedi kormányellenes tüntetések résztvevői demonstráltak. A körülbelül hatvanfős csoport előtt Cser kijelentette: az állampolgárok feladata rábírni a képviselőiket arra, hogy ne szavazzák meg a törvényt.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Zoli 2008. február 16. 10:18
  „Tisztelt Olvasók!

  Az alábbi vélemény a "www.marosnet.hu" -tól, ott is háromszor fordul elő: a "Kistérség", "Makó" és az "Önkormányzat" alatt.

  ********

  A következő vélemény egy pártonkívüli, független személy - anyagilag, politikailag és gondolkodásban is - állásfoglalását tartalmazza.

  A Makói Kiskirály és a kiút
  **********************

  I. Előjáték
  -------------

  Lakossági fórum Makón 2008. január 14.
  Dr. Nagy Lajos állatorvos és Dr. Buzás Péter Makó polgármestere és országgyűlési képviselő tartotta.

  1.
  Az első rész olajozottan, profi módon játszódott le.
  A kerületi képviselő előadása is szépen lezajlott.
  A polgármester is tájékoztatta a jelen lévő lakosságot az M43-asról, csatornázásról és így tovább.
  Az ezeket követő lakossági kérdésekre a járdákkal, hó eltakarítással kapcsolatban az Önkormányzat dolgozói válaszoltak nagyszerűen. Jobban, olajozottabban nem is mehetett volna az egész.

  2.
  Ezek után felállt egy lakos és közölte, hogy a mintegy 45´000 forint nyugdíjából már nem is tud élni.
  Dr. Nagy Lajos tájékoztatta a lakost, hogy próbáljon többet spórolni. Pl. Cola helyett ihatnak az emberek vizet is, mert az olcsóbb.
  Erre megjegyezte a lakos, hogy neki nem 300´000.- forint nyugdíja van, mint a Lajos Bácsinak.

  3.
  Egy következő lakos felállt mellettem és javasolta, próbáljuk megmenteni a Makó-Újszeged vasútvonalat és a makói kórházat is. Jobban kellene népszerűsíteni ezeket, hogy a lakosság nagyobb kedvet kapjon a helyi értékek használatához. (Örültem ennek a felszólalásnak, mert nekem is ez a véleményem).

  Dr. Buzás Péter ,,válaszai":
  3.1
  A közút fejlesztése eldöntött, a vasútra nincs pénz.
  3.2
  Volt legutóbb egy operációja a makói kórházban, de nem épült fel, miután átszállították Szegedre, ahol a professzor megvizsgálta, megoperálták és meggyógyult. Ez az új egészségügyi reform ereje: az ember azonnal a professzorhoz jut, gyors, szakszerű diagnózis, operáció és gyógyulás.
  3.3
  Ezen kívül meg kell szüntetni az egészségügyben a tarthatatlan állapotot - Dr. Buzás szerint -, hogy a makói kórház orvosai ,,teletömik" a zsebüket, amit vizuálisan is mutatott, hogy tömik a zsebüket.  II. S most a kritika következzen.
  --------------------------------------

  II.1 Dr. Nagy Lajos nyugdíjas állatorvos
  ------------------------------------------------
  javaslata, miszerint ,,spóroljanak" az emberek, pl. Cola ivásnál is, taszító. Ezt olyan egyén mondja, akinek havonta kb.10-szer több bevétele van a mintegy 300´000.- forint pénzével. Ezen kívül a felszólaló lakos a mai általános árszintet figyelembe véve az egzisztenciális minimum alatt él. S ehhez még hozzá jön, hogy egész életében becsülettel dolgozott, s ma nyomorog. Ezt az állapotot nem tudja megérteni és átérezni a Lajos Bácsi.


  II.2
  Dr. Buzás Péter fellépése
  ------------------------------

  A felszólaló lakos kérésének nem tett eleget, miszerint ,,mentsük meg a Makó-Újszeged vasútvonalat". Ehelyett arról beszélt, hogy a közlekedés az úton bonyolódik le.

