Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Főszerepben a zenei improvizáció

Szeged - Csütörtök este kilenc órától ötödször rendeznek Improv Estet a szegedi Grand Café mozitermében. A ma esti esemény külföldi vendége a maláj Goh Lee Kwang, a német triPhaze lesz. Fellép még a magyar szabadrádiós zenészekből álló Trio Free Radio is.
Goh Lee Kwang malájziai audiovizualista művész, zenekritikus, író és költő nagy szabadsággal vált egyik diszciplínáról a másikra: a spektrum a kortárs irodalomtól, az utcai performanszon és hanginstalláción át az improvizatív zenéig terjed. Európában főleg német nyelvterületen ismert, ahol számos sound-art rezidencia programban vett részt. Saját lemezkiadója, a Herbal Records sok európai művész (köztük Birgit Ulher, Heddy Boubaker, Jean-Luc Guionnet, vagy éppen Wolfgang Fuchs) anyagát propagálja Távol-Keleten is.

Goh Lee Kwang
Goh Lee Kwang

Zenéjét konceptuális művészetnek nevezi: az ősrégi dj keverőt, amellyel dolgozik, néhány éve egy bolhapiacon vásárolta bagóért. Goh Lee Kwang – a japán Toshimaru Nakamurához hasonlóan – úgy nevezett no-input zenét játszik, csak a feedback-re hagyatkozva improvizál: nincs semmi külső bemeneti jel, mindössze két jack-jack kábel. Ha a hangszere megjavíthatatlanul elromlik, többé nem fog ilyen módon zenélni. Mostani koncertjét érdemes meghallgatni, mert könnyen lehet, hogy utoljára játszik ezzel az eszközzel.

A lipcsei Marek Brandt az ezredfordulón hozta létre Christian Wruck társaságában a Privatelektro lemezkiadót, amely néhány év alatt a kísérleti elektronika egyik legfontosabb intézményévé vált a régióban. A Privatelektro nemcsak egy szimpla kiadó, egyszerre platform és projekt is, ami ezer szállal kötődik a kortárs elektronikus hangművészetekhez, legyen az hanginstalláció, környezeti felvétel, vagy éppen állatoknak komponált hangfolyam.

triPhaze
triPhaze

Marek Brandt a zene mellett a videóművészetek, a fotográfia, valamint a print- és webdizájn területén is otthonosan mozog – intermediális művész lévén produkcióit gyakran több művészeti ágban tett kísérleteinek eredményeiből gyúrja össze. TriPhaze néven szegedi koncertjén is egyik legújabb audiovizuális munkáját mutatja be, melynek képi világa a természetet és az urbánus környezetet állítja egymás mellé. "Music For Animals (Zene állatoknak)" című tudományos munkasorozatában komponált már halaknak, egereknek, békáknak; tagja az Endliche Automaten Berliner Laptoporchesternek; valamit főszervezője az évről évre más-más európai nagyvárosban megrendezett Headphone Festivalnak.

A Trio Free Radio zenészeit számos dolog köti össze, ám ezek közül a legfontosabb: szabadrádiós műsorvezetők, akik alkalmanként zenélnek. A formáció alapötlete a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetétől származik, akik az I. Szabadrádiós Fesztiválra négy rádió nyolc műsorvezető-zenészét hozták össze egy kollektív rögtönzés erejéig. A Trio Free Radio ennek az alkalmi csoportosulásnak a továbbgondolása.

Trio Free Radio
Trio Free Radio

Az első kollaboráció rendkívül hangos és zajos volt, a mostani trióformáció fellépésén inkább a résztvevő zenészek közti párbeszédre, a zenei átgondoltságra, illetve letisztultságra kíván koncentrálni. Hizsnyik Dénes (Remete Rádió) előre rögzített környezeti felvételeiből szelektál, Juhász László (Rádió MI) egy asztalra fektetett hegedű, apró háztatrási tárgyak és egy laptop hangjait használja, Kovács Balázs (Periszkóp Rádió) pedig különböző analóg és digitális eszközöket szólaltat meg.

Csütörtök este kilenc órától tehát három egyészen egyedülálló kísérleti produkció várja a különleges zenék szerelmeseit a Grand Café mozitermében. Az estre - amely ezúttal a "Szabad frekvencia napja" programsorozat része - a belépés természetesen most is ingyenes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világelső a szegedi mesterséges kromoszóma

Szeged - Világelső az őssejtterápiában sikeresen alkalmazott mesterséges kromoszómával a Szegedi… Tovább olvasom