Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Főszerepekért küzdöttek Szegeden

Szeged - Az öt rendező és az öt partnerszínház vezetői előtt a Korzó Zeneházban tartották vasárnap az Armel Operaverseny és Fesztivál középdöntőjét.
Az előválogatók után tizennégy országból harminc énekes vett részt a negyedik alkalommal meghirdetett viadal második fordulójában. Míg tavaly létszám és felkészültség tekintetében is az Oroszországból érkezett tízfős csapat volt abszolút fölényben, idén az Egyesült Államokból és Franciaországból jött a legtöbb, hét illetve hat versenyző. Míg tavaly még hét, idén már csak három magyar énekes jutott be a középdöntőbe – vasárnap először ők is egy-egy áriával mutatkoztak be Zalánki Rita korrepetitor zongorakíséretével. Az "áriadélelőtt" után az énekesek számára workshopot vezetett az idei öt versenyprodukció rendezője. Juronics Tamás a szegedi társulattal Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című operáját rendezi, Andreas Rosar Joseph Myslivecek Antigonáját magyarországi bemutatóként a svájci Théatre Bienne-Soleure-rel, Beata Redo-Dobber Viktor Ullmann operáját, az Atlantisz császárát a lengyel Opera Krakowska társulatával. Alföldi Róbert Verdi Rigolettóját állítja színpadra a plzeni Josef Kajetán Tyl Színházzal, Sam Helfrich pedig ősbemutatóként Michael Dellaira A titkosügynök című új darabját a New York-i Center for Contemporary Operával. A workshopok mindig tanulságosak, a Nemzeti Színház igazgatója például azzal lepte meg a kiválasztott versenyzőket, hogy a Rigolettóból sem pózolós éneklést kért tőlük, hanem hiteles színészi játékkal megoldható mai szituációkat.

A döntősök, akiket az öt versenyprodukció főszerepeiben láthat majd a közönség. Fotó: Schmidt Andrea
A döntősök, akiket az öt versenyprodukció főszerepeiben láthat majd a közönség.
Fotó: Schmidt Andrea

Bár eredetileg mindegyik versenyprodukcióba két-két főszereplőt választottak volna, borult a terv, mert nem mindegyik feladatra találtak a mezőnyben megfelelő énekest. A szegedi előadásban Miksch Adriennt és a dominikai Enrique Pinát láthatja a közönség, a svájciban a portugál Raquel Camarinha egyedül versenyez, a krakkóiban az ukrán Wassyl Slipak és a szerb Alexander Petrovic énekel, a plzeniben Szakács Ildikó és a francia Paul Gaugler, a New York-iban pedig a francia Nicolas Rigas mellett Miksch Adrienn lép fel második főszerepében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csacsitaxi és vízifoci a kübeki falunapon

Határnyitással, marhapörköltfőző versennyel és vizes sportokkal ünnepelték Kübekházán az idei falunapot. Tovább olvasom