  Szintén nem válaszolt a kórház megmentésével kapcsolatban. Ehelyett s saját, privát problémáját a közös ügy - a kórház megmentése - fölé helyezte. Nyilvánvaló, hogy ehhez nincs joga, mint közéleti egyéniségnek az a kötelessége, hogy a közügyet képviselje. Ennek nem tud eleget tenni ez ügyben, s ezt pedig egy nagyfontosságú ügyben Makó és Kistérség körzetében. A választók bizalmat szavaztak neki, de evvel visszaél és ignorálja a kötelességét: a közügyért kiállni és harcolni.

  A zseb ,,teletömésével" kapcsolatban pedig végleg elvetette a sulykot, Dr. Buzás Péter országgyűlési képviselő, makói polgármester. Tény, hogy ha valaki itt Makón ,,teletömte a zsebét", akkor azok nem a makói orvosok, hanem ő maga: multimilliomos, több százmilliós vagyonnal, esetleg már milliárdos is. Mik a makói kórház orvosainak vagyonai az övéihez képest? Semmi. A makói milliárdos vagyona 1´000-szer több mint a makói kórház orvosainak. Sőt, lehet, hogy neki egyedül több a vagyona, mint a makói kórház összes orvosának együttvéve. Dr. Buzás Péter - helytelenül - nem képviseli párttársa véleményét, pl. Tukacs István MSZP-s országgyűlési képviselőét, miszerint ő nem ossza az SZDSZ arrogáns véleményét az orvosokról. Dr. Buzás Péter inkább a szélsőbalos SZDSZ arrogáns véleményéhez áll közel a ,,zsebtömésekkel" kapcsolatban, mint pl. Sándor Klára szegedi országgyűlési képviselő a szegedi fórumon: ,,A biztosító kiszűri a tisztességtelen, rossz orvosakat".

  S a zseb ,,teletömésével" kapcsolatban még egy tény. Dr. Buzás Péter x-százmillió vissza nem térítendő állami támogatást kapott az államtól. A nép pénzéből, az enyémből is, az orvosokéból is, mindenkiéből. Ki tömte tele akkor a zsebét? Én, az orvosok, az ápolók? Egy ilyen embernek sokkal jobban kellene vigyáznia a kijelentéseire, amiket a lakósság előtt tesz!!

  Dr. Buzás Péter cserbenhagyta a makói kórházat. Ugyanis aki a kórház dolgozóit szidja, az a kórházat magát járatja le. Ez ugyan az, mint aki az Önkormányzat dolgozóit szidja, az egész Önkormányzatot állítja negatív fénybe.

  S még azt is bebizonyította a hűséges pártkatona, hogy annak ellenére, hogy a lakosság 70-80%-a az új TB-törvény ellen van, akkor is megszavazta azt 2008-02-11.-én, mert ő nem a választóit képviseli. S ahhoz is gyáva volt a parlamentben, hogy megszavazza a Fidesz kezdeményezését az Albert házaspár népszavazását az üzleti alapú pénztárakról. Mert helyesen mondta Herényi Károly képviselő társa: a TB-törvényhez szükséges: 1. szakmai konszenzus, 2. politikai konszenzus és végül 3. társadalmi konszenzus, azaz népszavazás. Mindhármat elutasították az arrogánsak, közöttük a Makó polgármestere és országgyűlési képviselő multimilliomos és milliárdos Dr. Buzás Péter is. Ő nem minket képviselt a TB-szavazásnál, erre nem kapott tőlünk felhatalmazást.

  Nem érdekli a választók véleménye, megy a maga haszna és pártja után. Karsai József Battonya - MSZP - polgármestere kikérte a nép véleményét és nem szavazta meg a TB-törvényt a parlamentben. Dr. Buzás Péter szembefordult a választóival, amiért nincs mentség. Erre tőlünk nincs felhatalmazása!

  Az MSZP 2006-os tavaszi választási ígéretében nem volt szó ilyen mértékű TB-átalakításról. Ennek megfelelőem becsapták a népet és engemet is. S a makói polgármester becsapott minket és személyszerint engemet is.

  Mert nem a nép java, hanem a hatalmi, párthatalmi és végül az egyéni haszon a lényeg neki.

  És még valami. A lakossági fórumon a TB-reformot avval ,,magyarázta", hogy pl. az ő saját esetében milyen gyorsan a szegedi professzorhoz jutott, s ez lenne a ,,reform". Ennél dilettánsabb magyarázatot egy olyan országgyűlési képviselő, aki már ezen lakossági fórum előtt majd egy hónappal 2007.12.17.-én első ízben megszavazta a TB-törvényt, nem is adhatott volna. Ez a tudásszintje egy TB-törvényre szavazó országgyűlési képviselőnek, aki szakmailag és emberileg alkalmatlan, felkészületlen a képviseletünkre.

  S azt már nem is részletezem, hogy 2007.04.16.-án az országgyűlési felszólalásában 300%-al téves adatokat közölt a parlamentben az M43-as forgalmi adatai kapcsán.

  Mert a mindszenti születésű makói polgármester már régóta egy multimilliomos, milliárdos Makói Kiskirály is: Dr. Buzás Péter - MSZP -.

  Mondjon le azonnal, mert nem a népet képviseli!!


  III. A TB-törvény
  ---------------------

  Az MSZP-SZDSZ 2008.02.11.-én kijátszotta utolsó kártyáját és gurulnak a lejtőn tovább lefele. Ehhez hozzá járult még a most nyilvánosságra került SZDSZ választási csalása is. Tehát nem csak Balatonöszöd (ahol Buzás is részt vett, de biztosan nem a mi megbízásunkból), hanem a tartalma is még a ,,levegőben" van: ,,az utolsó négy évben nem csináltunk semmit, az utolsó 1.5-2 évet végighazudtuk, s a trükkök százait csináltunk." Ez lenne garancia a TB-törvényre????

  Ez a TB-törvény így ahogy van, bukásra van ítélve és el is fog bukni, úgy a törvény, mint annak kikényszerítői is.

  A magyar nép három hét alatt összegyűjtötte a szükséges 200´000 aláírást a népszavazásra. Ilyen még nem volt egy civil kezdeményezésben. Az Albert házaspár beadványáról népszavazás lesz. S a nép el fogja utasítani a TB-törvényt.

  S avval elutasítja Dr. Buzás Péter szégyenletes országgyűlési ,,pártmenetét" is. Mert arra tőlünk nincs felhatalmazása. Mi nem akarjuk sem a pártja - MSZP -, sem az SZDSZ TB-diktatúráját, valamint a többi becstelen ügyeiket (pl. Zuschlag ügy stb)..


  IV. Mi lenne a kivezető út?
  --------------------------------

  A társadalmi fő feladatokat - egészségügy, nyugdíjügy, gazdaság és oktatás - csak társadalmi összefogással lehet létrehozni.

  IV.1 Ezeknek a kiindulási feltétele, hogy
  -------------------------------------------------
  - nagykoalíció, azaz hatalommegosztás a minisztertanácsban a szavazatok számának megfelelően,
  - kétkamarás parlament, azaz további hatalommegosztás a megyei képviselet érdekében,
  - a fenti kettő parlamenti elfogadása és népszavazással való megerősítése.
  - a fentiek pedig azonosak az alkotmánymódosítással is.

  A fenti lépésekkel jelentősen csökkenne a mai társadalmi feszültség.


  IV.2 Feladatok megoldása
  -----------------------------------

  Csak ezek után lehet a társadalmi feladatokat - CIKLUSÁTIVELŐEN - megoldani.
  Ez a nép és végső soron valamennyink érdeke is.

  (
  Mert ugye abban mindenki egyetért velem, hogy az nem lehet cél, hogy az egyik ciklusban jobboldal bevezet valamit, amit a másik ciklusban a baloldal megszüntet. Majd a baloldal bevezet valamit, amit a következő ciklusban a jobboldal leépít.
  Ez a stílus lenne a homo sapiens? A mélységesen okos racionalizmus??
  )


  V. Kilátások a fenti változtatásokra
  ------------------------------------------

  Úgy gondolom, a mai politikai pártok és tagjai nem hajlandók bevezetni a hatalommegosztást - nagykoalíció - Magyarország érdekében.

  Csak egy országos kaliberű politikus említette meg a nagykoalíciót nyugaton az utóbbi időben, mint az alagútból kivezető fénycsíkot. Kósa Lajos Debrecen polgármestere is ezt a véleményt képviseli. ,,Természetesen" párttársai Pokorni Z. alelnök és Orbán V. elnök voltak az elsők, akik ellene fordultak.

  Egy lehetséges első lépés az lenne, ha a civilek kezdeményeznének ez irányban országos megmozdulást. Szintén sokat jelentene, hogy 50´000 aláírással az országgyűlésnek kötelező a témát a napirendre tűzni és megvitatni. Ekkor legalább a nép egy része megismerhetné, hogy miről is van szó.

  A továbbiakban pedig egy népi megmozdulással előre léphetnénk egy valóban jobb jövő felé.”
 • 36. G 2008. február 11. 20:32
  „szerintem nem nívós”
 • 35. Lutetia 2008. február 11. 08:27
  „Egytértek anonymmal.”
 • 34. Népszavazás 2008. február 10. 12:49
  „Nagyon igaza van a tanárúrnak! Nem a Mister Gombnyomogatóknak, vagy a Miss Managereknek és Miss Röfiknek kell a magyar egészségügy problémáját megoldani, hanem nekünk kell döntenünk nem csak a saját, de gyermekeink, unokáink és az ő unokáik jövőjéről! A demokrácia arról szól, hogy nem csak a saját sorsunkról, de a közösségről is döntünk.
  Nem az a kérdés, hogy hogyan oldjuk meg az egészségügyet, hanem hogy milyen egészségügyet akarunk, hogy a lehető legjobb ellátást megkapjuk. Mi a fontosabb? Hogy az államnak minél kevesebbe kerüljön, vagy az hogy mindenki esélyt kapjon a gyógyulásához? Nem fogadható el az az álláspont, hogy egy szűk kisebbségnek jól lesz, a többség meg nem tudja megfizetni. A demokrácia alapja az, hogy a hosszútávon meghatározó kérdésekben senkinek nem szabad átadni a döntés jogát, se szakembernek, se politikusnak.”
 • 33. Brigitta 2008. február 10. 11:56
  „Nincsen mit megköszönnötök, mert nem a saját véleményemet írtam le, ami persze azonos a tanárúréval. Azért mertem a tisztelt publikum elé tárni, mert már több fórumon olvasható ez a valóban értékes írás!”
 • 32. Szegedi 2008. február 10. 11:40
  „Kedves Brigitta!

  Köszönöm szépen a nívós beírást.

  Üdv.”
 • 31. Pártkatona 2008. február 10. 11:02
  „Köszönjük Brigittának az idézetet!
  Sajnos a sok MSZP-s "pártkatona" a józan paraszti ész ellenére is a megélhetéséért fog szavazni és a sok "balos" képviselő - ahogyan eddig is tették - kinyalja Feri és a szadesz fenekét. Ők az igazi megélhetési politikusok! Ez a magyar "demokrácia" sajátossága! Egyébként teljesen egyetértek Prugberger tanárúrral.”
 • 30. Cc 2008. február 10. 10:45
  „anonym, te vagy a második faék a hozzászólók közül, elég kevesen vagytok.”
 • 29. Brigitta 2008. február 10. 10:14
  „Egy egyetemi tanár véleménye a kormányzat egészségügyi ,,reformjáról":

  Kedves Címzettek!
  Most jöttem a könyvvizsgálói továbbképzésről, ahol a társadalombiztosítás 2008-as változásáról tartottak előadást. FELHÁBORÍTÓ VÁLTOZÁSOKAT HAJTOTT VÉGRE A KORMÁNY!
  A nyugdíjjárulék és egészségügyi járulék az alábbiak szerint változik:
  munkaadók által befizetett járulék: nyugdíjkasszába a mostani 18 %-ot 24%-ra emelik, egészségügyi kasszába 11 %-ot 5%-ra csökkentik. Munkavállalók járulékai: nyugdíjjárulék 8,8 %-ról 9,5%-ra nő, egészségügyi jár. 7 %-ról 6 %-ra csökken.
  Mit jelent mindez????? Lerázza a kormány magáról az egészségügyet, az elvonást átterelik a szintén hiányos nyugdíjkasszába. Majd megemeli a járulékot a privatizált EÜ kassza! Ezért már őt fogják szidni! Kérdés, hogy lesz-e egy 7%-kal csökkentett bevétel mellett is jelentkező? EZ UGYEBÁR, HA JÓL SZÁMOLOM MINIMUM TOVÁBBI 120 MILLIÁRD Ft kivonást jelent az egészségügyből.
  Kérdésem, hogy hol volt a parlamentből az ellenzék? Miért nem hangos a sajtó az övön aluli ütéstől?
  MI LESZ VELÜNK, VÁLASZTÓPOLGÁROKBÓL, HA BETEGEK LESZÜNK? HÁNY ORVOST
  FOGNAK ELBOCSÁTANI ÉS HÁNY ÚJABB KÓRHÁZAT ZÁRNAK BE?


  Kérem továbbadni, mert végső soron a mi bőrünkre megy a minden mértéket meghaladó aljasságuk!
  A több-biztosítós törvénytervezet diszkrét bája:
  Azt eddig is gyaníthatta mindenki, hogy az idősebb, krónikus betegség(ek)ben szenvedő ügyfelekért nem fognak kapkodni a profitorientált magánbiztosítók (a mellékelt cikk szerint Hollandiában ´Arany Kézfogással´ - egy nagyobb összeggel - veszik őket rá, hogy feladják a biztosításukat. Ezzel az erővel akár el is altathatnák őket...), de nehogy az képzelje bárki is, hogy az aktív korosztály sorsa nem lesz ugyanígy megpecsételve.
  A cikk szerint nyilvánosságra került törvénytervezet szerint a magánbiztosítók csak természetbeni betegellátást fognak finanszírozni, táppénzt nem fizetnek. Ezt lovagiasan áthárítják a munkáltatókra! Vagyis a táppénzt, amit eddig a társadalombiztosítás fizetett a szép, új szadeszes világban a munkáltatónak kell fizetnie.

  (Csak halkan kérdezem: - akkor mi a fenének kellenek a magánbiztosítók?)

  Gondoljátok meg, proletárok, mi következik ebből! Egy olyan országban, ahol a munkavállalók többségét a magánszektor foglalkoztatja. Meddig is? Amíg egészséges. A lehetséges következményeket mindenkinek a fantáziájára bízom.
  A magánbiztosítók extraprofitját tehát a munkáltatók fogják megtermelni. Képzeljük csak el, mi történik egy kis vagy közepes vállalkozásban egy kiadósabb influenzajárvány idején? Nem elég, hogy kiesik az a bevétel, amit a lebetegedett alkalmazottak nem tudnak megtermelni, és ebből a negatív bevételből még táppénzt is fizessen nekik. Munkahelyi balesetről, tartós betegségről már ne is beszéljünk. És vajon milyen létbizonytalanságba taszítja ez a tervezet azt a rengeteg magánvállalkozót, aki önmagát foglalkoztatja? Ez a réteg eddig kapott táppénzt, ha lebetegedett, ezentúl majd magának fizet. Miből is? És egyáltalán akkor miért is fizetünk TB-t?

  Ez az egyik olyan Achilles-sarka a magánbiztosítós rendszernek, ahol a legsikeresebben lehetne megtámadni. Ez a megoldás ugyanis csak maguknak a biztosítóknak lenne bomba üzlet, magánemberként még a legdoktrinérebb liberálisoknak sem lehet érdeke, az MSZP sakkban tartott képviselőiről nem is beszélve. Őket leszámítva lényegében az egész társadalom véd-és dacszövetségbe állhatna, hiszen végre volna egy olyan kérdés, amiben a munkaadók és a munkavállalók is egy oldalra kerülnének.
  A rendszer ajándéka - legtöbb, mi adható - a totális létbizonytalanság az egész társadalomnak. Ez bizony a szolidaritáson alapuló társadalombiztosítás halálos ítélete. Nem érdemli meg a homo sapiens nevet az, aki ezt az embertelen, ördögi tervet kieszelte: nem hiszem, hogy anya szülhet ilyen kreatúrát, csak a sátán klónozhatta azokat, akik az emberi kiszolgáltatottságból akarnak profitot termelni. Csináljon a Szabad Demokrata Romboló Páholy saját tagjainak olyan Magánbiztosító rendszert, amilyet akar, de nekünk nem kellenek sem ők, sem embertelen rendszerük. Ideje lenne őket véglegesen leszázalékolni!
  Terjesszétek, proletárok! Már nemcsak a láncaitokat veszíthetitek! Az Életetekről van szó!

  Alkotmányellenes biztosítási reform:
  Az SZDSZ az általa a holland rendszer mintájára megvalósítani szándékozott egészségbiztosítási reformot már részben végrehajtatta az MSZP-t képviselő pártelnök-kormányfővel és egészségügyi tanácsadóival, akik szintén inkább liberális, semmint szociális beállítottságúak. A kormányfő és a kisebbik koalíciós párt által elképzelt társadalombiztosítási reform egyik részét, a kórházi kezeléshez kötött egészségügyi szolgáltatásokat érintő kórházreformot a kórháztörvény módosításával még a nyáron a társadalom és az egészségügyi szakma, valamint érdekvédelmi szerveik megkérdezése nélkül oldották meg. Mára egyértelművé vált, hogy rosszul.

  Az egészségjog sérül, Kórházakat zártak be vagy a korábbi gyógyító jellegüket elvonva elfekvő intézményekké alakították át, ahelyett hogy a gyógyító intézmények változatlan fenntartása mellett csak a felesleges ágykapacitást vonták volna el, és így a kórházbezárásokkal kialakuló új körzetbeosztás miatt a betegek túlnyomó többségét messziről kell a körzetének megfelelő kórházba szállítani. Az ezzel járó hosszabb szállítási idő a beteg állapotának rosszabbra fordulását okozhatja, sőt életét is veszélyeztetheti. Részben a kórházak és a kórházi ágyak csökkentése és az egészségügyi személyzet radikális leépítése miatt nemcsak a késedelmes kórházba kerülés veszélyeztetheti a beteg életét és egészségét, hanem a műtéti várólisták idejének jelentős meghosszabbodása is. Mindez egyértelműen sérti az alkotmány 70/D. paragrafusába foglalt, az egészséghez való jogot.
  Ugyanez a helyzet a szűkebb értelemben vett egészségbiztosítás terén is. Azzal, hogy a társadalmi szolidaritás és kockázatközösség elvén nyugvó állami egészségbiztosítási rendszert - holland és szlovák mintára - profitorientált egészségbiztosítássá akarja átalakítani a kormány az SZDSZ nyomására, ugyancsak durván sérül a szövegében már gyökeresen módosított, valamint az EU-konform magyar alkotmány előbb már hivatkozott szakasza.
  Nézzük, mi történt Hollandiában!
  Egy rókáról két bőrt Hollandiában azzal, hogy 2006-ban megszüntették a szolidaritás elvén alapuló kétpilléres - államilag szervezett, de az állam, a munkáltatói és a munkavállalói, valamint a biztosítotti oldal részvételével önkormányzati alapon működő - egészségbiztosítást, átadva azt a nyereségorientált magánbiztosítóknak, a korábbi harminc euró összegű havi biztosítási járulék száz euróra emelkedett. Korábban a harminc eurós járulék fizetése a munkáltató és a biztosított munkavállaló között feles arányban oszlott meg. Most a munkáltató a járulékfizetésben nem vesz részt. Ezért a munkavállaló és a vállalkozó egyaránt száz euró hozzájárulást fizet. Az új rendszerben a biztosítótársaságok betegségi és szülési segélyt, azaz táppénzt nem fizetnek. Ezt a munkáltatók kénytelenek fizetni maximum két éven át, az összeg az átlagkereset hetven százaléka. A táppénz kifizetése alól a munkáltató csak akkor mentesül, ha erre biztosítási szerződést köt. A magán biztosítótársaságok így egy rókáról két bőrt húznak le. A rendszer bevezetése után a biztosítótársaságok közölték,
  hogy a felemelt járulékfizetés ellenére sem rentábilis nekik a betegbiztosítás. Ezért állami hozzájárulást is igényeltek.
  Ugyanakkor a járulékösszegek több mint háromszoros emelése miatt mintegy háromszázezren maradtak ki a biztosításból. Ezért az állam rászorultság igazolása ellenében átvállalja tőlük a járulékfizetés egy részét. Az állam tehát duplán terhelődik. Hollandiában sem az állam versenyez a biztosítottakért.
  A magánbiztosító csak az egészségeseket fogadja szívesen, míg az instabil egészségi állapotúakat igyekszik távol tartani magától. Sőt az öregeket és a krónikus betegeket egy nagyobb összeg kifizetésével, úgynevezett ´arany kézfogással´ veszik rá biztosításuk megszüntetésére. Ugyanezt teszik a szlovák magánbiztosítók is. Nem véletlen, hogy az új szlovák kormány a régi, szolidaritási alapú biztosítás visszaállítására törekszik.


  Titkos tárgyalások:
  Az egészségbiztosítás tervezett magyar reformja csak annyiban különbözik ettől, hogy a felállítandó biztosítótársaságokban 51 százalék lesz az állami és 49 százalék a magántulajdon aránya. Ez azonban csak porhintés, mivel a tulajdonosi arány ellenére az irányítási jogosítványok a magántulajdonosi szférába csúsznak át. A helyzet így ugyanaz, mint Hollandiában vagy Szlovákiában. Sőt a kormány titkos tárgyalásokat folytatott már a magánbiztosítókkal, amelyek a kiszivárgott hírek szerint ´megdöbbentően´ magas követelésekkel álltak elő - a kormányváltás esetére is - a működésbiztonsági igényen felül. Ezzel a reformmal nálunk is megszűnne a szolidaritási alapú egészségbiztosítás, és a hollandhoz és a szlovákiaihoz hasonló antiszociális vonások jelennének meg. Ez szintén sérti az alkotmány 70/D. paragrafusát. Mindezt alátámasztja a közzétett törvénytervezet, mely szerint az új pénztárak zrt.-ként működnének, és csak természetbeni betegellátást finanszíroznának, ´táppénzt´ viszont nem. Ennek fizetését a kormány nálunk is a munkáltatókra hárítaná. Ezért, ha a tervezetből netán ebben a formában törvény lenne, azt az egészségügy átszervezésével kapcsolatos előírásokkal együtt az Alkotmánybíróság elé kell vinni.

  Prugberger Tamás, egyetemi tanár"”
 • 28. nickboy 2008. február 10. 00:03
  „Ez oda-vissza igaz, ugye?”
 • 27. anonym 2008. február 09. 23:30
  „nickboy !
  Egyetértek. De ez a hatalomra való törekvés , itt nagy erőszakkal ,másik ember gyalázásával stb. párosul .Kultúráltabban kellene! Hiába : a demokréciát tanulni kell . Soknak az anyázásig terjed !Majd ha megtanuljuk a másik emberbert a "más elgondolást "tisztelni ,nem agyonütni ,az lesz az igazi " demokrácia " ! !”
 • 26. n 2008. február 09. 23:21
  „Többen használták az agymosás kifejezést! -azokra célozva, akik nem értenek egyet a kormány intézkedéseivel.

  Hát, kedves kormánypárti polgártársaim, az Önök helyében én óvatosan bánnék ezzel a kifejezéssel! Ugyanis önök azok, akiket a Böszme Királyfi és udvari bolondjai erősen megvezettek (már-már: agymosást hajtottak végre önökön)!

  Emlékezzünk csak: Dübörög a gazdaság! Nagy a jólét! Pannonpuma! Minket irigyel Franciaország, Németország! stb.

  És mi volt igaz ebből: SEMMMMI!!!! Kedves kormánypárti polgártársak, SEMMI!! (forrás: Öszöd :))

  Ezek után kicsit elgondolkodnák, hogy ki az agymosott és ki nem! Talán rájönnek a helyes válaszra :)”
 • 25. nickboy 2008. február 09. 23:04
  „Gergő és társai elég furcsán értelmezik a demokráciát!

  Felróják az ellenzéknek, hogy "egyértelműen a hatalomra készül". Emberek!!! Egy működő demokráciának ez a lényege: aki kormányon van, egyértelműen a hatalom megtartására törekszik; aki ellenzékben van egyértelműen a hatalomra készül.

  Ha ez nem így működik egy országban, ott igen nagy bajok vannak a demokrácia állapotával! (lásd: Oroszország) Nem szeretnék olyan országban élni, ahol az ellenzék nem akar kormányra kerülni! Ez azt jelentené, hogy nincs demokrácia, vagy csak formálisan működik.”
 • 24. bumeráng 2008. február 09. 21:33
  „Megszavazták!
  Olvasd már el az 2001. június 8. -i DÉLVILÁG számát ! Ebből megtudod mit akart Mikola a FIDESZ idejében tenni az egészségüggyel !A cikk címe: Az egésszségügy súlyos örökségei .Tehát ,már ő is látta ,hogy tenni kell valamit .Nyilatkoztamég ,hogy eladhatóvá kell tenni a többlépcsős programot !
  Aztán beszélj ha már elolvastad !”
 • 23. anonym 2008. február 09. 21:04
  „Stan!
  Most itt béke van, de ha harcolni akarsz ,fogj össze Cecíliával .Jelentkezzetek katonának ,menjetek Afganisztánba ! Egyáltalán te voltál katona?
  Egyetértek VCrash-al.
  Cc
  Te olyan okos vagy ,hogy nem látsz a tudományodtól ! Már túlterhelt vagy !
  Radikális!
  EMBEREK vagyunk !EMBEREK !Te vagy az állat ,radikális ,aki ilyet ír”
 • 22. S.Grandpierre Cecília 2008. február 09. 18:37
  „Szócsőves idíótának nevezni olyan embereket, akiket nem ismer? Nem kellene magába néznie, mielőbb kritizál valakit. Mindenkinek, mindig ott kellene lennie, minden tüntetésen! Mert semmi sincs rendjén ebben az országban! Vagy talán Önnek minden tetszik és otthon ülve várja a jó szerencsét, vagy már ott is van? Igenis harcolni kell, ki hogyan tud. Ha maga nincs ott, honnan tudja, hogy a szócsőves értelmes emberek mindig! ott vannak? És maga, melyik bokorba bújva figyeli az eseményeket? És az "okosak", mint aminek Ön nagyon szerényen sejteti magát, mit tesz annak érdekében, hogy valami változzon? Internetezik és figyel a szobából? De, akkor hogyan látja mégis a szócsöves tüntetőket? És azt, ami ebben az országban közpénzen a nép ellen folytatódik?”
 • 21. maci52 2008. február 09. 16:23
  „A félreértések elkerülése végett:Amikor Cser Ágnes és az Őt kisérő képviselők oda értek,ezek az urak már réges-rég ott voltak,és kiabáltak.Ágnes asszony kérte őket meg az ujságírók előtt hogy hagyják abba,ezzel a viselkedéssel nem szabad provokálni senkit,ez nem a demonstráció része.Nyugodtan,higgadtan kell viselkedni.Ezt meg is értették.Aki nem hiszi,legközelebb jöjjön el,vagy halgasson.”
 • 20. Puccéran 2008. február 09. 13:37
  „Ez kontraérv volt? Nem úgy tűnik!”
 • 19. Gergő 2008. február 09. 13:29
  „Ez a két szócsöves idióta minden ilyen eseményen jelen van. Végigülik/állják a rendezvényt, majd a végén szócsöveznek egy kicsit, azután hazamennek.

  Egyetértek dióval, én is örülök, hogy a kedvenc városomban 60 hasonló idiótát érdekel a kérdés. Azok, akiket valóban érdekel, azok nem ilyen, a helyi ellenzékek által szervezett, provokatív, egyoldalú, csak a saját köreiknek szóló fórumokon vesznek részt, hanem egy kicsit gondolkodnak, utánaolvasnak, és nem engedik magukat agymosni az egyértelműen a hatalomra készülő, és ennek érdekében mindent elkövető fidesz demagógiájának.
  Meggyőződésem, hogy a nagypolitikusait a 3 népszavazási kérdés, valamint az egészségpénztárakról szóló törvény messze nem érdekli.
  Lehet kontraérvelni.”
 • 18. Bábszínház 2008. február 09. 12:28
  „Az SZDSZ 18 évvel a rendszerváltás után olyan politikai frázisokat kerget, mint pl. az orvosi kezelés a szocializmusból örökölten ,,ingyenes". Csak azt felejtették el hozzátenni, hogy 10 éven át az MSZP-vel közösen dédelgették a szocializmus örökségét.
  Az SZDSZ a több-biztosítós (több pénztáras) egészségbiztosítási ,,reformot" már részben végrehajtatta az MSZP-t képviselő pártelnök-kormányfővel, annak egészségügyi tanácsadójával, akik szintén inkább liberális, semmint szocialista beállítottságúak.
  Hétfőn újból bábszínházi előadás lesz!”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész évben fánkszezon

Szeged - Már a nagyi is ismerte a reformkonyhát Molnár Jánosnééknál: azóta öröklődik a családban a pehelyfánk receptje. Tovább olvasom